Επεξεργαστής Μνημη.
Το Mate 20 Lite είναι η δεύτερη συσκευή της εταιρείας μετά το P Smart Plus, και η πρώτη ευρέως διαθέσιμη, που χρησιμοποιεί τον νεότερο και καλύτερο Kirin 710 που έχει σχεδιάσει η ίδια η Huawei.
Σε σύγκριση με τον Kirin 659 που αντικαθιστά, ο 710 έχει περισσότερες ομοιότητες με τον ανώτερο Kirin 970 και λιγότερες μαζί του. Αρχικά από τους 8 πυρήνες επεξεργασίας του, οι τέσσερις είναι αρχιτεκτονικής Α-73 της ARM κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο σε αυτή τη κατηγορία, ειδικά σε διάταξη των τεσσάρων. Η συχνότητα τους φτάνει τα 2.2 GHz και είναι και αυτή με τη σειρά της υψηλή για έναν επεξεργαστή της μεσαίας κατηγορίας. Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι και εδώ Α-53 στο 1.7 GHz και αναμενόμενα προορίζονται για λιγότερο απαιτητικές εργασίες.
Οι τέσσερις Α-73 που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν αρκετοί για κορυφαία Smartphones (πάντα σε συνδυασμό με άλλους τέσσερις Α-53…) είναι αυτοί που κάνουν τον Kirin 710 ξεχωριστό και χαρίζουν στο Mate 20 Lite την πολύ καλή απόδοση του. Η μέγιστη συχνότητα των 2.2 GHz δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και «πέφτει» στην αμέσως κατώτερη στο 1.8 GHz περίπου, μια επιλογή που δεν φαίνεται να έχει γίνει για λόγους θερμοκρασίας αλλά περισσότερο για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.
Η ταυτόχρονη λειτουργία τους πάντως, και ο συνδυασμός με τους Α-53 δίνουν στο Mate 20 Lite έναν εντυπωσιακό «αέρα» ταχύτητας που δεν μπορεί να βρει κανείς σε άλλη συσκευή αυτής της κατηγορίας. Κάθε είδους εφαρμογή ξεκινά με ιδιαίτερη άνεση, και η εκτέλεση τους είναι επίσης απροβλημάτιστη.
Για την ταυτόχρονη εκτέλεση τους η βασική έκδοση του Mate 20 Lite έρχεται με 4 GB μνήμης RAM, ενώ υπάρχει πάντα και αυτή με τα 6 GB που παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν είναι απαραίτητα ακόμα και σε High End Smartphones. Η εναλλαγή μεταξύ τους είναι άμεση και χωρίς κολλήματα, ενώ ο χρήστης μπορεί άνετα να έχει συνεχώς ενεργές εφαρμογές όπως το Viber και το Facebook messenger χωρίς το Mate 20 Lite να «ενοχλείται» από αυτές.
Για την παραγωγή γραφικών τώρα, παρότι ο Kirin 710 είναι προφανώς βελτιωμένος, δεν είναι όσο θα θέλαμε και όσο ίσως θα μπορούσε. Η Huawei έχει επιλέξει μια Mali G51 κάρτα γραφικών σε έκδοση με 4 μονάδες παραγωγής / πυρήνες. Θεωρητικά ανήκει στην μεσαία κατηγορία των καρτών γραφικών που παράγει η ARM, και η απόδοση της είναι αντίστοιχα στο μέσο και αυτή.
Η ανάλυση της οθόνης δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην παραγωγή του γραφικού περιβάλλοντος του Mate 20 Lite, ενώ ταυτόχρονα η Mali G51 έχει και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Μόνο ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια είναι αυτά που ο χρήστης θα πρέπει να παίξει σε μικρότερη από την μέγιστη «ποιότητα» τους ώστε να μην έχει προβλήματα με την απόδοση της κάρτας γραφικών. Σε κάθε περίπτωση, θετικό είναι ότι ακόμα και μετά από συνεχόμενη Gaming χρήση, η Mali G51 δεν παράγει ενοχλητικά ποσά θερμότητας, με αποτέλεσμα και ολόκληρο το Mate 20 Lite να μην ζεσταίνεται ενοχλητικά.
Για τον αποθηκευτικό χώρο, το Mate 20 Lite έρχεται με 64 GB ονομαστικά, από τα οποία περίπου 55 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του. Η υποδοχή για κάρτες μνήμης είναι ευτυχώς «παρούσα» και μπορεί να δεχθεί κάρτες έως και 256 GB που είναι μάλλον υπερ-αρκετά. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει συνήθως, η υποδοχή για τη MicroSD καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με την δεύτερη SIM και έτσι ο χρήστης του Mate 20 Lite πρέπει να επιλέξει μεταξύ τους.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας