Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia 10 Mark II Review: Ιδανικό σε χαμηλότερη τιμή

Sony Xperia 10 Mark II Review: Ιδανικό σε χαμηλότερη τιμή

απο Kostas Gliatiotis

Η πορεία της Sony Mobile στην αγορά των Smartphones κάθε άλλο παρά «εύκολη» μπορεί να χαρακτηριστεί για την ίδια τα τελευταία χρόνια. Χωρίς οι προτάσεις της να έχουν κάτι το… στραβό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό τους, η εταιρεία ακόμα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει την αρνητική εικόνα που η ίδια είχε δημιουργήσει στο παρελθόν. Πριν ένα χρόνο, το Xperia 1 και το Xperia 10, αποτέλεσαν τις δύο προτάσεις με τις οποίες η εταιρεία προσπάθησε και εν μέρη πέτυχε να προσφέρει κάτι διαφορετικό και χρήσιμό. Η επόμενη «γενιά», έχει το ίδιο… όνομα με την προσθήκη του λατινικού αριθμού «ΙΙ», μια ατυχής επιλογή από την εταιρεία. Φαίνεται όμως ότι έχει αναγνωρίσει το λάθος της αυτό, και τα νέα Xperia 1 και Xperia 10 φτάνουν τελικά στην αγορά με τον έστω και λίγο πιο ξεκάθαρο χαρακτηρισμό “mark II”. Έτσι λοιπόν, το αντικείμενο του συγκεκριμένου μας Review είναι το Xperia 10 Mark II, που αποτελεί και την νεότερη πρόταση της εταιρείας στην μεσαία κατηγορία τιμής.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Sony Mobile έχει στην διάθεση της την τεχνολογία και την εμπειρία που απαιτείται για να δημιουργήσει ένα όντως ανταγωνιστικό Smartphone σε αυτή την μεσαία κατηγορία. Το Xperia 10 Mark II είναι η απόδειξη ότι ναι μεν μπορεί να το κάνει αυτό, ίσως όμως δεν γνωρίζει σωστά πως να το… τιμολογήσει. Με ένα κόστος σημαντικά υψηλότερο από τον ανταγωνισμό του με παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά, το Smartphone προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη του με συγκεκριμένες επιλογές που το κάνουν να διαφέρει. Στο συγκεκριμένο Review θα δούμε ποιες είναι αυτές και αν τελικά πετυχαίνουν τον στόχο αυτό έστω και όχι … πλήρως.

Σχεδιασμός.

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η Sony mobile ξέρει πως να κάνει τις συσκευές της να ξεχωρίζουν, είναι σίγουρα αυτός του εξωτερικού σχεδιασμού τους. Εκτός από το διαφορετικό… σχήμα που έχει σαν αποτέλεσμα η χρήση μιας οθόνης με τόσο διαφορετική αναλογία πλευρών, η εταιρεία έχει μια «μοναδική» ικανότητα να πετυχαίνει άριστα το φινίρισμα και την προσοχή στην λεπτομέρεια.

Είναι δύσκολο να μεταφέρει κανείς σε κείμενο την αίσθηση που δίνει στο χέρι το Xperia 10 Mark II, ακόμα και αφού υπολογίσει σαν κριτήριο και την κατασκευή του από πλαστικό. Είναι ακόμα πιο δύσκολο στην συνέχεια να «κρίνει» την συσκευή, αφού τελικά πετυχαίνει τον στόχο μιας ευχάριστης και πολυτελούς αίσθησης, χωρίς όμως το πλαστικό να ταιριάζει σαν υλικό  κατασκευής σε ένα Smartphone με κόστος περισσότερα από 300 ευρώ.

xperia 10 mark II

Αυτό όμως που κάνει το Xperia 10 Mark II να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο είναι το διαφορετικό του σχήμα που ήδη αναφέραμε. Η 21:9 αναλογία της οθόνης του, το κάνει σημαντικά πιο στενό αλλά και πιο ψηλό από το συνηθισμένο, για ένα Smartphone με οθόνη μόλις 6 ίντσών. Το αυξημένο αυτό ύψος … ξεγελάει στο μάτι και κάνει τον χρήστη να θεωρεί ότι έχει στα χέρια του μια συσκευή με σημαντικά μεγαλύτερη οθόνη.

Το περιορισμένο πλάτος όμως, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ευκολία χρήσης με το ένα μόνο χέρι. Ειδικά αν το συνδυάσει κανείς με το εντυπωσιακά χαμηλό βάρος αλλά και πάχος του Xperia 10 Mark II, έχει ένα σύνολο που αν μη τι άλλο είναι ιδιαίτερα εύκολο στην χρήση αλλά και την μεταφορά του.

xperia 10 mark II

Παρόλα αυτά, το πλαίσιο γύρω από την οθόνη του Xperia 10 Mark II είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο ακόμα και για την μεσαία κατηγορία τιμής. Ακόμα και αν υπολογίσει κανείς ότι στο τμήμα κάτω από την οθόνη βρίσκεται το ηχείο του που «στοχεύει» προς τον χρήστη και όχι προς τα κάτω, και ότι η κάμερα και το ακουστικό βρίσκονται στο πλαίσιο πάνω από την οθόνη, δεν μπορεί να δεχθεί εύκολα το μέγεθος του πλαισίου αριστερά και δεξία από την οθόνη.

xperia 10 mark II

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, η Sony Mobile συνεχίζει να κάνει κάποιες επιλογές που πλέον έχουν αποδεχθεί και άλλοι κατασκευαστές. Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων του Xperia 10 Mark II είναι τοποθετημένος στο πλήκτρο ενεργοποίησης του, και πλέον ευτυχώς δεν βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό. Η διάταξη με το ξεχωριστό πλήκτρο και αισθητήρα αποτυπωμάτων των Xperia 1 και Xperia 10, ήταν ιδιαίτερα περίεργη αλλά και καθόλου πρακτική.

xperia 10 mark II

Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι η απόδοση του στην πράξη, και εδώ δυστυχώς το Xperia 10 Mark II απογοητεύει. Η ταχύτητα ανάγνωσης είναι ικανοποιητική, και μάλιστα το Smartphone «ξυπνάει» και σχετικά γρήγορα και την οθόνη προκειμένου να δώσει την συνολική αίσθηση ότι ξεκλειδώνει σχετικά γρήγορα. Η αξιοπιστία όμως του αισθητήρα είναι σαφώς κατώτερη από το συνηθισμένο. Υπάρχουν πολλές φορές που μετά από συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες ξεκλειδώματος με το αποτύπωμα, το Xperia 10 Mark II ζητάει τον κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ενεργοποιηθεί.

xperia 10 mark II

Η Sony mobile όμως προσφέρει στο Xperia 10 Mark II και κάτι που δεν θεωρείται πλέον δεδομένο ακόμα και σε συσκευές που κοστίζουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από άλλες εταιρείς. Η πιστοποίηση ΙΡ65/ΙΡ68 για την αντοχή στο νερό και την σκόνη είναι κάτι που προσφέρει την άνεση και την «ασφάλεια» ότι το Smartphone δεν θα καταστραφεί αν έρθει σε επαφή με νερό τυχαία ή και… επίτηδες. Θα μπορούσε να πει κανείς εδώ, ότι η πιστοποίηση αυτή μαζί με την OLED οθόνη (με την οποία και θα ασχοληθούμε στην συνέχεια) είναι αρκετά από μόνα τους σαν χαρακτηριστικά για να δικαιολογηθεί το υψηλότερο κόστος του Xperia 10 Mark II σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του. Ακομα και αν αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, είναι δύο πλεονεκτήματα που μπορεί να υπολογίσει κανείς όταν επιλέξει να αγοράσει το επόμενο του Smartphone με κόστος κάτω από 400 ευρώ.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

2 σχολια

Phanis 28/06/2020 - 17:02

Πότε έρχεται στα ελληνικά καταστήματα?

Reply
Kostas Gliatiotis 03/07/2020 - 20:48

Καλησπέρα ! Θα είναι διαθέσιμο μέσα στον Ιούλιο !

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights