Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Apple iPhone 12 Pro Review: Σχεδόν καλύτερο σε όλα

Apple iPhone 12 Pro Review: Σχεδόν καλύτερο σε όλα

απο Kostas Gliatiotis

Βίντεο.

Εκτός του  ότι κάθε iPhone φημίζεται για την εντυπωσιακά καλή απόδοση του στην εγγραφή βίντεο, στο iPhone 12 pro και το Pro Max, η Apple προσφέρει μια ομολογουμένως εντυπωσιακή δυνατότητα. Αυτή είναι η εγγραφή σε HDR και μάλιστα με το Dolby Vision πρότυπο που αποτελεί κάτι το διαφορετικό από το συνηθισμένο.

Τεχνικά, αποτελεί «κατόρθωμα» αφού το iPhone 12 pro αποθηκεύει έναν … χάρτη με το δυναμικό εύρος χρώματος για κάθε ένα από τα καρέ σε κάθε δευτερόλεπτο βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το προφανώς μεγαλύτερο δυναμικό εύρος σε κάθε βίντεο, ο ιδιοκτήτης του iPhone 12 pro μπορεί να αλλάξει την χρωματική του απεικόνιση με επεξεργασία μετά την λήψη του.

Το πρότυπο αυτό όμως έρχεται και με έναν πολύ σημαντικό περιορισμό. Επειδή δεν είναι δωρεάν όπως το HDR10, κάθε εταιρεία που θέλει να υποστηρίξει το Dolby Vision πρέπει να πληρώσει για αυτό. Πολλές συσκευές λοιπόν, από οθόνη υπολογιστή κάθε είδους, μέχρι κάθε άλλο Smartphone, δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Όταν λοιπόν θέλει κάποιος να δει ένα βίντεο από το iPhone 12 pro σε κάποια άλλη συσκευή, το αποτέλεσμα διαφέρει ανάλογα με το ποια θα είναι αυτή. Σε κάποιο iPhone 11 ή iPad Pro της εταιρείας, το βίντεο αυτό μετατρέπεται σε HDR Video και προβαλλεται με πρακτικά παρόμοιο τρόπο.

Σε κάθε άλλη συσκευή, μεταφέρεται το HDR Video με τον ξεχωριστό αυτό «χάρτη» για το δυναμικό εύρος, που δεν αναγνωρίζεται προφανώς όπως πρέπει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το βίντεο να έχει μια διαφορετική και πιο μουντή εικόνα που είναι πρακτικά χειρότερη από αυτή ενός μη-HDR video.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ο τρόπος που η λήψη ενός  Video με το Dolby vision, αυξάνει τις δυνατότητες του iPhone 12 pro ακόμα και αν απαιτεί συγκεκριμένο … εξοπλισμό για να το εκμεταλλευτεί κανείς στην συνέχεια.

Είναι δεδομένο ότι η αμέσως επόμενη σειρά υπολογιστών της εταιρείας, όπως και τα νεότερα iPad Pro θα έρθουν με υποστήριξη για το Dolby vision πρότυπο, και θα λύσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Επεξεργαστής Μνήμη

Είναι πλέον δεδομένο ότι κάθε νεότερη γενιά συσκευών της Apple έρχεται με τον αντίστοιχα νεότερο και καλύτερο επεξεργαστή της εταιρείας στο εσωτερικό της. Ο Α14 Bionic στο εσωτερικό του iphone 12 pro δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, και αποτελεί για μια ακόμα φορά ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς σε ένα Smartphone. Μάλιστα, παραδοσιακά δεν χάνει τον «τίτλο» αυτό, ακόμα και μετά την παρουσίαση των αντίστοιχα νεότερων λύσεων στον κόσμο των Android Smartphones.

Μιας και το iphone 12 pro είναι το πρώτο μοντέλο της σειράς που έρχεται στα χέρια μας, θα αναλύσουμε λίγο περισσότερο τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Η Apple θεωρεί ιδανική λύση την ύπαρξη συνολικά 6 πυρήνων επεξεργασίας σε κάθε περίπτωση, και αυτό ισχύει και για τον A14 Bionic.

Οι δύο από αυτούς έχουν για μια ακόμα φορά εντυπωσιακά καλή απόδοση, ακόμα και σε σύγκριση με επεξεργαστές της Intel και της AMD που σχεδιάζονται για φορητούς υπολογιστές και όχι μόνο. Η ονομασία τους είναι Firestorm και η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τους είναι «εμπορικά» τα 3.0GHz και για την ακρίβεια τα 2.98GHz.

Οι επιδόσεις τους είναι πραγματικά… αστεία καλές, σε κάθε είδους χρήση, και πρακτικά ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που πρόκειται να χρειαστεί κανείς από ένα Smartphone τα επόμενα χρόνια. Αυτός όμως είναι και ο λόγος ύπαρξης τους, αφού κατά κανόνα τα iPhone κάθε γενιάς παραμένουν το ίδιο αποδοτικά σε βάθος χρόνου.

Μαζί με αυτούς υπάρχουν 4 ακόμα μικρότεροι πυρήνες επεξεργασίας με την ονομασία Icestorm αυτή τη φορά. Η απόδοση τους είναι αντίστοιχα χαμηλότερη, όμως είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν ουσιαστικά μονίμως και να αναλαμβάνουν πιο απλές καθημερινές εργασίες. Ακόμα όμως και έτσι, η απόδοση αυτή είναι σημαντικά καλύτερη από τους αντίστοιχους Α55 πυρήνες επεξεργασίας της ARM που είναι σχεδιασμένοι και αυτοί για χαμηλότερη απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Στον τομέα των γραφικών, η GPU στο εσωτερικό του A14 bionic δεν έχει κάποια συγκεκριμένη εμπορική ονομασία. Συμφωνα με την Apple, είναι και αυτή έως και 50% ισχυρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη του αμέσως προηγούμενου A13 bionic.

Αυτό που έχει σημασία εδώ, όμως είναι ο τρόπος που η Apple GPU μπορεί να διατηρήσει την απόδοση της για εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να μειωθεί σημαντικά η απόδοση της. Το 3D Mark έχει σχεδιάσει ένα νέο Benchmark που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο ακριβώς αυτή την σταθερή απόδοση.

Με 20 συνεχομενες εκτελέσεις του Benchmark, μπορεί να δει κανείς πόσο μειώνεται η απόδοση όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λειτουργίας, και τα αποτελέσματα του A14 Bionic είναι άκρως εντυπωσιακά. Για την πρώτη εκτέλεση του Benchmark η απόδοση της είναι ουσιαστικά «διπλάσια» από αυτή των μέχρι στιγμής καλύτερων Android Smartphones. Στην συνέχεια προφανώς και περιορίζεται προκειμένου να μην αυξηθεί εκτός οριών η κατανάλωση και η θερμοκρασία λειτουργίας.

Όμως περιορίζεται σε επίπεδα που είναι περίπιου 75% της μέγιστης αυτής απόδοσης, και παραμένει για το σύνολο και των υπόλοιπων Benchmark σημαντικά καλύτερη από κάθε άλλη συσκευή.

Όμως στο εσωτερικό ενός σύγχρονου «επεξεργαστή» ύπαρχουν πολλά ακόμα υποσυστήματα που εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες. Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι σίγουρα πλέον η μονάδα… τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να εκτελεί δραματικά πιο γρήγορα από έναν επεξεργαστή ή και μια GPU, συγκεκριμένα είδη εργασιών.

Αυτή του A14 Bionic έχει σύμφωνα με την εταιρεία έως και 70% καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τον προηγούμενο επεξεργαστή της εταιρείας, και στην πράξη το iPhone 12 Pro εκμεταλλεύεται τη διαφορά αυτή με τον καλύτερο τρόπο για την λήψη φωτογραφιών και όχι μόνο.

Σημασία έχει σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναφέραμε και πιο πάνω, για το κατά πόσο αυτοί που θα επιλέξουν το iPhone 12 Pro (και οποιαδήποτε συσκευή με τον A14 Bionic στο εσωτερικό της) μπορούν να είναι … σίγουροι ότι η απόδοση της συσκευής αυτής θα παραμείνει κορυφαία για αρκετά χρόνια. Αυτό είναι κάτι που μέχρι στιγμής κανένα Android Smartphone δεν μπορεί να προσφέρει με τον ίδιο τρόπο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights