Επεξεργαστής μνημη.
Ίσως ο μοναδικός τομέας στον οποίο το P20 Pro δεν δείχνει τόσο «νέο» όσο θα ήθελε η Huawei (και πολλοί υποψήφιοι αγοραστές του) είναι αυτός του επεξεργαστή που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Με δεδομένο το ότι κάθε νέα γενιά κάνει την εμφάνιση της περίπου μια φορά τον χρόνο, και για την Huawei Ο Kirin 970 έκανε την δική του στο Mate 10 Pro πριν μερικούς μήνες, αναμενόμενα και το P20 Pro θα πρέπει να «περιοριστεί» στην χρήση αυτού.
Θεωρητικά και σε μεγάλο βαθμό και πρακτικά, ο Kirin 970 είναι μέχρι και σήμερα τεχνολογικά σύγχρονος, στους περισσότερους τομείς που έχει σημασία. Οι τέσσερις από τους πυρήνες επεξεργασίας του είναι οι Α-73 της ARM, και μάλιστα χρονισμένοι αρκετά υψηλά στα 2,4 GH με τους μικρότερους Α-53 να περιορίζονται στο 1.8 GHz και να είναι σχεδιασμένοι άλλωστε για τις λιγότερο απαιτητικές εργασίες.
Η Huawei έχει δώσει ήδη εδώ και ένα χρόνο, από την παρουσίαση του P10 και του EMUI 5.0, ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που το λειτουργικό σύστημα διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους του συστήματος και μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη προκειμένου να δίνει προτεραιότητα στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί πιο συχνά.
Ο Kirin 970 διαθέτει και την δική του μονάδα «τεχνητής νοημοσύνης» που σύμφωνα με την Huawei κάνει ακόμα πιο γρήγορη και αποδοτική την συγκεκριμένη διαδικασία, υπόσχοντας επίπεδα απόδοσης που δεν μπορεί να βρει κάποιος σε άλλο συνδυασμό λειτουργικού και επεξεργαστή.
Αυτό που ισχύει πάντως στην πράξη, είναι ότι το P20 Pro είναι το ίδιο γρήγορο και σε κάποιες περιπτώσεις και λίγο «καλύτερο» από το Mate 10 Pro, ένα κορυφαίο Smartphone που έτσι και αλλιώς μετράει μόλις μερικούς μήνες στην αγορά.
Τα 6 GB μνήμης RAM είναι πλέον η βασική και μοναδική επιλογή (μια σωστή κίνηση σε αυτή τη κατηγορία από τη Huawei…) και συμβάλουν σημαντικά στην πολύ καλή απόδοση του Smartphone. Οι εφαρμογές παραμένουν ενεργές ακόμα και όταν ο χρήστης έχει ταυτόχρονα ανοιχτές περισσότερες από ότι είναι… λογικό και χρήσιμο.
Μια σημαντική διαφορά προς το καλύτερο όμως, που είναι και σήμερα το ίδιο «αποτελεσματική» όσο και πριν μερικούς μήνες, είναι η κάρτα γραφικών του Kirin 970. Η Mali G72 είναι η νεότερη εμπορικά διαθέσιμη λύση της ARM, και χρησιμοποιείται σε υλοποίηση με συνολικά 12 «πυρήνες» παραγωγής γραφικών.
Μάλιστα η Huawei έχει μειώσει ελάχιστα και τον χρονισμό της, προκειμένου να συνδυάσει την καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με την Mali G71 του Kirin 960 με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και παραγωγή θερμότητας. Είναι δεδομένο ότι εκεί που πριν ένα χρόνο ο Kirin 960 είχε ένα μικρό θέμα με την αύξηση της θερμοκρασίας σε παρατεταμένη χρήση, το φαινόμενο αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ακόμα και αν ο χρήστης του P20 Pro παίζει απαιτητικά παιχνίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης έχει και εδώ θετικά αποτελέσματα, αφού κάνει δυνατή την παραγωγή ακόμα καλύτερων γραφικών ενώ παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Για τον αποθηκευτικό χώρο τέλος, η Huawei φημίζεται να προσφέρει λογικά περισσότερο από το συνηθισμένο, ειδικά σε ένα Smartphone που αποτελεί την κορυφαία πρόταση της τιμολογιακά. Έτσι το P20 Pro έρχεται με 128 GB στην βασική του έκδοση, από τα οποία τα 112 περίπου είναι άμεσα διαθέσιμα στον χρήστη.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, που ξεκίνησε με το Mate 10 Pro, δεν υπάρχει υποδοχή για κάρτα μνήμης MicroSD, παρότι η θέση για την δεύτερη SIM εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό σε πολλές άλλες συσκευές της Huawei.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας