Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XZ2 Compact Review : Μικρό και ισχυρό, όχι απαραίτητα πρακτικό

Sony Xperia XZ2 Compact Review : Μικρό και ισχυρό, όχι απαραίτητα πρακτικό

απο Kostas Gliatiotis

Η σειρά «Compact» της Sony είχε πάντοτε την φιλοσοφία – με εξαίρεση το X Compact – να προσελκύσει όσους αγοραστές ήθελαν μια high end συσκευή σε μικρό μέγεθος, σύμφωνα με τα μέτρα της εκάστοτε εποχής. Έτσι, από το 2014 όπου και παρουσιάστηκε το Ζ1 Compact με οθόνη 4,3 ιντσών, φτάνουμε στο σήμερα και στο XZ2 Compact με το οποίο και θα ασχοληθούμε στο κείμενο που ήδη διαβάζετε, μια 5ιντση πρόταση με την οποία η ιαπωνική εταιρεία φιλοδοξεί να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, καθώς είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει παρόμοια συσκευή στην αγορά.

Βεβαίως, σε μια εποχή κατά την οποία οι οθόνες έχουν πάρει την… άγουσα, ειδικά στην high end κατηγορία, θεωρούμε αρκετά φυσικό να αναρωτηθεί ο καθένας τι πορεία θα μπορούσε να έχει στην αγορά μια συσκευή όπως το XZ2 Compact.

 

Όπως είναι ευνόητο αυτό θα φανεί στο μέλλον, προς το παρόν πάντως και πριν περάσουμε στο κυρίως κείμενο, θα αναφέρουμε επιγραμματικά ότι το νέο μοντέλο της Sony βασίζεται στον Snapdragon 845 της Qualcomm, διαθέτει 4 GB RAM / 64 GB ROM (με δυνατότητα επέκτασης μέσω καρτών μνήμης), έχει προεγκατεστημένη την έκδοση 8.0 (Oreo) του Android, ενώ η βασική του κάμερα είναι της τάξεως των 19 MP. Η επίσημη τιμή του κυμαίνεται στα 600€, ενώ θα υπενθυμίσουμε και την ύπαρξη του XZ2 το οποίο επίσης θα παρουσιαστεί σε ξεχωριστό review.

H συσκευή έρχεται αποκλειστικά από τον ΓΕΡΜΑΝΟ και την Cosmote, που μας παραχώρησαν το XZ2 Compact για τις ανάγκες του Review. Υποστηρίζει κανονικά την ταχύτατη μεταφορά δεδομένων στο 4G+ δίκτυο της εταιρείας, όπως φυσικά και τις δυνατότητες wi-fi calling.

Σχεδιασμός

Ήδη από πέρυσι, η Sony είχε κάνει γνωστό ότι μέσα στο 2018 θα «έφευγε» από το παραδοσιακό «τετραγωνισμένο» design που ακολουθούσε εδώ και χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, το XZ2 Compact είναι μια από τις πρώτες συσκευές που ακολουθούν τον νέο σχεδιασμό, τον οποίο παρεμπιπτόντως η ιαπωνική εταιρεία ονομάζει «Ambient Flow».

Μια πρώτη αλλαγή που είναι άμεσα αντιληπτή, λοιπόν, είναι η «κουρμπαριστή» πλάτη η οποία επιτρέπει στην συσκευή να κάθεται καλύτερα στην παλάμη του χρήστη κάτι στο οποίο βοηθάνε και οι φυσικές διαστάσεις της, που είναι 135 x 65 x 12,1 χιλιοστά. Από την άλλη μεριά όμως, αυτά ακριβώς τα 12,1 χιλιοστά πάχους έχουν ως αποτέλεσμα το XZ2 Compact να είναι αρκετά… παχύ, τουλάχιστον για τα δικά μας γούστα.

Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα του βάρους καθώς ζυγίζοντας 168 γραμμάρια, το νέο high end μοντέλο της Sony δίνει την αίσθηση βαριάς συσκευής. Παρότι το βάρος δεν φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλο σαν… νούμερο, είναι συγκεντρωμένο σε ένα μικρό σε μέγεθος Smartphone με αποτέλεσμα να τονίζεται και να ενοχλεί, περισσότερο από ότι συνήθως.

Μένοντας λίγο ακόμα στο οπίσθιο τμήμα του XZ2 Compact, θα αναφέρουμε ότι είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ιδιαίτερα καλής ποιότητας και που «δένει» αρμονικά με το μεταλλικό πλαίσιο της συσκευής. Στα 600 ευρώ όμως, είναι ασυνήθιστο με όχι καλή έννοια πλέον, να βρίσκει κανείς ένα Smartphone που χρησιμοποιεί πλαστικό στο πίσω μέρος του, ένα υλικό πιο συνηθισμένο σε χαμηλότερη κατηγορία τιμής.

Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της πίσω επιφάνειας, σε μια θέση που τον κάνει λιγότερο βολικό από ότι συνήθως. Μάλιστα όπως και στο «μεγάλο» ΧΖ2 έτσι και εδώ, η κάμερα βρίσκεται στην θέση που πηγαίνει αυθόρμητα το δάχτυλο του χρήστη μέχρι να συνηθίσει αυτή τη διάταξη.

Κάτι άλλο που θέλουμε, με ευχαρίστησή μας, να αναφέρουμε είναι ότι τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης καθώς και κλειδώματος / ξεκλειδώματος είναι τοποθετημένα σε… λογικές θέσεις (σε αντίθεση με παλαιότερες συσκευές της Sony) και θα προσθέσουμε την ύπαρξη ξεχωριστού camera key, κάτι που στην εποχή μας απουσιάζει από τα περισσότερα smartphones.

Εδώ θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι από το XZ2 Compact απουσιάζει η… κλασσική 3.5mm υποδοχή για ακουστικά, μια επιλογή που η Sony ευθαρσώς παραδέχθηκε ότι δεν είχε κάποιο τεχνικό λόγο, και έγινε απλά επειδή αυτό κάνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Φυσικά, στην συσκευασία υπάρχει ειδικό ανταπτοράκι το οποίο συνδέεται στην Type-C θύρα της συσκευής, ωστόσο διαπιστώσαμε με κάποια… σχετική έκπληξη ότι τα ακουστικά που παρέχονται έχουν την 3.5mm υποδοχή.

Ερχόμενοι τώρα στην μπροστινή όψη του XZ2 Compact, το πρώτο πράγμα που είναι εμφανές είναι ότι τα περιθώρια γύρω από την οθόνη έχουν… συρρικνωθεί, τουλάχιστον σε σχέση με τις παλαιότερες προτάσεις της ιαπωνικής εταιρείας.

Φυσικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για «bezel-less» υλοποίηση με την αυστηρή έννοια του όρου, αφού το πλαίσιο αυτό παραμένει αισθητά μεγαλύτερο από κάθε άλλη πρόταση του ανταγωνισμού, όχι μόνο στην κατηγορία χρημάτων του XZ2 Compact αλλά και σε σύγκριση με οικονομικότερες συσκευές. Παράλληλα, η 5ιντση οθόνη που διαθέτει έχει αναλογίες 18:9, με αποτέλεσμα η χρήση με το ένα χέρι να είναι εφικτή, ακόμα και για άτομα με μικρές παλάμες.

Πάνω από την οθόνη, θα βρούμε την δευτερεύουσα κάμερα της συσκευής καθώς επίσης και αισθητήρα φωτισμού και LED ειδοποιήσεων, προσθήκες που ως γνωστόν… πάντα επικροτούμε. Ταυτόχρονα, για όσους τα εκτιμούν, θα αναφέρουμε ότι το XZ2 Compact διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία, ενώ δεν θέλουμε να παραλείψουμε ότι ακολουθεί το πρότυπο IP68 (ανθεκτικότητα σε νερό και σκόνη).

Κάνοντας ένα περιληπτικό σχόλιο για το κομμάτι του σχεδιασμού, το XZ2 Compact δικαιώνει την… ονομασία του όσον αφορά τις διαστάσεις του, όμως το σχετικά αυξημένο πάχος και το βάρος του, κάποιους χρήστες ενδέχεται να τους… προβληματίσουν. Για την ποιότητα κατασκευής δεν τίθεται θέμα, ενώ η μείωση των bezels είναι καλοδεχούμενη, όπως επίσης και η καλή παράδοση που έχει η Sony στο να προσφέρει αδιάβροχες συσκευές.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights