Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi Mi A2 Review : Απόδοση και απλότητα
xiaomi mi a2 in2mobile

Xiaomi Mi A2 Review : Απόδοση και απλότητα

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Για το Mi A2 η Xiaomi έχει επιλέξει έναν συνδυασμό από δύο κάμερες στο πίσω μέρος του που είναι μέχρι και σήμερα ασυνήθιστος για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και όχι μόνο. Η βασική από αυτές έχει αναλυση 12 Mpixels και χρησιμοποιεί έναν σχετικά μεγάλο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα με μέγεθος 1.25μm για κάθε εικονοστοιχείο. Το διάφραγμα του φακού είναι επίσης ικανοποιητικό στο f/1.8 και μένει μόνο η απουσία του OIS σαν μοναδικό «μειονέκτημα» της.

xiaomi-mi-a2-in2mobile (6)Εδώ είναι που έρχεται η δεύτερη κάμερα, η ανάλυση της οποίας είναι μεγαλύτερη στα 20 Mpixels. Παρόλα αυτά, πρόκειται για έναν μικρότερο αισθητήρα με μέγεθος 1.0 μm για κάθε εικονοστοιχείο, κάτι που τον κάνει εξορισμού «χειρότερο» σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού παρά το επίσης f/1.8 διάφραγμα του. Η Xiaomi όπως και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν παρόμοιο συνδυασμό, θεωρεί ότι η δεύτερη αυτή κάμερα μπορεί να αποδώσει καλύτερα το βράδυ.

Σε κανονικές συνθήκες φωτισμού, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η βασική κάμερα του Mi A2 έχει σημαντικά βελτιωμένο χρωματικό εύρος σε σύγκριση με όλες τις παλαιότερες συσκευές της. Οι φωτογραφίες είναι ζωντανές, με «σωστά» και όχι υπερβολικά χρώματα, ενώ και η λεπτομέρεια τους είναι εντυπωσιακή για την κατηγορία και όχι μόνο.

Η εφαρμογή της κάμερας είναι μια από τις λίγες που έχουν σχεδιαστεί από την Xiaomi και όχι τη Google. Παρόλα αυτά και εδώ, το Stock Android δυστυχώς «απαγορεύει» στην εταιρεία να εξοπλίσει το Mi A2 με τις πολύ καλές δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που έχουν οι ακριβότερες συσκευές της.

Υπάρχουν παρόλα αυτά ξεχωριστά «φίλτρα» που μπορεί ο χρήστης να επιλέξει πριν την λήψη μιας φωτογραφίας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ενδιαφέρον για χρήση των φωτογραφιών σε Social media και την αποστολή σε άλλους μέσω Viber, WhatsApp κλπ. Κάποια από αυτά έχουν και μια μικρή αρνητική επίπτωση στην συνολική ποιότητα των φωτογραφιών, κάτι που όμως είναι λογικό και αναμενόμενο.

Το HDR τέλος, είναι ιδιαίτερα αποδοτικό στις συνθήκες που είναι απαραίτητη η χρήση του. Τα σκοτεινά τμήματα του πλάνουν φωτίζονται αρκετά καλύτερα, το χρωματικό εύρος αυξάνεται σημαντικά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι φωτογραφίες είναι και συνολικά πιο «ευχάριστες». Η αυτόματη λειτουργία του είναι αρκετά συντηρητική όπως σε πολλές συσκευές της Xiaomi, με αποτέλεσμα ο χρήστης να πρέπει να το ενεργοποιήσει χειροκίνητα σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι δύο κάμερες λειτουργούν ταυτόχρονα για την λειτουργία «Πορτραίτου» που θολώνει το φόντο των φωτογραφιών προκειμένου να τονιστεί περισσότερο το αντικείμενο στο κέντρο τους. Το πλεονέκτημα της διάταξης που έχει επιλέξει η Xiaomi είναι ότι και οι δύο κάμερες έχουν το ίδιο οπτικό πεδίο και σχεδόν ίδια ευαισθησία στο φως.

Με αυτόν τον τρόπο η μια μπορεί να υπολογίζει το βάθος πεδίου προκειμένου να δημιουργηθεί το τεχνητό αυτό «θολό φόντο» και η άλλη να διατηρεί τη λεπτομέρεια της φωτογραφίας σε πολύ καλά επίπεδα. Το φωτεινό f/1.8 διάφραγμα που έχουν και οι δύο κάμερες κάνει τη χρήση της λειτουργίας δυνατή ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, κάτι που δεν ισχύει για πολλές άλλες συσκευές του ανταγωνισμού.

H δεύτερη κάμερα των 20 Mpixels στο πίσω μέρος του Mi A2 χρησιμοποιείται όμως και για την φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό. Η θεωρία πίσω από την λειτουργία της είναι η εξής, παρά το μικρότερο φυσικό μέγεθος του αισθητήρα που αυτόματα περιορίζει την απόδοση του σε χαμηλό φωτισμό, η αυξημένη ανάλυση του προσφέρει περισσότερα δεδομένα για επεξεργασία. Αυτή είναι πάντα η θεωρία, και στην πράξη το Mi A2 συνδυάζει τα δεδομένα και από τις δύο κάμερες για να πετύχει το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Το «φωτεινό» f/1.8 διάφραγμα που έχουν και οι δύο φακοί βοηθά σημαντικά, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι φωτογραφίες έχουν καλά επίπεδα λεπτομέρειας. Η χρήση των δεδομένων από δύο κάμερες βοηθάει στο να μην υπάρχουν υψηλά επίπεδα ψηφιακού θορύβου, αλλά και να είναι χρωματικά σωστές οι φωτογραφίες.

Στο Manual Mode της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει κάθε μια από τις δύο κάμερες ξεχωριστά. Αναμενόμενα, η βασική των 12 Mpixels έχει χαμηλότερα επίπεδα θορύβου, και λίγο καλύτερο χρωματικό εύρος, όμως αυτή των 20 Mpixels έχει λίγο περισσότερη λεπτομέρεια.

Η λογική λοιπόν πίσω από την χρήση των δύο καμερών είναι σχετικά σωστή, και το Mi A2 εκμεταλλεύεται ότι «καλό» έχει να προσφέρει η κάθε μια από αυτές. Η απουσία του OIS όμως απαιτεί  και πάλι αρκετά σταθερό χέρι σε ιδιαίτερα χαμηλό φωτισμό. Μάλιστα επειδή οι δύο κάμερες «κουνιούνται» διαφορετικά σε συνθήκες αστάθειας, και το Mi A2 δεν το αντιλαμβάνεται για να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από τη μια μόνο, κάποιες φωτογραφίες είναι ενοχλητικά …. Κουνημένες.

Για την εγγραφή βίντεο η συσκευή εκμεταλλεύεται άριστα τις πολύ καλές δυνατότητες του Snapdragon 660 στο εσωτερικό της, και προσφέρει το 4k σαν τη μέγιστη ανάλυση εγγραφής. Το χρωματικό εύρος είναι σχεδόν ιδανικό, με σωστά και όχι ιδιαίτερα έντονα χρώματα, ενώ και εδώ το f/1.8 διάφραγμα παράγει αρκετά φωτεινά αρχεία ακόμα και σε κλειστούς χώρους.

Η ηλεκτρονική σταθεροποίηση λειτουργεί αρκετά σωστά, όμως το Mi A2 έχει σημαντικά περιορισμένο «πλάνο» με αυτή ενεργή. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείται εδώ η βασική κάμερα αφού η ταυτόχρονη χρήση και των δύο δεν είναι τεχνικα δυνατή σε πραγματικό χρόνο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights