Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Nokia 3.1 Plus Review : Το “τίμιο” Mid range

Nokia 3.1 Plus Review : Το “τίμιο” Mid range

απο Kostas Gliatiotis

Οθόνη.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της οθόνης των 6 ιντσών, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Nokia περιορίστηκε σε αυτά που μπορούσε να επιλέξει προκεμένου να μην αυξηθεί ιδιαίτερα το κόστος κατασκευής. Έτσι λοιπόν η ανάλυση της είναι σχετικά χαμηλή στα 1440 x 720 pixels, με αποτέλεσμα η πυκνότητα της να είναι επίσης χαμηλή στα 268 Pixel ανά ίντσα.

hdrpl

Χρωματικά, το LCD Panel που έχει επιλέξει η εταιρεία είναι ευχάριστα «ζωντανό» με έντονα χρώματα και πολύ καλά επίπεδα φωτισμού. Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να πει ότι η οθόνη του Nokia 3.1 Plus είναι συνολικά καλύτερη σε απόδοση από αυτή του θεωρητικά καλύτερου 5.1 Plus της ίδιας εταιρείας.

Στην κατηγορία που ανήκει το Smartphone, είνα χρήσιμο για μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού να έχει μια τόσο «άνετη» οθόνη , που παρά τη χαμηλότερη ανάλυση της είναι αρκετά καλή για την προβολή φωτογραφιών αλλά κυρίως βίντεο. Δυστυχώς το Stock Android συνεχίζει να μην περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την χρωματική απόδοση της οθόνης, και η Nokia δεν έχει την δυνατότητα να τις προσθέσει για να μπορεί να συμμετέχει στο Android One πρόγραμμα της Google.

Οι γωνίες θέασης είναι ίσως και το μοναδικό σημείο που η οθόνη του Nokia 3.1 Plus δειχνει ότι είναι φθηνότερη από το συνηθισμένο, αφού η χρωματική αλλοίωση είναι σχετικά εύκολα εμφανής, χωρίς όμως να φτάνει σε ενοχλητικά επίπεδα. Ο φωτισμός έχει και αυτός μια μικρή μείωση της έντασης του υπό γωνία, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι απλά μέσα στα όρια του αποδεκτού.

Είναι προφανές ότι η Nokia έχει δώσει περισσότερη «βαρύτητα» στο μέγεθος της οθόνης του 3.1 Plus και λιγότερο στην «ποιότητα» της, χωρίς όμως το τελικό αποτέλεσμα να είναι ενοχλητικό. Η οθόνη είναι ακριβώς αυτό που μπορει να περιμένει κανείς από ένα Smartphone σε αυτά τα χρήματα, και παρότι δεν εντυπωσιάζει με την απόδοση της, το σημαντικό είναι ότι δεν απογοητεύει κιόλας.

Κάμερα.

Παρότι στο πίσω μέρος του Nokia 3.1 Plus βρίσκονται δύο διαφορετικές κάμερες, η απόδοση τους είναι απλά μέτρια συνολικά, και δεν προσφέρει κάτι το ασυνήθιστο σε δυνατότητες και τεχνικά χαρακτηριστικά. Η ανάλυση των 13 mpixels του βασικού αισθητήρα συνδυάζεται με ένα απλά καλό διάφραγμα f/2.0 για τον φακό της, ενώ η δεύτερη κάμερα έχει μικρότερη ανάλυση στα 5 Mpixels και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον υπολογισμό του βάθους πεδίου στις φωτογραφίες.

Η σημαντικότερη διαφορά του Nokia 3.1 Plus σε σύγκριση με τις περισσότερες συσκευές της εταιρείας είναι ότι βασίζεται σε επεξεργαστή της Mediatek, και το hardware που επεξεργάζεται τα δεδομένα από την κάμερα είναι σημαντικά διαφορετικό από αυτό που έχουν τα Smartphones της εταιρείας που χρησιμοποιούν λύσεις της Qualcomm. Αυτό εκτός από θεωρητική και τεχνική διαφορά έχει και άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα των φωτογραφιών.

Το χρωματικό εύρος είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση ακόμα και με οικονομικότερες συσκευές της ίδιας από το παρελθόν, ενώ και τα επίπεδα λεπτομέρειας δεν είναι τόσο υψηλά όσο επιτρέπει θεωρητικά η ανάλυση των 13 Mpixels.

Η λειτουργία του HDR πλέον μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο αυτόματα από την εφαρμογή της κάμερας όταν το κρίνει απαραίτητο και όχι χειροκίνητα από τον χρήστη του Nokia 3.1 Plus. Αυτό έχει συγκεκριμένους περιορισμούς, αφού η αυτοματη αναγνώριση του σκηνικού δεν γίνεται πάντα σωστά, και είναι αρκετές οι φορές που το HDR θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το αποτέλεσμα στις φωτογραφίες.

Σε χαμηλότερο φωτισμό τώρα, η κάμερα έχει συνολικά την ίδια μέτρια συμπεριφορά, αν και θα ήταν ίσως υπερβολικό να περιμένει κανείς κάτι περισσότερο. Το F/2.0 διάφραγμα περιορίζει το φως που μπορεί να δει ο αισθητήρας, και είναι γεγονός ότι ακόμα και σε αυτά τα χρήματα πλέον υπάρχουν Smartphones του ανταγωνισμού με καλύτερη συνολικά απόδοση.

Παρότι η ποιότητα είναι κοντά στο μέγιστο για τις δυνατότητες του Hardware, το χρωματικό εύρος έιναι και εδώ υπερβολικά περιορισμένο. Σε αρκετές περιπτώσεις οι φωτογραφίες είναι «κακές» επειδή περιέχουν λιγότερο χρώμα από αυτό που ειναι αρκετό ώστε να είναι απλά αποδεκτές.

Σταθεροποίηση εικόνας δεν υπάρχει , μια παρόλα αυτά αποδεκτή έλλειψη σε ένα Smartphone σαν και αυτό. Η ποιότητα των αρχείων είναι όμως και αυτή κατώτερη από το συνηθισμένο, κάτι που και εδώ δείχνει ότι πιθανότατα η εταιρεία θα μπορούσε να έχει αποφύγει την χρήση ενός Mediatek επεξεργαστή.

Επεξεργαστής μνήμη.

Έχουμε ήδη αναφερθεί μερικές φορές σε αυτόν, οπότε είναι η ώρα να αναλύσουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή στο εσωτερικό του Nokia 3.1 Plus. Ο Helio p22 όπως είναι η εμπορική ονομασία του, αποτελεί μια από τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις της Mediatek με 8 πυρήνες Α-53 στο εσωτερικό του.

Αυτό όμως δεν τον φέρνει στα ίδια επίπεδα με τον Snapdragon 625 της Qualcomm ή ακόμα περισσότερο με τους νεότερους και ισχυρότερους SD630 και SD636. Η μέγιστη συχνότητα είναι θεωρητικά τα 2.2 GHz όμως σε αυτή μπορούν να «φτάσουν» μόνο τέσσερις από τους συνολικά οχτώ πυρήνες επεξεργασίας, Οι υπόλοιποι τέσσερις περιορίζονται στο 1.5 GHz, και αυτή η διαφορά είναι ο σημαντικότερος λόγος που ο Helio p22 έχει μειωμένη συνολική απόδοση.

Το Nokia 3.1 Plus έρχεται με 3 GB μνήμης RAM στην βασική έκδοση του με 32 GB αποθηκευτικού χώρου. Για τα σημερινα δεδομένα αυτά τα 3 GB είναι οριακά αρκετά για άνετη χρήση χωρίς αισθητά κολλήματα. Το «πρόβλημα» είναι ότι σε βάθος χρόνου, πολλές εφαρμογές θα γίνουν ακόμα πιο απαιτητικές (όπως γίνονται ήδη τα τελευταία χρόνια…) και το Smartphone θα αρχίσει να έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει.

Στον τομέα των γραφικών, η Mediatek δεν είχε ποτέ κάποια καλή παράδοση και ο Helio p22 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Η PowerVR GE8320 κάρτα γραφικών είναι απλά ισχυρή για την απλή καθημερινή χρήση που έχει σχεδιαστεί και το Nokia 3.1 Plus.

Αυτό που κάνει την απόδοση της αποδεκτή είναι η χαμηλή ανάλυση της οθόνης, χωρίς όμως ακόμα και έτσι να είναι δυνατόν να παίξει κάποιος απαιτητικά παιχνίδια. Προφανώς και αυτά δεν ανήκουν στην «λογική» χρήση που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα Smartphone των 200 ευρώ, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής κατά την επιλογή του.

Θεωρητικά, ειδικά για νεότερους στην ηλικία χρήστες που θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη Gaming αποδοση ακόμα και σε αυτά τα χρήματα, υπάρχουν συσκευές του ανταγωνισμού, με τον συνολικά ισχυρότερο Snapdragon 625 στο εσωτερικό τους.

Λειτουργικό σύστημα.

Το επιχείρημα της Nokia απέναντι στον ανταγωνισμό της είναι προφανώς εκτός των άλλων και η Stock Android «εμπειρία» που προσφέρουν οι συσκευές της. Το Nokia 3.1 Plus συμμετέχει και αυτό στο Android One πρόγραμμα της Google, κάτι που σημαίνει ότι μέρος της εξέλιξης του γίνεται από αυτή, και η Nokia είναι πολύ περιορισμένη στις επιπλέον εφαρμογές που μπορεί να προσθέσει.

Το Smartphone έρχεται με την 8.1 Oreo έκδοση του λειτουργικού συστήματος, και θα ήταν μάλλον άδικο να περιμένουμε το νεότερο 9.0 Pie σε αυτά τα χρήματα. Παρόλα αυτά, είναι δεδομένο ότι όπως όλες οι συσκευές της εταιρείας, έτσι και το Nokia 3.1 Plus θα αναβαθμίζεται σε νεότερες εκδόσεις του android για δύο χρόνια, και θα έχει έναν επιπλέον χρόνο ενημερώσεων ασφαλείας.

Η Stock έκδοση του λειτουργικού συστήματος είναι όπως πάντα φτωχή και απλή, και περιλαμβάνει μόνο τα βασικά, και κυρίως τις εφαρμογές που η Google εχει σχεδιάσει για αυτό.

Είναι γνωστό ότι από την πλευρά μας προτιμούμε τις λύσεις άλλων κατασκευαστών, που μαζί με τη διαφορετική εμφάνιση, προσθέτουν και επιπλέον δυνατότητες αλλά και εφαρμογές στο λειτουργικό σύστημα.

Το μοναδικό ίσως πλεονέκτημα του Stock Android είναι ότι μπορεί να λειουργεί με λιγότερες απαιτήσεις από το Hardware κάθε συσκευής. Ακόμα και αυτός όμως «χάνεται» όταν ο χρήστης αναγκάζεται να εγκαταστήσει επιπλέον εφαρμογές για να αποκτήσει δυνατότητες που σε άλλες συσκευές προσφέρονται από τον ίδιο τον κατασκευαστή.

Με αυτη τη λογική, δεν είναι σπάνιο για αρκετές Stock Android συσκευές να καταλήγουν λιγότερο αποδοτικές, αφού οι εφαρμογές που υπάρχουν στο Play store προσθέτουν μεν λειτουργικότητα και δυνατότητες, δεν το κάνουν όμως το ίδιο «ελεγχόμενα» και σωστά όσο οι εφαρμογές που σχεδιάζουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές συσκευών.

Μπαταρία

Το Nokia 3.1 Plus έχει μια σχετικά μεγάλη μπαταρία στο εσωτερικό του, με χωρητικότητα 3.500 mAh. Σε συνδυασμό με την μειωμένη κατανάλωση του hardware η μπαταρία αυτή καλύπτει με άνεση τις βασικές απαιτήσεις που είναι σχεδιασμένο να καλύψει σαν Smartphone.

Η μεγάλη οθόνη είναι ιδανική για την πολύωρη αναπαραγωγή video, και προς έκπληξη μας, το Nokia 3.1 Plus χάνει λιγότερο από 10% της μπαταρίας του για κάθε ώρα βίντεο, ακόμα και από online υπηρεσίες όπως το Youtube και το Netflix. Με έναν συνδυασμό βίντεο, χρήσης της κάμερας και των Social Media, η μπαταρία στο τέλος της πρώτης ημέρας έχει πάντα ένα περίπου 30% ακόμα διαθέσιμο. Σαν ποσοστό δεν είναι αρκετό για δεύτερη ημέρα χρήσης, είναι όμως ένα καλό περιθώριο «ασφαλείας» μέχρι να φτάσει στον φορτιστή του το Smartphone ή ακόμα και για να βγάλει τις πρώτες ώρες της δεύτερης ημέρας αν ο ιδιοκτήτης του ξεχάσει να το φορτίσει.

Το Stock Android δεν είναι ότι καλύτερο στις διαθέσιμες επιλογές για την διαχείριση ενέργειας και τον έλεγχο των εφαρμογών από τον ίδιο τον χρήστη. Το λειτουργικό αναλαμβάνει μόνο του να «παρακολουθεί» ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται συχνά και ποιες όχι, προκειμένου να περιορίζει αυτές που ο ιδιοκτήτης του Nokia 3.1 Plus δεν ανοίγει συχνά, αλλά αυτές θέλουν να ξεκινήσουν αυτόματα.

Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα πιο συνηθισμένο microUSB «βύσμα» για την φόρτιση και την επικοινωνία με τον υπολογιστή. Είναι μάλλον λογική η επιλογή του σε αυτά τα χρήματα, αντί της πιο συνηθισμένης Type-C θύρας πλέον, όμως θα θέλαμε να υποστηρίζεται έστω ταχεία φόρτιση σε ένα Smartphone με τόσο μεγάλη μπαταρία. Το Nokia 3.1 Plus χρειάζεται περισσότερο από δύο ώρες για μια πλήρη φόρτιση, χρονικο διάστημα που πλέον θεωρείται μεγάλο.

Συμπέρασμα.

Η Nokia προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων υποψήφιων αγοραστών με μια μεγάλη ποικιλία από αρκετά ανταγωνιστικά Smartphones. Στην περίπτωση του Nokia 3.1 Plus θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι εμπορικά μια πιο ενδιαφέρουσα πρόταση από το 5.1 Plus που επίσης έχει ξεκινήσει να πωλείται στη χώρα μας. Η μεγάλη οθόνη του και η πολύ εντυπωσιακή μεταλλική κατασκευή του το κάνουν ένα ιδανικό Smartphone για όσους αναζητούν μια οικονομική πρόταση για να κάνουν με άνεση τη δουλειά τους σε καθημερινή χρήση.

Στα 200 ευρώ που κοστίζει, υπάρχουν πολύ λίγες προτάσεις από εταιρείες του ανταγωνισμού που είναι αντίστοιχα καλές, όμως μόνο μια από αυτές έρχεται με Stock Android, και λίγο καλύτερες επιδόσεις στην πράξη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για το έστω και συγκεκριμένο κοινό που αναζητά ένα Stock Android Smartphone, το Nokia 3.1 Plus είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights