Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S10e Review : “Τεράστιο” σε επιδόσεις, μικρό σε μέγεθος

Samsung Galaxy S10e Review : “Τεράστιο” σε επιδόσεις, μικρό σε μέγεθος

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Η Samsung επέλεξε να κρατήσει τις δύο από τις τρεις κάμερες των ακριβότερων εκδόσεων για το Galaxy S10e. Το ευχάριστο είναι ότι επέλεξε και τις… σωστες δύο, αφού εκτός από την βασική και συνηθισμένη πλέον κάμερα των 12 Mpixels, η δευτερη είναι αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό και όχι η λιγότερο χρήσιμη με το 2Χ οπτικό ζούμ.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά και πάλι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει το Smartphone, αφού διαθέτει την ίδια βασική κάμερα σε όλα τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Η Samsung επιμένει στους αισθητήρες χαμηλότερης ανάλυσης με καλυτερη θεωρητικά ποιότητα εικόνας, και έτσι αυτή του Galaxy S10e παραμένει στα 12 Mpixels. Βρίσκεται πίσω όμως από ένα διάφραγμα που μπορεί να αλλάξει ανάμεσα σε f/1.5 και f/2.4 ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν. Υπάρχει φυσικά και Optical image Stabilization που απουσιάζει από πολλές συσκευές του ανταγωνισμού, ενώ υποστηρίζεται και η Dual Pixel τεχνολογία εστίασης.

Η δεύτερη κάμερα τώρα, με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, δυστυχώς έρχεται με όλα τα μειονεκτήματα που έχει και στα δύο ακριβότερα Galaxy S10. Η ανάλυση της είναι θεωρητικά μεγαλύτερη στα 16 Mpixels, όμως αυτό είναι πρακτικά απαραίτητο με δεδομένο το σημαντικά μεγαλύτερο πλάνο που βλέπει σε κάθε φωτογραφία. Βρίσκεται πίσω όμως από ένα σημαντικά πιο περιορισμένο f/2.2 διάφραγμα, οι βασικότερες όμως ελλείψης είναι η απουσία σταθεροποίησης και περισσότερο από όλα το σταθερό σημείο εστίασης.

Το Galaxy S10e διαθέτει μια βελτιωμένη έκδοση του λογισμικού αναγνώρισης σκηνικού που παρουσίασε η Samsung με το Galaxy note 9 και προσέθεσε και στα δύο Galaxy S9 με αναβάθμιση. Σε σύγκριση με τις παλαιότερες (τροπος του λέγειν) συσκευές, η αναγνώριση σκηνικού λειτουργεί σαφώς καλύτερα εδώ και σημαντικά πιο γρήγορα.

Οι φωτογραφίες που βγάζει το galaxy S10e με την αναγνώριση σκηνικού ενεργη είναι ελάχιστα διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές που μπορεί να βγάλει χωρίς αυτό. Η εταιρεία το έχει ρυθμίσει έτσι ώστε να επεμβαίνει ελάχιστα ανάλογα με το αντικείμενο ή το σκηνικό ώστε να το τονίζει, χωρίς όμως η φωτογραφία να είναι τελικά υπερβολική.

Θα αναγνωρίσουμε και εδώ στη Samsung ότι η αναγνώριση σκηνικού λειτουργεί ταυτόχρονα με το HDR που επίσης ενεργοποιείται αυτόματα, ένας συνδυασμός που δεν θεωρείται δεδομένος σε όλες τις συσκευές με αντίστοιχες δυνατότητες. Μάλιστα και εδώ, η ύπαρξη της ξεχωριστής μονάδας «τεχνητής νοημοσύνης» του επεξεργαστή του Galaxy s10e κάνει την αυτόματη ενεργοποίηση του HDR σημαντικά πιο γρήγορη σε σχέση με όλες τις παλαιότερες συσκευές της εταιρείας.

Η δεύτερη κάμερα τώρα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, λόγω του σταθερού focus της, είναι περισσότερο χρήσιμη στη φωτογράφιση μακρινών αντικειμένων ή και σκηνικών. Πρακτικά αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της, αφού προσφέρεται στο να «χωράει» περισσότερα αντικείμενα το πλάνο. Όμως σε μεσαία απόσταση από τη συσκευή, τυχόν κείμενο σε μια οθόνη ή κάτι αντίστοιχο, θα βγαίνει πάντα θολό αφού η κάμερα δεν μπορεί να αλλάξει το σημείο εστίασης της.

Για την φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό, η βασική κάμερα του Galaxy S10e έχει όλα τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει το σύνολο των τεχνικών της χαρακτηριστικών. Το φωτεινό f/1.5 διάφραγμα τη βοηθά να βλέπει αρκετό φωτισμό ώστε να μην χρειάζεται να ανεβάσει την τιμή του ISO σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η μηχανική σταθεροποίηση βοηθά στην λήψη καθαρών φωτογραφιών με σχετικά μεγάλο χρόνο έκθεσης.

Η αυτόματη αναγνώριση σκηνικού προσφέρει το δικό της Night Mode, που προς το παρόν ενεργοποιείται μόνο αυτόματα, μια όχι τυχαία επιλογή από την εταιρεία, αφού ακόμα δεν φαίνεται να λειτουργεί όσο σωστά θα έπρεπε. Το night mode αυτό ενεργοποείται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα φωτισμού, και χρησιμοποιεί διαδοχικές λήψεις που τις συνδυάζει σε μια φωτογραφία. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον απογοητευτικό, αφού χρειαζεται ακόμα αρκετή δουλειά από τη Samsung ώστε οι φωτογραφίες να είναι αποδεκτές σε λεπτομέρεια και χρωματικό εύρος.

Η δεύτερη κάμερα είναι πρακτικά «άχρηστη» σε χαμηλό φωτισμό, αφού ο αισθητήρας της βρίσκεται πίσω από ένα πιο περιορισμένο f/2.2 διάφραγμα. Επειδή απουσιάζει και η σταθεροποίηση από τον φακό που δεν έχει και auto focus, η χρησιμότητα της είναι ιδιαίτερα περιορισμένη σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες φωτογράφισης σε εσωτερικούς χώρους με καλό φωτισμό.

Για την εγγραφή βίντεο, επίσης το Galaxy S10e δεν χάνει κάποια από τις δυνατότητες των δύο ακριβότερων εκδόσεων, εκτός προφανως από την εγγραφή με οπτικό ζουμ λόγω της απουσίας της αντίστοιχης κάμερας.

Η μέγιστη ανάλυση είναι το 4k και μάλιστα είναι διαθέσιμη και για τις δύο κάμερες. Η εναλλαγή μεταξύ τους μπορεί να γίνεται και κατά τη διάρκεια της εγγραφής ενός βίντεο, και μάλιστα σχεδόν χωρίς κανενός είδους καθυστέρηση.

Στο Review του Galaxy S10 έχουμε περιγράψει αναλυτικά τις διαφορετικές δυνατότητες για την εγγραφή βίντεο, και για το Galaxy S10e ισχύουν πρακτικά ακριβώς τα ίδια. Είναι προς τιμήν της Samsung που η οικονομικότερη έκδοση έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα, και την ίδια εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας.

Συνολικά, η Samsung επέλεξε σωστά να διατηρήσει τις δύο κάμερες που είναι πιο χρήσιμες στην καθημερινότητα του ιδιοκτήτη του Smartphone, με αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό να έχει τη χρησιμότητα της ακόμα και με τους περιορισμούς που έχει. Θα θέλαμε από την εταιρεία να έχει επιλέξει μια κάμερα με δυνατότητα auto focus και ίσως μηχανική σταθεροποίηση, όμως ακόμα και έτσι είναι χρήσιμη με παραχωρήσεις.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights