H Sony Mobile συνεχίζει να βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, με τις πωλήσεις των Smartphones της να μην έχουν καμία σχέση με αυτές των προηγούμενων χρόνων. Με κάποιο «μαγικό» τρόπο όμως, η εταιρεία καταφέρνει τα τελευταία χρόνια, να σχεδιάζει εντυπωσιακές συσκευές, που σίγουρα αν είχαν δει το φως της δημοσιότητας παλαιότερα, θα είχαν βοηθήσει στο να μην φτάσει σε αυτό το σημείο.
Το Xperia XZ3 πριν περίπου ένα χρόνο, ήταν ένα Smartphone που εντυπωσίαζε όποιον το έπιανε στα χέρια του, και με την εμφάνιση του, αλλά και με τα πραγματικά του χαρακτηριστικά. Το αμέσως επόμενο Xperia 1 της εταιρείας, είναι αυτό που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η επιτυχία αυτή δεν ήταν τυχαία αλλά ούτε και… παροδική.
Ακόμα και αν κοστίζει περισσότερα χρήματα από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές του, το Xperia 1 έρχεται στην αγορά με μερικά χαρακτηριστικά που κανένας από αυτούς δεν έχει, και που μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να βρει σε οποιοδήποτε Smartphone. Στο Review που ακολουθεί, θα τα γνωρίσουμε αναλυτικά, και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε αν αυτά είναι αρκετά ώστε να κάνουν το Xperia 1 το αμέσως επόμενο βήμα στην προσπάθεια ανάκαμψης που έχει ξεκινήσει η εταιρεία.
Σχεδιασμός.
Είναι προφανές ότι ο εξωτερικός σχεδιασμός του Xperia 1 καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από την διαφορετική σε αναλογία πλευρών οθόνη του. Το 21:9 κάνει την οθόνη σημαντικά πιο «ψηλή» από το συνηθισμένο, και ταυτόχρονα αρκετά πιο λεπτή, κάτι που αποτυπώνεται στο σύνολο του Smartphone.
Η αλήθεια είναι ότι όταν πιάσει κάποιος το Xperia 1 για πρώτη φορά στα χέρια του, θα το βρει ιδιαίτερα ασυνήθιστο, και μέχρι ένα σημείο θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει καποια χρησιμότητα σε αυτό. Είναι όμως ακόμα πιο σίγουρο ότι μετά από μερικές ημέρες χρήσης θα αναγνωρίσει τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη οθόνη.
Το βασικότερο από αυτά, που δεν είναι μάλιστα αυτό που προωθεί η ίδια η Sony Mobile, είναι η ευκολία με την οποία προβάλει ταυτόχρονα πολύ περισσότερο περιεχόμενο κάθε είδους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η ανάγνωση ενός μεγάλου κειμένου είναι κάτι που γινεται σημαντικά πιο εύκολα, και με τον χρήστη να χρειάζεται να «κατεβάσει» την οθόνη πιο κάτω αισθητά λιγότερες φορές.
Ακόμα και η ανάγνωση μιας συνομιλίας σε Messenger, Viber, WhatsApp κλπ είναι κάτι … περίεργα βολικό σε μια τόσο ψηλή οθόνη. Η Sony Mobile από την πλευρά της, προωθεί τα πλεονεκτήματα που έχει η οθόνη στην προβολή βίντεο, με τα οποία και θα ασχοληθούμε στο αντίστοιχο κομμάτι του Review μας.
Στο σχεδιαστικό τομέα, ευτυχώς η Sony επέλεξε να μην επαναλάβει την «περίεργη» σχεδίαση των Xperia 10 και 10 Plus. Αυτό σημαίνει ότι γύρω από την εντυπωσιακή οθόνη, το πλαίσιο είναι σχεδόν ομοιόμορφο στο πάνω και κάτω μέρος, και σε καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι υπερβολικά… δυσανάλογο.
Αφήνοντας το μπροστινό μέρος προς το παρόν, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατασκευή του Xperia 1 «φωνάζει» από μακρία ότι είναι πολυτελής, και σχεδιασμένη να καλύψει τις απαιτήσεις ακόμα και του πιο αυστηρού κριτή.
Το πίσω μέρος είναι κατασκευασμένο από γυαλί, και μάλιστα Gorilla Glass 5 σύμφωνα με την Sony mobile (η οθόνη έχει την 6η έκδοση του). Όμως το φινίρισμα του είναι τόσο προσεγμένο, και τόσο σωστά συναρμολογημένο, που πραγματικά σε κάνει να θεωρείς ότι κρατάς στα χέρια ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας. Όπως άλλωστε επιβάλλεται να κάνει ένα Smartphone που κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ.
Στην πίσω αυτή επιφάνεια βρίσκονται μόνο οι 3 κάμερες του Xperia 1, σε μια ιδιαίτερα όμορφη διάταξη στο κέντρο της, που δεν προεξέχει μάλιστα ενοχλητικά και από το υπόλοιπο Smartphone. Ακριβώς πάνω από αυτές βρίσκεται το μικρό LED Flash και ο αισθητήρας ισορροπίας λευκού, μέσα στο δικό του πλαίσιο.
Στο πλαϊνό μέρος του Xperia 1 τώρα, η εταιρεία έχει επιλέξει μια διάταξη που το κάνει και εδώ να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό του, όχι όμως απαραίτητα με κάποιο «καλό» τρόπο. Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων βρίσκεται εδώ τοποθετημένος, σε μια θέση που κατά τη γνώμη μας είναι λιγότερο πρακτική. Σε αυτό το σημείο, περιορίζεται ουσιαστικά στην χρήση μόνο του αντίχειρα από το δεξί χέρι, και ίσως τον δείκτη του αριστερού χεριού.
Το ακόμα πιο περίεργο όμως είναι ότι το πλήκτρο ενεργοποίησης και κλειδώματος της οθόνης, είναι πλέον ξεχωριστό από αυτόν τον αισθητήρα και βρίσκεται ακριβώς από κάτω του. Ο διαχωρισμός τους είναι κάτι που χρειάζεται συνήθεια αρχικά, αν και μετά τις πρώτες ημέρες, σε εμάς τουλάχιστον που δεν είχαμε κλειδωμένη τη συσκευή με κάποιο αποτύπωμα, ήταν πιο εύκολο στο να το συνηθίσουμε.
Στην ίδια πλευρά βρίσκονται και τα πλήκτρα της έντασης του Xperia 1, που τουλάχιστον είναι αρκετά χαμηλά τοποθετημένα σε μια τόσο ψηλή συσκευή. Η δεξία πλευρά του Smartphone είναι πρακτικά άδεια, και μόνο στο κάτω μέρος μπορεί να βρει κανείς την USB Type C θύρα αλλά και το ένα από τα δύο ηχεία του.
Το Xperia 1 έχει στερεοφωνικό ήχο, με το ακουστικό να λειτουργεί πρακτικά σαν δεύτερο ηχείο. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ένταση αλλά και η ποιότητα της στερεοφωνικής αναπαραγωγής είναι κοντά στο άριστο. Εδώ θα θέλαμε όμως από ένα Smartphone που απευθύνεται κυρίως σε πιο «επαγγελματικό» κοινό, να υπάρχει και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, κάτι θεωρητικά απαραίτητο σε όποιον θέλει να έχει τον καλύτερο δυνατό ήχο χωρίς δυσκολία.
Τέλος, αυτό που η Sony Mobile έχει διατηρήσει στο Xperia 1 είναι η αντοχή στο νερό και τη σκόνη. Η εταιρεία συνεχίζει να προσφέρει IP65/IP68 πιστοποίηση στην συσκευή της, έστω και αν πλέον την έχει αφαιρέσει από τις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας τιμής.
Είναι σίγουρα εμφανές από το κείμενο μας μέχρι τώρα, ότι το XPeria 1 μας έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τον σχεδιασμό αλλά και την εντυπωσιακή κατασκευή του.Προφανώς και ένα τόσο «ψηλό» Smartphone έχει τα μειονεκτήματα του στη μεταφορά και όχι μόνο, όμως κατά την άποψη μας αυτό είναι μια … θυσία που αξίζει να κάνει κάποιος για να εκμεταλλευτεί την οθόνη του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας