Μπαταρία
Η Sony έχει μια ιδιαίτερα καλή παράδοση να «βγάζει» αρκετά καλούς χρόνους από μπαταρίες με μικρότερη χωρητικότητα από το συνηθισμένο. Αυτό αφορά βέβαια την πολύ καλή διαχείριση ενέργειας σε κατάσταση αναμονής, και τον σωστό έλεγχο των εφαρμογών που τρέχουν μονίμως στη κάθε συσκευή.
Στην περίπτωση του Xperia 1 Mark II, η χωρητικότητα της μπαταρίας αυτής, έχει αυξηθεί στα 4.000 mAh, που παρότι είναι μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο, δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο για τα μέσα του 2020. Η πολύ καλή αυτή διαχείριση λοιπόν που κάνει το λειτουργικό σύστημα, προσφέρει αντίστοιχα καλή απόδοση, αρκεί ο ιδιοκτήτης του να μην είναι ιδιαίτερα… απαιτητικός από αυτό.
Αν χρησιμοποιεί έντονα τις δυνατότητες του, εκμεταλλεύεται τις πολύ καλές επιδόσεις του και επειδή φυσικά η 4Κ οθόνη έχει μια αρκετά υψηλή κατανάλωση ενέργειας (ακόμα και όταν λειτουργεί σε 1080Ρ), η μπαταρία είναι οριακά «αρκετή» για μια ημέρα χρήσης. Στο τέλος αυτής της ημέρας μάλιστα, έχει συνήθως λιγότερο από 10% ακόμα διαθέσιμο, κάτι που «αγχώνει» όσους καθυστερούν να το συνδέσουν στον φορτιστή του.
Οι λιγότερο απαιτητικοί, και ειδικά με σωστό έλεγχο των εγκατεστημένων εφαρμογών, μπορούν να δουν έως και δύο ημέρες χρήσης, όμως το Xperia 1 Mark II δεν είναι σχεδιασμένο για όσους θέλουν απλά μια συσκευή για να κάνουν απλή καθημερινή χρήση.
Αυτό που ενοχλεί πάντως σε κάθε περίπτωση είναι η επιλογή που έχει κάνει η Sony σε ότι αφορά την διαδικασία φόρτισης του Smartphone. Με υποστήριξη «ταχείας» φόρτισης των 18W με τον φορτιστή που υπάρχει στην συσκευασία του, το Xperia 1 Mark II φορτίζει σημαντικά πιο αργά από κάθε ανταγωνιστή του. Παρόλα αυτά, το Battery care που έχει υλοποιήσει για μια ακόμα φορά η Sony, φροντίζει ώστε η διαδικασία της φόρτισης να «προστατεύει» την μπαταρία, ειδικά για όσους συνηθίζουν να έχουν μονίμως τη συσκευή τους στην πρίζα ολόκληρη την νύχτα.
Συμπέρασμα.
Το Xperia 1 mark II είναι ξεκάθαρο ότι δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί ευθέως κάθε άλλη συσκευή στην κατηγορία τιμής του, αφού πλέον η Sony φαίνεται να έχει αποδεχθεί ότι δεν έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό. Το Smartphone στηρίζεται σε αυτά που το κάνουν ξεχωριστό, προκειμένου να προσελκύσει το αγοραστικό κοινό που μπορεί να τα «αναγνωρίσει» και φυσικά να τα εκτιμήσει.
Το… πρόβλημα με αυτή την λογική όμως, είναι ότι το αγοραστικό κοινό που μπορεί να εκτιμήσει μια κορυφαία τεχνικά οθόνη με άριστη χρωματική απόδοση, και τρεις κάμερες σχεδιασμένες για αυτούς που ξέρουν πως να βγάλουν μια φωτογραφία, είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου. Για μια ακόμα φορά λοιπόν, φαίνεται ότι το Xperia 1 Mark II δεν στοχεύει σε εντυπωσιακές πωλήσεις, και προσπαθεί περισσότερο να «αναδείξει» τις ικανότητες που έχει η Sony σαν όμιλος.
Σε μια λίγο χαμηλότερη τιμή πώλησης η τύχη του στην αγορά θα ήταν σίγουρα καλύτερη, αφού ακόμα και με όλα τα πραγματικά εντυπωσιακά τεχνικά του πλεονεκτήματα, το όνομα της εταιρείας που το κατασκευάζει δεν έχει πλέον την «βαρύτητα» που είχε στο παρελθόν. Αυτό ισχύει βέβαια για τον κόσμο των Smartphones, για αυτό και η Sony προσπαθεί σωστά να εκμεταλλευτεί την άριστη φήμη της σε άλλους τομείς.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας