Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei nova 9 Review: Δυναμική επιστροφή

Huawei nova 9 Review: Δυναμική επιστροφή

απο Kostas Gliatiotis

Όταν μια εταιρεία έχει την ικανότητα να κατασκευάζει κορυφαία προϊόντα σε σχεδόν κάθε κατηγορία τιμής, είναι αξιοθαύμαστο. Όταν όμως μια εταιρεία έχει την ικανότητα να συνεχίσει να το κάνει αυτό, ακόμα και όταν κάποιοι προσπαθούν να την περιορίσουν, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Στην περίπτωση της Huawei, η απουσία της από την αγορά των Smartphones για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους σαν «αδυναμία» και μια ίσως διάθεση να αποσυρθεί από αυτή. Το νέο nova 9 όμως, που η εταιρεία παρουσίασε πριν μερικές ημέρες πλέον, και πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει επίσημα στη χώρα μας και την Ευρώπη, είναι η καλύτερη απόδειξη για το αντίθετο.

Όχι μόνο για το ποιες είναι οι…προθέσεις της εταιρείας, αλλά και για το αν μπορεί να συνεχίσει να κατασκευάζει τα Smartphones που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Επιστρέφοντας λοιπόν από την Βιέννη, με το Huawei nova 9 στα χέρια μου, αφιέρωσα τον χρόνο που απαιτείται για ένα αναλυτικό Review όπως το συγκεκριμένο, με ενδιαφέρον για το τι είναι τελικά το νέο Smartphone της εταιρείας.

Σχεδιασμός.

Αν αφήσει κανείς στην άκρη προσωρινά όλα όσα έφερε πρώτη η Huawei στην αγορά των Smartphones (κορυφαίες κάμερες με πρωτοποριακές δυνατότητες, τεχνητή νοημοσύνη, ταχεία φόρτιση και όχι μόνο) πρέπει να αναγνωρίσει στην εταιρεία ότι είχε πάντα ένα μοναδικό τρόπο να σχεδιάζει πολυτελή και Premium smartphones.

nova 9

Ο γράφων μέχρι και σήμερα θεωρεί «άδικο» το ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που είχαν την…τύχη να πιάσουν στα χέρια τους το κορυφαίο Mate 40 Pro της εταιρείας, για να εκτιμήσουν την πολυτέλεια, την ποιότητα κατασκευής και τον σχεδιασμό του.

nova 9

Όμως με το nova 9 να είναι πλέον εδώ, αυτό είναι ένα μικρότερο πρόβλημα. Η εταιρεία, μετέφερε με ίσως τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το σύνολο της εμπειρίας της στον σχεδιασμό, σε μια κατηγορία τιμής που αυτό δεν θεωρείται δεδομένο.

Από τον τρόπο που η κυρτή οθόνη του Smartphone έχει ακριβώς την καμπύλη που πρέπει για να τονίζει τον σχεδιασμό του, στον τρόπο που το μεταλλικό πλαίσιο του είναι ταυτόχρονα λεπτό αλλά και όμορφο, με λεπτομέρεια στο σημείο που βρίσκονται τα πλήκτρα χειρισμού του.

nova 9

Από το μοναδικό χρώμα στο πίσω μέρο του nova 9, και το πως αλλάζει ανάλογα με το φωτισμό. Μια ακόμα ιδέα που η Huawei πρώτη έφερε στην αγορά των Smartphones και πλέον θεωρείται δεδομένη από κάθε εταιρεία σχεδόν του ανταγωνισμού της, αλλά και από πολλές που βρήκαν… ευκαιρία να μεγαλώσουν κατά την απουσία της.

nova 9

Το σύνολο της μεταλικής κατασκευής, του γυαλιού στο πίσω μέρος, της κυρτής οθόνης και του χαμηλού παρόλα αυτά συνολικού βάρους, είναι κάτι που δυστυχώς στην κατηγορία τιμής που ανήκει το nova 9 μέχρι και σήμερα δεν θεωρείται δεδομένο. Ακόμα και αν το Smartphone έχει ένα μικρό επιπλέον κόστος σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του με παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά, αρκεί κάποιος να το κρατήσει στα χέρια του, να αντιληφθεί πως το πίσω μέρος του δεν δείχνει … κούφιο όπως συμβαίνει στην Τρίτη έκδοση στη σειρά ενός Smartphone μιας συγκεκριμένης εταιρείας, και να καταλάβει τι ακριβώς είναι το nova 9.

nova 9

Αν τώρα πρέπει να βρει κάποιος κάτι αρνητικό, που δεν αφορά απαραίτητα τον σχεδιασμό αποκλειστικά, είναι η απουσία του στερεοφωνικού ήχου από το nova 9. Το ακουστικό του δεν λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο, μια έλλειψη που φαίνεται να έχει κληρωνομήσει και ένα ακόμα «συγγενικό» Smartphone.

Οθόνη.

Μπορεί μέχρι σήμερα να έχουμε δει αρκετές AMOLED οθόνες στην κατηγορία τιμής που ανήκει το nova 9. Μπορεί ακόμα να έχουμε δει και οθόνες με ρυθμό ανανέωσης στα 90 και 120Hz. Δεν έχουμε δει όμως πολλές συσκευές με κυρτή AMOLED οθόνη στα 120Hz, με μεταβαλλόμενο ρυθμό ανανέωσης και 10-bit βάθος χρώματος. Ακόμα και σε Smartphones που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι spec for spec ιδιαίτερα σκληρός ανταγωνισμός για το νέο μοντέλο της Huawei.

Πρέπει κανείς να δει το nova 9 από κοντά (ή έστω σε φωτογραφίες…) για να εκτιμήσει το πως μια κυρτή οθόνη μπορεί να βελτιώσει την ομορφιά του. Όμως πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να πειστεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και στη χρήση της. Η Huawei ήταν πάντα ιδιαίτερα ικανή στο να «προγραμματίζει» σε επίπεδο λογισμικού τα Smartphones της να αναγνωρίζουν το τυχαίο πάτημα στο κυρτό κομμάτι μιας οθόνης αυτού του είδους, και το nova 9 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Όμως ο τρόπος που η οθόνη προσαρμόζει παντα άμεσα τον ρυθμό ανανέωσης είναι αυτός που δημιουργεί την καλύτερη συνολικά εντύπωση. Είναι σχεδόν αδύνατον να πετύχει κάποιος το nova 9 την ώρα που προσπαθεί να τον αυξήσει και πάλι στα 120Hz αφού έχει μείνει με σταθερό περιεχόμενο στην οθόνη του και τον έχει μειώσει στα 60Hz για να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας.

Το χρωματικό εύρος στα 10-bit με τη σειρά του, είναι όσο εντυπωσιακό περιμένει κανείς, ειδικά αν υπολογίσει ότι μεταφράζεται σε εως και 1 δισεκατομμύριο χρώματα. Για την ακρίβεια, η οθόνη του nova 9 μπορεί να προβάλει εντυπωσιακά περισσότερες αποχρώσεις των ίδιων βασικών χρωμάτων, και να εκμεταλλευτεί αυτή της τη δυνατότητα σε φωτογραφίες, βίντεο αλλά και το ίδιο το γραφικό περιβάλλον του Smartphone.

Η άμεση σύγκριση με το κορυφαίο μέχρι και σήμερα Mate 40 pro της εταιρείας, και την θεωρητικά καλύτερη (ή έστω ακριβότερη) οθόνη του, είναι αρκετή για να δειξει τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου AMOLED Panel.

Τέλος, τα επίπεδα φωτισμού θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν εντυπωσιάζουν σε απόλυτα νούμερα. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η Huawei έχει φροντίσει ώστε η οθόνη να είναι όσο φωτεινή πρέπει, χωρίς να το φωνάζει.

Ακόμα και σε εξωτερικό χώρο με έντονο φως, δεν θα υπάρξει ποτέ πρόβλημα στη χρήση του nova 9.

Κάμερες.

Για όλες τις «πρωτιές» που έφερε η Huawei στην αγορά των Smartphones και έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχει μια που μέχρι και σήμερα καμία εταιρεία δεν έχει καταφέρει να «φτάσει» στο σύνολο της. Ο τρόπος που η εταιρεία σχεδιάζει τις κάμερες των συσκευών της, και το αποτέλεσμα σε φωτογραφίες είναι και θα παραμείνει μοναδικό για πολλούς και διάφορους λόγους.

Το nova 9 θα μπορούσε στην κατηγορία τιμής που ανήκει, να… περιοριστεί στο να προσφέρει μια συνηθισμένη κάμερα των 108mp (όπως με… τιμή κάνει ένας κοντινός συγγενής του) και να προσπαθήσει να προσφέρει κάτι διαφορετικό σε επίπεδο επεξεργασίας και χρωματικής αποτύπωσης.

Όμως φέρνει στην μεσαία κατηγορία ένα είδος αισθητήρα που δεν θεωρείται συνηθισμένος, με πλεονεκτήματα που μέχρι σήμερα κανένας άλλος δεν μπορεί (ή και δεν θέλει…) να προσφέρει. Η ονομαστική ανάλυση στα 50mp μπορεί να ξεγελάσει από μόνη της, αφού είναι γεγονός ότι πλέον υπάρχουν Smartphones με κάμερα αυτής της ανάλυσης ακόμα και με τα μισά σχεδόν χρήματα από το nova 9.

Όμως προφανώς και κανένα από αυτά, όπως και κάθε άλλο Smartphone στην κατηγορία τιμής του, δεν έχει έναν αισθητήρα των 50mp με φυσικό μέγεθος στο 1/1.53”. Για κάποιες εταιρείες, μια κάμερα με αυτό το τεχνικό χαρακτηριστικό, είναι μέχρι και σήμερα αρκετή για τις κορυφαίες και σημαντικά ακριβότερες προτάσεις τους.

Αν συνδυάσει κανείς αυτό το πλεονέκτημα με την RYYB διάταξη του αισθητήρα (ναι, μια ακόμα πρωτιά της Huawei σε Smartphones…) για έως και 40% καλύτερη ευαισθησία στο φως, είναι δεδομένο ότι η κάμερα του nova 9 δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο σε αυτή την κατηγορία.

Οι φωτογραφίες … μιλούν από μονες τους, με την ποιότητα σε κάθε τεχνικό κριτήριο, πάντα για τα δεδομένα ενός Smartphone στα 500 περίπου ευρώ. Ο τρόπος που η Huawei πάντα επέλεγε μια μοναδική χρωματική αποτύπωση ( σε συνεργασία με την Leica για χρόνια…) προκειμένου να δημιουργεί κάτι ξεχωριστό, έχει παραμείνει ακόμα και αν το nova 9 δεν φέρει το «σήμα» της συνεργασίας αυτής.

Ακριβώς όμως επειδή ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι διαφορετικός και καλύτερος από το συνηθισμένο, η απόδοση του σε χαμηλότερο φωτισμό είναι εντυπωσιακή για περισσότερους από έναν λόγους.

Αρχικά, το nova 9 εκμεταλλεύεται με τον πρακτικά καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα του, με το Night mode να περιορίζεται πάντα σε συνεχόμενες λήψεις με διάρκεια μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο. Σε μια κατηγορία, που κάποια Smartphones «ζητούν» από τον ιδιοκτήτη τους σταθερό χέρι για μεγάλο διάστημα, και χωρίς το αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχο, ακόμα και αν το κρατήσουν τόσο σταθερό, η Huawei εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο αυτό που μπορεί να κάνει το nova 9 με δεδομένη την αναμενόμενη απουσία του OIS από την βασική του κάμερα.

Μέχρι ένα σημείο, η συνολική αυτή απόδοση της κάμερας των 50mp μπορεί να δικαιολογήσει το πως οι υπόλοιπες στο πίσω μέρος του, δεν ξεχωρίζουν με κάποιο τρόπο. Η ανάλυση στα 8mp για αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, είναι αρκετή για συσκευές του ανταγωνισμού του, που δεν αφιερώνουν την ίδια προσπάθεια για την βασική τους κάμερα. Εδώ λοιπόν, η ύπαρξη της και το αποτέλεσμα από τη στιγμή που είναι ικανοποιητικό, μπορεί να δικαιολογηθεί πλήρως.

Αντίστοιχα, η κάμερα με τον macro φακό στα 2mp ναι υπάρχει προκειμένου εμπορικά να αυξάνει τον συνολικό αριθμό αυτών του nova 9. Όμως η απόδοση της είναι και πάλι αυτή που περιμένει κανείς από μια κάμερα αυτού του είδους, και τουλάχιστον όταν κάποιος τη χρησιμοποιήσει δεν θα ενοχληθεί με το αποτέλεσμα.

Επιδόσεις Hardware.

Αν υπάρχει μια… ειρωνεία στα επιχειρήματα της κυβέρνησης των Ηνωμένων πολιτειών κατά της Huawei, είναι το πως τελικά η εταιρεία έχει την «άδεια» της (απόλυτα δημοκρατικό ΔΕΝ είναι αυτό) να συνεργάζεται με πολλές εταιρείες όπως η Intel, η Microsoft και πλέον και η Qualcomm. Σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιο είναι το επιχείρημα πίσω από την απαγόρευση της συνεργασίας με την Google. Άλλωστε ένα Huawei Laptop με intel ή/και AMD επεξεργαστή, και Microsoft Windows λειτουργικό σύστημα, είναι κάτι που δεν «κατασκοπεύει» τον ιδιοκτήτη του, και δεν περιέχει προσωπικά δεδομένα, όπως το κινητό του.

Αφήνοντας όμως όλα αυτά στην άκρη, ο Snapdragon 778G επεξεργαστής στο εσωτερικό του nova 9 έχει σαν περιορισμό την απουσία υποστήριξης για 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτό ναι είναι αποτρεπτικό για όσους θέλουν να είναι 5G το επόμενο Smartphone τους, όμως δεν έχει κανέναν απολύτος περιορισμό και καμία επίπτωση στις επιδόσεις του Smartphone.

Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ειδικά με το Performance mode που έχει το nova 9, οι επιδόσεις του Snapdragon 778G είναι πάντα στο μέγιστο που μπορεί να προσφέρει. Υπάρχουν Smartphones στην αγορά με αυτόν στο εσωτερικο τους, που για διάφορους λόγους δεν το πετυχαίνουν πάντα αυτό, ακόμα και αν τελικά η διαφορά έιναι μικρή και ορατή μόνο σε συγκεκριμένα benchmarks.

 

Κάπου εδώ, σε πλήρη αντίθεση με κάποιους (κάποιον δηλαδή…) που είχε κίνητρο να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη φήμη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Το nova 9 είναι ένα Android Smartphone. Με Android 11 μάλιστα, σε μια εποχή που μέχρι και σήμερα κανένας ανταγωνιστής του δεν έχει αναβαθμιστεί ακόμα στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι το γραφικό περιβάλλον της εταιρείας, και έτσι το EMUI 12 φέρνει πολλές από τις σχεδιαστικές αλλαγές που μας έχει δείξει η εταιρεία στο δικό της Harmony OS. Μαζί με αυτές όμως έρχονται και όλες οι χρήσιμες δυνατότητες και νέες επιλογές που επίσης φέρνει το λειτουργικό σύστημα της Huawei.

Το nova 9 λοιπόν, είναι το καλύτερο σύνολο δύο «κόσμων». Οι αλλαγές σε εμφάνιση και δυνατότητες ενός νέου λειτουργικού συστήματος, σε μια γνώριμη, δοκιμασμένη και αποδεκτή στην Ευρώπη πλατφόρμα που είναι το Android OS.

Στον τομέα του Gaming για να είμαστε απόλυτα αντικειμενικοί, οι δυνατότητες του Snapdragon 778G δεν είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμες. Ακόμα και αν το App Gallery είναι πλέον γεμάτο από πολλά και διαφορετικά παιχνίδια, αυτά είναι σχεδόν στο σύνολο τους μιας διαφορετικής νοοτροπίας από τα πιο δημοφιλή στο χώρο του Android.

Ακόμα όμως και αν κάποιος μπει στην διαδικασία να βρει τρόπο να εγκαταστήσει παιχνίδια όπως το Call of Duty Mobile, θα διαπιστώσει ότι το Smartphone δεν έχει κανέναν «περίεργο» περιορισμό στην απόδοση του.

Βρισκόμαστε σε μια περίεργη εποχή που οι συσκευές στην μεσαία κατηγορία, από την Huawei και όχι μόνο, είναι πιο χρήσιμες σαν Gaming πλατφόρμες. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να προσφέρουν απόδοση ικανή για σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι, χωρίς τον περιορισμό σε θερμότητα αλλά και αστεία κατανάλωση επεξεργαστών όπως ο Snapdragon 888 της Qualcomm.

Μπαταρία

Στο εσωτερικό του nova 9 υπάρχει μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.300mAh. Σαφώς και είναι ονομαστικά μικρότερη από το συνηθισμένο πλέον, όμως η εταιρέια και εδώ φημίζεται για τον τρόπο που οι συσκευές της κάνουν σχεδόν μοναδική διαχείριση ενέργειας.

Στην πράξη, η μπαταρία είναι ικανή να προσφέρει μια ημέρα ιδιαίτερα έντονης χρήσης χωρίς ποτέ ο ιδιοκτήτης του smartphone να αγχωθεί ιδιαίτερα ότι αυτό θα τον αφήσει από μπαταρία. Παρόλα αυτά, στο τέλος της ημέρας, μπορεί να έχει μείνει με ένα 10% ακόμα διαθέσιμο που είναι οριακό σαν περιθώριο ασφαλείας μέχρι να το φορτίσει και πάλι.

 

Η φόρτιση αυτή, γίνεται με το Super Charge πρότυπο της Huawei, που η εταιρεία παρουσίασε στο Mate 40 pro, και μπορεί να φορτίσει την μπαταρία του nova 9 με 66W. Σε περίπου 38 λεπτά μπορεί να έχει γεμίσει πλήρως τη μπαταρία αυτή, ενώ σε περίπου μισή ώρα έχει 70% διαθέσιμο, ποσοστό που είναι περισσότερο από αρκετό για την υπόλοιπη ημέρα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συμπέρασμα.

Σε ένα μεγάλο σε μέγεθος review (όπως πάντα…) και δεν θα βρει κανείς μια αναφορά στην απουσία των υπηρεσιών και εφαρμογών της Google. Είμαστε όμως στο 2021 και πλέον είναι σχεδόν τρία χρόνια τώρα γνωστό ότι τα Smartphones της εταιρείας έρχονται με το δικό της σύνολο εφαρμογών, υπηρεσιών και του App Gallery, ενος καταστήματος εφαρμογών που συνεχώς μεγαλώνει και διαθέτει σχεδόν όλα όσα μπορεί να χρειαστεί κανείς στην καθημερινότητα του.

Με αυτό σαν δεδομένο λοιπόν, το nova 9 έρχεται στην αγορά για να προσφέρει μια όντως μοναδική κάμερα στην κατηγορία του, έναν σχεδιασμό που έχουμε… ξεχάσει πως είναι σε Smartphones που δεν κοστίζουν 1.000 ευρώ και επιδόσεις αντίστοιχες με αυτές που περιμένει κανείς.

Για μια εταιρεία που έχει ξεπεράσει δυσκολίες που δεν υπάρχει κανένας πραγματικά αντικειμενικός λόγος να υπάρχουν, ένα Smartphone σαν το nova 9 είναι ο καλύτερος τρόπος να δειξει τι μπορεί να κάνει παρόλες τις δυσκολίες αυτές.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights