Η αγορά των συσκευών που χρησιμοποιούν το Android της Google στη Stock μορφή του είναι περιορισμένη στη χώρα μας αλλά και γενικότερα. Οι περισσότεροι κατασκευαστές, προτιμούν να διαχωρίζουν τα Smartphones τους με διαφορετικό σε εμφάνιση γραφικό περιβάλλον, και συνήθως επιπλέον δυνατότητες. Για ένα κομμάτι του αγοραστικού κοινού όμως, το Stock Android έχει πλεονεκτήματα που θεωρούνται πιο σημαντικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η πιο απλή εμφάνιση του, οι λιγότερες «πολύπλοκες» επιλογές και δυνατότητες αλλά και οι γρηγορότερες αναβαθμίσεις σε νεότερες εκδόσεις. Το Mi A2 της Xiaomi έχει σχεδιαστεί για αυτό ακριβώς το κοινό.
Πριν ένα περίπου χρόνο, η Xiaomi παρουσίασε το Mi A1, την πρώτη της συσκευή σε αυτή την κατηγορία. Πλέον ήρθε η ώρα της αντικατάστασης του από ένα νεότερο και φυσικά καλύτερο συνολικά Smartphone με την αναμενόμενη ονομασία… Mi A2. Η συσκευή εισάγεται επίσημα στη χώρα μας από την InfoQuest, και με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και όχι μόνο, αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις σε αυτή τη κατηγορία τιμής.
Σχεδιασμός.
Η μεγαλύτερη «έκπληξη» για το Mi A2, είναι ότι η Xiaomi (σωστά) αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει μια οθόνη με Notch στο πάνω μέρος της. Η επιλογή αυτή είναι σίγουρα καλοδεχούμενη, δεν ξενίζει όσους ακόμα δεν θεωρούν λογική και πρακτική την ύπαρξη του Notch, αλλά μέχρι ένα βαθμό οφείλεται και στο ότι δεν υποστηρίζεται ακόμα σωστά από την Stock έκδοση του Android 8.1 Oreo. Η μπροστινή κάμερα πάντως, διαθέτει το δικό της LED Flash για φωτογραφίες, ενώ υπάρχει και LED ειδοποιήσεων, κάτι που “σπανίζει” σε Stock Android Smartphones.,
Η έλλειψη του Notch τώρα, σημαίνει ότι ο χώρος πάνω και κάτω από την οθόνη του Mi A2 είναι ελάχιστα μεγαλυτερος από ότι σε άλλες συσκευές της εταιρείας αλλά και του ανταγωνισμού. Σε σύγκριση με το Mi 8 της ίδιας της Xiaomi για παράδειγμα, το Mi A2 είναι ελάχιστα μεγαλύτερο παρότι έχει αντίστοιχα λίγο μικρότερη οθόνη στις 5,99 ίντσες αντί για τις 6.21
Ο χώρος κάτω από την οθόνη δεν φιλοξενεί πλέον ξεχωριστά πλήκτρα χειρισμού όπως στο προηγούμενο Mi A1, μια αλλαγή που πλέον η Xiaomi έχει κάνει σε όλες σχεδον τις συσκευές της. Παρόλα αυτά, το πλαίσιο αριστερά και δεξία από αυτή, είναι πολύ περιορισμένο με αποτέλεσμα το Mi A2 να είναι αρκετά λεπτό και εύκολο να το κρατήσει κάποιος με το ένα χέρι.
Η απλότητα της μπροστινής επιφάνειας συνεχίζεται και στο πίσω μέρος, όπου το Mi A2 είναι ουσιαστικά ίδιο με το Redmi 6X της εταιρείας, που προς το παρόν δεν εισάγεται επίσημα στη Ευρώπη και τη χώρα μας.
Το Mi A2 είναι κατασκευασμένο από ένα «μονοκόμματο» μεταλλικό πλαίσιο που κατά τη γνώμη μας το κάνει πιο στιβαρό και όμορφο σε σύγκριση με συσκευές που είναι γυάλινες στο πίσω μέρος τους. Μάλιστα η μεταλλική αυτή κατασκευή είναι σαφώς πιο ανθεκτική σε καθημερινή χρήση. Παρόλα αυτά, στην συσκευασία του Mi Α2 περιλαμβάνεται μια θήκη σιλικόνης, που παρέχει αρκετά καλή προστασία.
Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων βρίσκεται σε αυτή την πίσω όψη, και σε αρκετά βολικό σημείο, λίγο πιο πάνω από το κέντρο της συσκευής. Αυτό που τον κάνει όμως τόσο εύχρηστο είναι ότι έχει μεγάλη… επιφάνεια και είναι εύκολο για τον χρήστη να τον βρει με την αφή. Η Stock έκδοση του Android “απαγορεύει» στην Xiaomi να ενεργοποιήσει την λειτουργία που έχουν οι υπόλοιπες συσκευές της, και ξυπνάνε από κατάσταση αναμονής ακουμπώντας τον αισθητήρα αποτυπωμάτων ακόμα και αν δεν είναι κλειδωμένη με αποτύπωμα.
Οι δύο κάμερες βρίσκονται στην αριστερή γωνία της πίσω επιφάνειας, σε ένα σημείο που μαζί με τον σχεδιασμό τους, θυμίζει περισσότερο από ότι θα θέλαμε συσκευή συγκεκριμένης εταιρείας. Προεξέχουν λίγο από το υπόλοιπο τηλέφωνο, όμως τουλάχιστον μέσα σε θήκη δεν υπάρχει πρόβλημα όταν ο ιδιοκτήτης του Mi A2 το ακουμπά σε επίπεδη επιφάνεια.
Τέλος, εκτός από τις αρκετά περιορισμένες διαστάσεις του Mi A2, η Xiaomi έχει διατηρήσει σχετικά χαμηλά και το βάρος του. Ειδικά για συσκευή με μεταλλική κατασκευή αυτό είναι αρκετά ασυνήθιστο αλλά και σημαντικό αφού κάνει εύκολη την μεταφορά του. Η ποιότητα των υλικών αλλά και η στιβαρότητα που έχει το ενιαίο αυτό πλαίσιο του Smartphone, το κάνει να δίνει και την αίσθηση πολυτελείας που πρέπει να έχει πλέον ένα τηλέφωνο ακόμα και σε αυτή τη κατηγορία τιμής.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας