Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia 1 Mark II Review: Απίθανο για συγκεκριμένο κοινό

Sony Xperia 1 Mark II Review: Απίθανο για συγκεκριμένο κοινό

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερες.

Στην αρχή του συγκεκριμένου Review αναφέραμε πως ενώ το τμήμα της Sony που κατασκευάζει αισθητήρες για ψηφιακές κάμερες είναι κορυφαίο στον τομέα του, τα Smartphones της εταιρείας συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά από την κορυφή στον τομέα της φωτογραφίας.

Η Sony φαίνεται να το έχει αποδεχθεί πλέον αυτό, και με το Xperia 1 Mark II δοκιμάζει μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση. Οι τρεις κάμερες στο πίσω μέρος του, δεν προσπαθούν να εντυπωσιάζουν με την ονομαστική τους αναλυση, και απευθύνονται σε αυτούς που ξέρουν να «αναγνωρίσουν» τα τεχνικά τους πλεονεκτήματα.

Η βασική από αυτές, έχει ανάλυση 12ΜΡ χρησιμοποιεί όμως έναν εντυπωσιακά μεγάλο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα 1/1.7”. Μαζί με το Galaxy S20 Plus της Samsung, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αισθητήρα αυτής της ανάλυσης που χρησιμοποιείται σε Smartphone. Το μέγεθος αυτό της προσφέρει αισθητά πλεονεκτήματα σε απόδοση ειδικά σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού.

Όμως τα πλεονεκτήματα της δεν τελειώνουν εκεί. Έχει φυσικά OIS αλλά έρχεται και με έναν φακό με διάφραγμα f/1.7, ενώ περισσότερο από όλα εντυπωσιάζει το Dual Pixel Auto focus και ο τρόπος που το εκμεταλλεύεται η κάμερα αυτή (περισσότερα για αυτό στην συνέχεια).

Η εφαρμογή της κάμερας που έχουμε πλέον όλοι συνηθίσει, υπάρχει κανονικά στο Xperia 1 Mark II, αν και η εταιρεία εστιάζει περισσότερο στις δύο «επαγγελματικές» εφαρμογές για φωτογραφία και βίντεο που επίσης διαθέτει, και θα δούμε αναλυτικά στην συνέχεια.

Αυτή η συνηθισμένη εφαρμογή για την λήψη φωτογραφιών, παράγει τα συνηθισμένα αποτελέσματα που δεν επιτρέπουν για μια ακόμα φορά στο Xperia 1 Mark II να ξεχωρίσει στον τομέα της φωτογραφίας. Ακόμα και τα πλεονεκτήματα που έχει ο αισθητήρας της βασικής του κάμερας, δεν καταφέρνουν να βοηθήσουν σημαντικά το αποτέλεσμα.

Οι φωτογραφίες έχουν λογικά επίπεδα λεπτομέρειας, χαμηλότερα από ότι επιτρέπει η κάμερα και το Hardware συνολικά του Xperia 1 Mark II, κάτι που δείχνει ότι η Sony συνεχίζει να υστερεί στον τομέα του λογισμικού που διαχειρίζεται τα δεδομένα από την κάμερα αυτή.

Μάλιστα, είναι ενοχλητική και η πλήρης απουσιά του Night mode, που πλέον θεωρείται δεδομένο ακόμα και σε συσκευές που κοστίζουν μέχρι και το ένα τρίτο της τιμής του Xperia 1 Mark II. Η εφαρμογή της κάμερας βγάζει ένα «κύκλο» προόδου που δείχνει ότι η κάμερα βγάζει συνεχόμενες λήψεις, όμως το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα είναι να αυξάνει τον χρόνο έκθεσης του αισθητήρα στο φως.

Παρότι το μεγάλο φυσικό μέγεθος του αισθητήρα αυτού τον βοηθά να έχει πολύ καλή απόδοση, με χαμηλά επίπεδα θορύβου και καλό δυναμικό εύρος, απαιτεί και αρκετά σταθερό χέρι αφού ακόμα και με την ύπαρξη του OIS, μπορεί η τελική φωτογραφία να είναι … κουνημένη.

Η δεύτερη κάμερα του Xperia 1 Mark II, αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, συνεχίζει με την σειρά της να προσπαθεί να ξεχωρίσει τεχνικά από το συνηθισμένο. Το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα της στο 1 / 2.6” μπορεί να μην φαίνεται τόσο … μεγάλο, όμως για κάμερα αυτου του είδους παραμένει σημαντικά μεγαλύτερο από το συνηθισμένο ακόμα και για τόσο ακριβά Smartphones. ¨Εχει μάλιστα κανονικά και Auto focus, κάτι που πολλοί ανταγωνιστές της Sony κακώς δεν θεωρούν ότι πρέπει να έχει μια κάμερα αυτού του είδους.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει, εκμεταλλεύονται την αναλυση των 12ΜΡ με τον καλύτερο τρόπο, και εδώ η εταιρεία φαίνεται να πετυχαίνει ένα αποτέλεσμα που είναι αντίστοιχο ή και καλύτερο από πολλές άλλες εταιρείες.

Η λεπτομέρεια τους είναι εντυπωσιακή, όπως και η διατήρηση της στα άκρα της φωτογραφίας, ένα φαινόμενο που πολλές φορές εμφανίζεται σε κάμερες με υπερ ευρυγώνιο φακό.

Όμως η απόδοση της κάμερας αυτής σε χαμηλότερο φωτισμό είναι που εντυπωσιάζει.  Οι φωτογραφίες που βγάζει δεν διαφέρουν ποιοτικά από αυτές της βασικής κάμερας του Xperia 1 Mark II, κάτι που δεν συνηθίζεται ακόμα και σε τόσο ακριβές συσκευές. Το περίεργο Mode αυξημένης έκθεσης στο φως υπάρχει και εδώ, και πετυχαίνει πολύ καλά επίπεδα φωτισμού στην τελική φωτογραφία.

Το δυναμικό εύρος παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα, όπως και η λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία, ενώ τα επίπεδα φωτισμού είναι πάντα κοντά στην πραγματικότητα.

Η Τρίτη κάμερα τώρα, έχει πλέον 3Χ οπτικό ζουμ, προκειμένου να είναι πιο χρήσιμη για φωτογραφίες πορτραίτου και όχι μόνο. Διατηρεί και αυτή την ανάλυση των 12ΜΡ ενώ έχει και Auto focus αλλά και OIS προκειμένου το πλάνο να είναι σταθερό παρά το πόσο πιο «κλειστό» είναι.

Οι φωτογραφίες που βγάζει παρόλα αυτά, διαφέρουν από αυτές που μπορούν να πετύχουν οι άλλες δύο κάμερες του Xperia 1 Mark II. Τα επίπεδα φωτισμού είναι πιο χαμηλά, κάτι που δεν περιμένει κανείς αρχικά, ενώ και η λεπτομέρεια για κάποιο λόγο είναι χαμηλότερη.

Επειδή η κάμερα αυτή έχει και ένα σημαντικά πιο περιορισμένο διάφραγμα f/2.4 στον φακό της, το βράδυ η απουσία του Night mode κάνει την χρήση της λιγότερο πρακτική. Μάλιστα το Xperia 1 Mark II επιλέγει να κάνει ψηφιακά ζουμ από την βασική του κάμερα σε κάποιες περιπτώσεις, αφού ακόμα και έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι συνολικά καλύτερο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights