Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi Mi Note 10 Review : Μοναδική κάμερα και όχι μόνο !

Xiaomi Mi Note 10 Review : Μοναδική κάμερα και όχι μόνο !

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερες.

Το δυσκολότερο κομμάτι που πρέπει να περιγράψει κανείς, είναι οι πέντε κάμερες στο πίσω μέρος του Note 10. Ο αριθμός τους και οι επιλογές που προσφέρει η κάθε μια, είναι η μια μόνο δυσκολία, αφού η βασική κάμερα των 108ΜΡ αποτελεί και ένα τεχνικό… επίτευγμα.

Παρά την ασυνήθιστα υψηλή αυτή ανάλυση, η κάμερα δεν έχει αισθητήρα με μικρότερο φυσικό μέγεθος για κάθε ένα από αυτά τα… Pixels. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι η ποιότητα σε κάθε φωτογραφία θα είναι όντως σημαντικά καλύτερη από μια κάμερα των 48 ή ακόμα και των 64ΜΡ. ¨Ομως το μέγεθος του αισθητήρα αυτού είναι προφανώς μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, κάνοντας «πρόκληση» το να καταφέρει μια εταιρεία να την ενσωματώσει σε ένα Smartphone.

Η Xiaomi όχι μόνο το πέτυχε αυτό, αλλά κατάφερε να της προσφέρει και OIS, την μηχανική σταθεροποίηση που οι περισσότερες κάμερες των 48ΜΡ δεν διαθέτουν σε πολύ ακριβότερες και θεωρητικά.. καλύτερες συσκευές του ανταγωνισμού.

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κάμερα των 108ΜΡ είναι σχεδιασμένη και αυτή να λειτουργεί με την τεχνική του Pixel Binning. Αυτό σημαίνει ότι ο αισθητήρας συνδυάζει τις πληροφορίες από τέσσερα «γειτονικά» Pixels σε κάθε ένα που αποθηκεύεται στην φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, παίρνει έναν μέσο όρο από πληροφορίες χρώματος, λεπτομέρεια και δυναμικό εύρος, παράγοντας τελικά ένα συνολικά καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι φωτογραφίες έχουν λοιπόν το ¼ της ονομαστικής ανάλυσης του αισθητήρα των 108ΜΡ, που και πάλι όμως μεταφράζεται σε… 27ΜΡ. Είναι λοιπόν σημαντικά μεγαλύτερες σε ανάλυση από σχεδόν κάθε άλλη συσκευή που χρησιμοποιεί κάμερα που εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα του Pixel Binning.

Αυτό έχει και επιπτώσεις φυσικά, με το Note 10 να είναι αισθητά πιο αργό στην λήψη, την επεξεργασία αλλά και την αποθήκευση των φωτογραφιών. Παρόλα αυτά, ο χρόνος είναι μέσα σε λογικά πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν κάνει δύσκολη την χρήση της εφαρμογής της κάμερας.

Η xiaomi τώρα, είναι από τις εταιρείες που αναγνωρίζει ότι πολλοί πελάτες της θέλουν να βγάλουν φωτογραφία στην πλήρη ονομαστική ανάλυση μιας κάμερας, ακόμα και αν δεν υπαρχει πραγματικός λόγος να το κάνει αυτό κάποιος. Έτσι η εφαρμογή της κάμερας, έχει άμεσα προσβάσιμη την επιλογή λήψης στα 108ΜΡ. Σε αυτή την περίπτωση είναι δεδομένο και αναμενόμενο ότι ο χρόνος λήψης μιας φωτογραφιάς φτάνει τα περίπου 4-5 δευτερόλεπτα, ενώ και η προβολή τους στη συνέχεια χρειάζεται λίγο χρόνο.

Το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικά διαφορετικό από τις φωτογραφίες με την τεχνική του Pixe Binning, παρότι η κάμερα του Note 10 δεν έχει σχεδιαστεί να βγάζει φωτογραφίες με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μας κάνει το Smartphone να ξεχωρίζει, είναι ο τρόπος που η Xiaomi κατάφερε να συνδυάσει αυτή την κάμερα με συνολικά άλλες… τέσσερις στο πίσω μέρος του. Μάλιστα η κάθε μια από αυτές μπορεί να βγάλει διαφορετικές φωτογραφίες, και καμία δεν υπάρχει περισσότερο για «εμπορικούς» λόγους χωρίς πρακτική χρησιμότητα.

Το Note 10 είναι το μοναδικό Smartphone αυτή τη στιγμή που έχει δύο διαφορετικές κάμερες με δυνατότα Zoom στο πίσω μέρος του. Αυτή με το 2Χ οπτικό zoom είναι και η πιο εντυπωσιακή από τις δύο, με την υψηλότερη ανάλυση στα 12ΜΡ, και μάλιστα με τεχνολογία Dual Pixel για εστίαση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η κάμερα αυτή έχει μάλιστα και ένα πολύ καλό διάφραγμα στον φακό της, που με f/2.0 είναι σημαντικά πιο «φωτεινό» ή γρήγορο σε σύγκριση με σχεδον κάθε άλλη συσκευή της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει έχουν επίπεδα φωτισμού και λεπτομέρειας, πολύ κοντά σε αυτές από την βασική κάμερα.

Η δεύτερη τώρα με το zoom που φτάνει το 5Χ είναι μια ακόμα πιο… περίεργη κάμερα. Το οπτικό του κομμάτι φτάνει το 3.7Χ που είναι και το μέγιστο χωρίς τη χρήση τηλεσκοπικού φακού που θα απαιτούσε σημαντικά περισσότερο χώρο. Το υπόλοιπο μέχρι το 5X γίνεται ψηφιακά, και για να το πετύχει αυτό χωρίς ιδιαίτερη απωλεια σε λεπτομέρεια, η xiaomi έχει επιλέξει μια κάμερα των 8ΜΡ που βγάζει φωτογραφίες στα 5ΜΡ χρησιμοποιώντας το «κεντρικό» κομμάτι του αισθητήρα της για το ψηφιακό zoom.

Οι φωτογραφίες από αυτή την κάμερα ξεχωρίζουν ελάχιστα, όχι για τον φωτισμό και τα χρώματα τους, αλλά για την ελάχιστα χαμηλότερη λεπτομέρεια που περιέχουν. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο κατά τη γνώμ μας, είναι η δυνατότητα που έχει το Note 10 να προσφέρει και τις δύο επιλογές, ώστε ανάλογα με τις συνθήκες να μπορεί ο ιδιοκτήτης του να επιλέξει την κάμερα που προτιμά.

Μαζί όμως με αυτές τις κάμερες, υπάρχει και μια ακόμα, που προσφέρει ακριβώς το αντίθετο, ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία. Ο υπερ ευρυγώνιος φακός της έχει οπτικό πεδίο 120 μοιρών περίπου, και πίσω από αυτόν βρίσκεται ένας αισθητήρας των 20ΜΡ. Μάλιστα διαθέτει και Auto focus, ώστε να μπορεί να εστιάσει ακριβώς στην απόσταση που βρίσκεται το αντικείμενο της φωτογραφίας. Μέχρι και σήμερα, όλα τα Smartphones της Samsung, ακόμα και αυτά που κοστίζουν περισσότερο από τα διπλάσια χρήματα σε σύγκριση με το Note 10, έχουν κάμερα με υπερ ευρυγώνιο φακό χαμηλότερης ανάλυσης αλλά και χωρίς το Auto focus, μαζί με πιο περιορισμένο διάφραγμα στον φακό τους.

Οι φωτογραφίες από την κάμερα αυτή, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες κυρίως επειδή καταφέρνουν να είναι πρακτικά ίδιες σε δυναμικό εύρος αλλά και χρώμα, με αυτές από την βασική κάμερα του Note 10. Μάλιστα ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού η πολύ καλή της ανάλυση διατηρεί την λεπτομέρεια σε αποδεκτό βαθμό.

Πέμπτη και τελευταία, αλλά όχι λιγότερο εντυπωσιακή, είναι και η κάμερα με τον Macro φακό που επιτρέπει την λήψη φωτογραφιών από πολύ μικρή απόσταση. Αυτή μπορέι να είναι ανάμεσα σε 10 και 2 μόλις εκατοστά, και το πετυχαίνει αυτό, επειδή ακόμα και αυτή, έχει Auto focus. Η ανάλυση της είναι ασυνήθιστα χαμηλή στα 2ΜΡ, όμως επειδή το πλάνο της έιναι αναμενόμενα σημαντικά περιορισμένο, η λεπτομέρεια διατηρείται σε αποδεκτά επίπεδα.

Χρωματικά οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι σωστό να κριθούν το ίδιο αυστηρά όσο από τις υπόλοιπες … τέσσερις κάμερες λόγω της χαμηλότερης ανάλυσης αλλά και του ιδιαίτερου φακού της.

Αυτό που θα θέλαμε από την Xiaomi, είναι να προσφέρει ένα Night Mode που να υποστηρίζει όλες τις διαθέσιμες κάμερες και όχι μόνο την βασική των 108ΜΡ. Η χρησιμότητα του ακόμα και έτσι είναι ιδιαίτερη αφού οι φωτογραφίες που βγάζει το Smartphone είναι το λιγότερο εντυπωσιακές για την κατηγορία του και όχι μόνο.

Η λεπτομέρεια τους καταφερνει να είναι κορυφαία, αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι το πολύ καλό δυναμικό εύρος αλλά και τα σωστά επίπεδα φωτισμού. Το Note 10 δεν προσπαθεί να βγάλει μια υπερβολικά φωτεινή φωτογραφία, αλλά μια που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό που βλέπει με τα μάτια του ο ιδιοκτήτης του.

Τέλος, πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Xiaomi ότι είναι η μοναδική εταιρεία που προσφέρει το Manual Mode για όλες τις διαθέσιμες κάμερες του Note 10. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του μπορέι να επιλέξει ο ίδιος τις ρυθμίσεις για την λήψη μιας φωτογραφίας. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι σε όλες ακριβώς οι ίδιες, όμως το εύρος των τιμών είναι περιορισμένο στις λιγότερο τεχνικά εξελιγμένες από αυτές.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights