Κάμερα.
Στο πίσω μέρος του Redmi Note 7 υπάρχουν συνολικά δύο κάμερες, αυτή όμως που έχει σημασία, είναι η βασική, με την ανάλυση των 48ΜΡ. Υπάρχει μια εκτενής συζήτηση γύρω από το πως δουλεύει αυτή η κάμερα, για το αν μπορεί το Smartphone να την … «σηκώσει» (δεν είναι βαριά πάντως…) αλλά και για το γιατί οι φωτογραφίες βγαίνουν τελικά σε ανάλυση 12ΜΡ.
Η εύκολη απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι η συγκεκριμένη κάμερα εχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, άσχετα με το σε ποια συσκευή είναι τοποθετημένη. Ο αισθητήρας των 48ΜΡ χρησιμοποιεί μια διαφορετική διάταξη των ξεχωριστών Pixels του, προκειμένου αυτά να βλεπουν το ίδιο χρώμα ανά… τετράδες. Με αυτον τον τρόπο, κάθε ένα από τα Pixel που αποθηκεύονται στην φωτογραφία των 12ΜΡ, έχουν θεωρητικά δημιουργηθεί με βάση τέσσερις φορές περισσότερες πληροφορίες από τον ιδιο τον αισθητήρα.
Η αναλογία 4 προς 1 δεν είναι φυσικά τυχαία, αφού λόγω αυτής οι φωτογραφίες έχουν ανάλυση 12ΜΡ, έχοντας χρησιμοποιήσει για κάθε ένα από αυτά, τέσσερα διαφορετικά Pixels από την τετραπλάσια ονομαστική ανάλυση των 48ΜΡ του αισθητήρα. Όπως ήδη αναφέραμε, ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί με αυτον τον τρόπο σε οποιαδήποτε συσκευή, και δεν υπάρχει κάποιος τεχνικός περιορισμός που να εμποδίζει το Redmi Note 7 από το να βγάλει φωτογραφίες στην πλήρη ονομαστική ανάλυση του.
Οι φωτογραφίες των 12ΜΡ τώρα, έχουν αναμενόμενα, αυξημένα επίπεδα λεπτομέρειας σε σύγκριση με μια κάμερα που έχει και πραγματική ανάλυση 12 Mpixels, προφανώς πάντα στην ίδια κατηγορία με αυτή του Redmi Note 7. Μάλιστα το χρωματικό εύρος είναι εντυπωσιακά μεγάλο, και σίγουρα περισσότερο από αυτό που θα μπορούσε να πετύχει μια κάμερα με χαμηλότερη ανάλυση.
Το Redmi Note 7 έρχεται με δυνατότητες «τεχνητής νοημοσύνης» που αναλαμβάνουν να αναγνωρίσουν το αντικείμενο ή το σκηνικό στο πλάνο της κάμερας, και να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις προκειμένου να το τονίσουν. Οι επεμβάσεις που κάνει το συγκεκριμένο Mode είναι περιορισμένες, όσο ακριβώς χρειάζεται ώστε να τονίζεται η φωτογραφία χωρίς να δείχνει ψεύτικη ή υπερβολική.
Μάλιστα εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Xiaomi ότι έχει «καταφέρει» να προσφέρει το AI Mode ταυτόχρονα με το HDR αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του Redmi Note 7. Σε αυτη την περίτπωση οι φωτογραφίες χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα για να αποθηκευθούν, όμως το δυναμικο τους εύρος είναι σημαντικά αυξημένο, και στις περισσότερες περιπτώσεις αξίζει να περιμένει κάποιος.
Για την φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, το Redmi note 7 εκμεταλλεύεται το αρκετά φωτεινό f/1.8 διάφραγμα του φακού της βασικής του κάμερας, αλλά και την δυνατότητα που αυτή έχει να βλέπει σχετικά καλά επίπεδα φωτισμού.
Οι φωτογραφίες είναι λίγο πιο «σκοτεινές» από ότι θα θέλαμε, όμως αυτό είναι μια επιλογή που έχει κάνει η Xiaomi, προκειμένου να διατηρήσει τα επίπεδα ψηφιακού θορύβου σχετικά χαμηλά. Με αυτόν τον τρόπο, οι φωτογραφίες έχουν και ιδιαίτερα καλή λεπτομέρεια, που και πάλι είναι σημαντικά καλύτερη από τις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού.
Το Redmi note 7 όμως έχει και ξεχωριστό Night Mode, κάτι που έρχεται για πρώτη φορά από την Xiaomi σε Smartphone αυτης της κατηγορίας τιμής. Με αυτό το Mode ενεργό, το Smartphone βγάζει διαδοχικές λήψεις για μερικά δευτερόλεπτα, με διαφορετική έκθεση στο φως, τις οποίες συνδυάζει προκειμένου να βγάλει την τελική φωτογραφία.
Με αυτόν τον τρόπο, οι φωτογραφίες είναι σημαντικά πιο φωτεινές, ενώ ταυτόχρονα επειδή ακριβώς περιέχουν δεδομένα από πολλές λήψεις, τα επίπεδα λεπτομέρειας είναι σημαντικά αυξημένα. Σε σύγκριση με τις ακριβότερες συσκευές της εταιρείας, επειδή η κάμερα του Redmi Note 7 δεν έχει OIS, ο χρήστης πρέπει να το κρατάει σχετικά σταθερό για την λήψη των διαδοχικών φωτογραφιών, οι οποίες θέλουν και περίπου 2 δευτερόλεπτα για την επεξεργασία τους.
Η κάμερα του Redmi note 7 είναι σε κάθε περίπτωση, σημαντικά ανώτερη από τις περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού του. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι αυτός για τον οποίο σχεδιάστηκε, και έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι η Xiaomi δεν προσπαθεί με κάποιο τρόπο να «ξεγελάσει» το αγοραστικό κοινό με την αυξημένη ανάλυση των 48ΜΡ.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας