Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia 1 Mark II Review: Απίθανο για συγκεκριμένο κοινό

Sony Xperia 1 Mark II Review: Απίθανο για συγκεκριμένο κοινό

απο Kostas Gliatiotis

Photo pro Mode

Ο λόγος που η Sony δεν ενδιαφέρεται να εξελίξει την εφαρμογή της κάμερας στο Xperia 1 Mark II, είναι γιατί πολύ απλά προσπαθεί να την… αντικαταστήσει.

Εκμεταλλευόμενη την εμπειρία του τμήματος που σχεδιάζει τις κορυφαίες Mirrorless κάμερες της, η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια επιπλέον εφαρμογή για την λήψη φωτογραφιών, που προσπαθεί να θυμίζει το γραφικό περιβάλλον αυτών.

Η εφαρμογή αυτή όμως δεν είναι σχεδιασμένη για απλή καθημερινή χρήση, αφού απαιτεί από τον ιδιοκτήτη του Xperia 1 Mark II να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να βγάλει μια φωτογραφία.

Ουσιαστικά, η εφαρμογή προσφέρει όλες τις επιλογές για την ταχύτητα του κλείστρου, την τιμή του ISO, το σημείο εστίασης και φωτομέτρησης, και κάθε άλλη ρύθμιση που περιμένει να βρει κανείς σε μια φωτογραφική μηχανή. Το γραφικό περιβάλλον της θυμίζει έντονα αυτό των Mirrorless μηχανών της εταιρείας, που παρόλα αυτά δεν φημίζεται για την λογική δομή και την ευχρηστία του.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι ακόμα και στην αυτόματη ρύθμιση, η εφαρμογή Photo Pro δεν προσπαθεί να «επέμβει» στην τελική φωτογραφία. Η επεξεργασία που κάνει κάθε άλλο Smartphone απουσιάζει πλήρως εδώ, και το Xperia 1 Mark II προσπαθεί μονίμως να βγάλει μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική φωτογραφία.

Στο χρονικό διάστημα που είχαμε τη συσκευή στα χέρια μας για την δοκιμή της, έγινε διαθέσιμη και μια ενημέρωση λογισμικού που επιτρέπει την αποθήκευση RAW αρχείων φωτογραφίας. Με αυτόν τον  τρόπο, το Xperia 1 Mark II αποθηκεύει τα δεδομένα από τον αισθητήρα της κάμερας χωρίς να προσπαθεί να δημιουργήσει μια τελική φωτογραφία, ώστε ο ιδιοκτήτης του να μπορεί στη συνέχεια να τα επεξεργαστεί στο πρόγραμμα της επιλογής του.

Cinema Pro.

Όπως ακριβώς και με την εφαρμογή Photo Pro, το Cinema Pro είναι σχεδιασμένο από το τμήμα της Sony που κατασκευάζει επαγγελματικές κάμερες για την λήψη βίντεο ή ακόμα και ολόκληρων ταινιών.

Προφανώς και η ποιότητα των αισθητήρων της κάμερας ενός Smartphone δεν μπορεί να φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα, αυτό όμως που πετυχαίνει η εφαρμογή αυτή είναι και πάλι να δώσει επιπλέον δυνατότητες για την ρύθμιση της πριν την λήψη ενός βίντεο.

Η επιλογή της ταχύτητας του κλείστρου για την λήψη βίντεο είναι κάτι εντυπωσιακά σπάνιο σε Smartphones, όπως και η επιλογή της τιμής του ISO αλλά και της ισορροπίας λευκού. Μαζί με όλα αυτά, η εφαρμογή Cinema Pro έχει και την δυνατότητα επιλογής χρωματικού προφίλ, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του Xperia 1 Mark II να μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει… καλλιτεχνικά.

Εδώ η εταιρεία προσφέρει και την επιλογή λήψης με το Venice look,  ένα χρωματικό προφίλ που χρησιμοποιούν οι ακριβότερες από αυτές τις επαγγελματικές κάμερες που κατασκευάζει. Με αυτό, ο ιδιοκτήτης του Xperia 1 Mark II έχει την δυνατότητα να «διαβαθμίσει» χρωματικά το βίντεο μετά την λήψη του, μια ακόμα δυνατότητα που δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένη.

Το πρόβλημα με το Venice είναι ότι τα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο που το υποστηρίζουν είναι ελάχιστα, και για να εκμεταλλευτεί κανείς τις δυνατότητες του πρέπει να γνωρίζει για την επεξεργασία αυτή πολύ περισσότερα από τον μέσο χρήση.

Με την εφαρμογή Photo Pro και Cinema pro, η Sony κάνει ξεκάθαρο ότι το Xperia 1 Mark II δεν απευθύνεται σε κάποιον που απλά θέλει ένα κορυφαίο Smartphone, ειδικά αν δίνει έμφαση στην γρήγορη και εύκολη λήψη μιας καλής φωτογραφίας.

Το Smartphone είναι σχεδιασμένο για αυτούς που γνωρίζουν πως να εκμεταλλευτούν τις επιλογές που πρσφέρει σε επίπεδο λογισμικού, και πιθανόν σε όσους θέλουν να το χρησιμοποιούν μαζί με τον φωτογραφικό εξοπλισμό που ήδη έχουν διαθέσιμο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights