Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei Mate 20 Lite Review : Η πολυτέλεια δεν χρειάζεται να είναι ακριβή
Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite Review : Η πολυτέλεια δεν χρειάζεται να είναι ακριβή

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Ένας τομέας όπου η Huawei έχει κάνει σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με το προηγούμενο Mate 10 Lite, το P20 Lite αλλά και το P Smart Plus, είναι οι κάμερες που διαθέτει το Mate 20 Lite. Η ανάλυση για την βασική πίσω κάμερα έχει αυξηθεί στα 20 Mpixels από τα 16 των P20 Lite και P Smart Plus, ενώ πλέον έχει και ένα αρκετά πιο αποδοτικό f/1.8 διάφραγμα στον φακό της. Η δεύτερη πίσω κάμερα παραμένει παρόλα αυτά στα 2 Mpixels και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον υπολογισμό του  βάθους πεδίου στις φωτογραφίες με θολό φόντο.

Το Mate 20 Lite είναι από τις συσκευές της εταιρείας που χρησιμοποιούν «τεχνητή νοημοσύνη» στην αναγνώριση του σκηνικού αλλά και την λήψη μιας φωτογραφίας. Παρόλα αυτά, δεν συμπεριλαμβάνεται στις συσκευές που σχεδιάζονται σε συνεργασία με την Leica, και έτσι ο σχεδιασμός της αυτόματης αναγνώρισης αλλά και οι επεμβάσεις στην ίδια τη φωτογραφία είναι λίγο διαφορετικές.

Η κάμερα μπορεί και εδώ να αναγνωρίσει ένα σημαντικά μεγάλο εύρος από σκηνικά, αλλά και αντικείμενα στο πλάνο και να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις ώστε να βγάλει την καλύτερη και πιο όμορφη και εντυπωσιακή φωτογραφία που μπορεί. Το όμορφη και εντυπωσιακή έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού κατά κανόνα η κάμερα τονίζει χρωματικά το θέμα της φωτογραφίας ώστε αυτή να ξεχωρίζει, χωρίς όμως να υπερβάλει ώστε το αποτέλεσμα να είναι αφύσικό.

Το πράσινο χρώμα τονίζεται όταν η κάμερα αναγνωρίσει δέντρα ή φυτά στο πλάνο, ενώ αντίστοιχα όταν το πλάνο έχει τον ουρανό σε μεγάλο μέρος του, τονίζεται το μπλε χρώμα αυτού.

Σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο που λειτουργεί η «τεχνητή νοημοσύνη» των P20 Και P20 Pro, το Mate 20 Lite αποθηκεύει ταυτόχρονα δύο διαφορετικές εκδόσεις της φωτογραφίας. Η μια είναι αυτή με τις επεμβάσεις από την τεχνητή νοημοσύνη, και η δεύτερη είναι χωρίς αυτές. Η εφαρμογή της συλλογής φωτογραφιών την εμφανίζει σαν μια φωτογραφία, και μπορεί ο χρήστης να την προβάλει και στις δύο εκδόσεις της. Αν τώρα θελήσει να την στείλει μέσω κάποιας εφαρμογής Social Media ή σε email, επιλέγεται για αποστολή η έκδοση που εμφανίζεται εκείνη την στιγμή στην οθόνη.

Το χρωματικό εύρος που μπορεί να δει η κάμερα του Mate 20 Lite είναι εντυπωσιακά μεγάλο για μια συσκευή αυτής της κατηγορίας. Η επέμβαση από την τεχνητή νοημοσύνη το κάνει ακόμα μεγαλύτερο, με τις φωτογραφίες να έχουν έντονα και ζωντανά χρώματα ακόμα και όταν η κάμερα δεν έχει αναγνωρίσει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο σε αυτές.

Η λεπτομέρεια που περιέχουν τώρα, είναι επίσης αρκετά υψηλή, ενώ εδώ βοηθά σημαντικά και η αυξημένη ανάλυση των 20 Mpixels. Η λειτουργία του HDR είναι χρήσιμη σε ελάχιστες περιπτώσεις, αφού η εφαρμογή στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει την ίδια πρακτικά δουλειά. Θα θέλαμε πάντως η Huawei να «βγάλει» κάποια στιγμή το HDR σε μια πιο άμεσα προσβάσιμη θέση και να μην βρίσκεται κρυμμένο στην κατηγορία περισσότερα.

Για την φωτογράφιση με θολό φόντο, η διάταξη που χρησιμοποιεί η Huawei με μια μικρή σε ανάλυση δεύτερη κάμερα έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Σε αντιθεση με συσκευές του ανταγωνισμού που χρησιμοποιούν μια δεύτερη κάμερα με τηλεφακό που «ζουμάρει» κοντά στο αντικείμενο της φωτογραφίας, εδώ το πλάνο παραμένει το ίδιο μεγάλο όπως και στην κανονική φωτογράφιση. Η δεύτερη κάμερα χρησιμοποιείται μόνο για τον υπολογισμό του βάθους, και έτσι τα επίπεδα φωτισμού παραμένουν πολύ καλά, αφού προέρχονται από την βασική κάμερα με το f/1.8 διάφραγμα.

Η εταιρεία έχει την μεγαλύτερη ίσως εμπειρία σε αυτό το Mode φωτογράφισης, και αυτό φαίνεται στο Mate 20 Lite. Η αναγνώριση του αντικειμένου στο κέντρο της φωτογραφίας γίνεται πάντα σωστά, και το πλάνο θολώνει πίσω από αυτό, πετυχαίνοντας σχεδόν πάντα σωστά και τις άκρες αυτού.

Για την φωτογράφιση σε χαμηλότερο φωτισμό τώρα, η κάμερα έχει σαφώς βελτιωμένη απόδοση χάρη στο f/1.8 διάφραγμα σε σύγκριση με τα P20 Lite και  P Smart Plus. Μάλιστα η αυξημένη ανάλυση του αισθητήρα των 20 Mpixels συμβάλει ώστε τα επίπεδα λεπτομέρειας να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ακόμα και μετά την επεξεργασία για την αφαίρεση του ψηφιακού θορύβου από τις φωτογραφίες.

Η απουσία του OIS δικαιολογείται οριακά πλέον σε αυτή τη κατηγορία τιμής, όμως και χωρίς αυτό η κάμερα του Mate 20 Lite πετυχαίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η Huawei έχει επιλέξει και εδώ έναν πολύ καλό συνδυασμό αύξησης του χρόνου έκθεσης και φωτισμού, προκειμένου οι φωτογραφίες να μην είναι υπερβολικά φωτεινές και να παραμένουν κοντά σε αυτό που βλέπει ο χρήστης εκείνη την στιγμή.

Πιθανότατα το βράδυ είναι και η μοναδική περίπτωση που η λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απαραίτητη. Οι επεμβάσεις που κάνει στην ένταση των χρωμάτων και την «ζωντάνια» τους είναι ίσως λίγο πιο υπερβολικές από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα κάποιες φωτογραφίες να είναι λιγότερο… φυσικές χωρίς απαραίτητα να είναι κακές.

Για την εγγραφή βίντεο τέλος, δυστυχώς το Mate 20 Lite δεν καταφέρνει να κάνει τη διαφορά που θα θέλαμε. Παρά το σημαντικά ισχυρότερο Hardware στο εσωτερικό του (που μάλιστα είναι και ότι καλύτερο έχει η Huawei σε αυτή τη κατηγορία…) δεν προσφέρει την δυνατότητα εγγραφής σε ανάλυση 4k.

Αυτό όμως που μπορεί να κάνει η κάμερα του Mate 20 Lite και να το κάνει και πολύ καλά μάλιστα είναι να βγάλει βίντεο σε αργή κίνηση. Είναι μάλιστα και η πρώτη συσκευή στην κατηγορία του που μπορεί να βγάλει βίντεο με… 480 καρέ το δευτερόλεπτο σε ανάλυση 720p. Ο περιορισμός είναι και εδώ τα 0.2 δευτερόλεπτα που στην συνέχεια αναπαράγονται σε κανονική ταχύτητα με 30 καρέ για να πετύχει την αργή κίνηση.

Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής σε 1080p με 120 καρέ το δευτερόλεπτο, που δεν έχει κάποιο περιορισμό στη χρονική διάρκεια του κάθε βίντεο.

Ο περιορισμός σε 1080p πάντως συνδυάζεται με καλή σταθεροποίηση του πλάνου, ηλεκτρονικά πάντα αφού απουσιάζει το OIS, ενώ και εδώ η λεπτομέρεια των αρχείων είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Χρωματικά έχει επιλεχθεί ένα λίγο πιο έντονο προφίλ, ώστε τα βίντεο να είναι πιο ευχάριστα το μάτι κατά την προβολή τους, χωρίς όμως υπερβολές. Αντίστοιχα και εδώ το f/1.8 διάφραγμα βοηθά στην λήψη βίντεο ακόμα και σε αρκετά χαμηλό φωτισμό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights