Οθόνη.
Αν υπάρχει ένας τομέας όπου δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάτι αρνητικό στις συσκευές της Samsung, αυτός είναι η οθόνη τους. Ακόμα όμως και εδώ, στην προσπάθεια του «εντυπωσιασμού» το αμέσως προηγούμενο Galaxy S20 Ultra, ερχόταν με έναν πολύ συγκεκριμένο περιορισμό. Ο ιδιοκτήτης του μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα στην υψηλή της ανάλυση ή τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης, όχι όμως να τα εκμεταλλευτεί και τα δύο ταυτόχρονα.
Αυτό έχει αλλάξει επιτέλους στο Galaxy S21 Ultra, ειδικά από την στιγμή που άλλες εταιρείες έδειξαν ότι τεχνικά δεν είναι.. αδύνατον εδώ και αρκετό καιρό. Η οθόνη του λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει στην πλήρη ονομαστική ανάλυση των 3200×1440 pixels και με ρυθμό ανανέωσης έως και 120Hz.
Η λέξη κλειδί εδώ είναι το «έως» αφού η οθόνη του Galaxy S21 Ultra προσαρμόζει τον ρυθμό ανανέωσης της ανάλογα με τις συνθήκες, έχοντας πάντα σαν «στόχο» τα 120Hz όταν το χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του. Όταν προβάλει στατικό περιεχόμενο, και σε συγκεκριμένες εφαρμογές που δεν έχει νόημα ο ρυθμός ανανέωσης αυτός, μειώνεται αυτόματα προκειμένου να μειωθεί και η κατανάλωση ενέργειας.
Έτσι λοιπόν, στην οθόνη αναμονής και όταν προβάλλεται μια σελίδα για παράδειγμα, η οθόνη προσπαθεί να μειώσει τον ρυθμό ανανέωσης έως και τα μόλις 10Hz. Μπορεί όμως πολύ… έξυπνα να επιλέξει και τον ρυθμό ανανέωσης που ταιριάζει στην περίπτωση. Έτσι πλέον, σε ένα βίντεο του Youtube με 30fps, λειτουργεί και η οθόνη σε αυτό το ρυθμό ανανέωσης, είτε στα 60fps σε βίντεο που προβάλλονται με αυτό το frame rate.
Το αποτέλεσμα είναι που έχει σημασία όμως, και εδώ δεν υπάρχει κάτι αρνητικό που μπορεί να πει κανείς. Η λειτουργία στην πλήρη ονομαστική ανάλυση προσφέρει στην οθόνη του Galaxy S21 Ultra την ευκρίνεια και την λεπτομέρεια που μπορεί να δει κανείς ότι λειπει από αυτή των προηγούμενων συσκευών της εταιρείας που στα 120Hz λειτουργούσαν με μειωμένη ονομαστική ανάλυση. Η αυτόματη προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του Galaxy S21 Ultra να επιλέξει ταυτόχρονα την μέγιστη ανάλυση και τον ρυθμό ανανέωσης αυτό χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην μπαταρία του.
Στο πιο «πρακτικό» κομμάτι τώρα, η ελάχιστα μειωμένη διαγώνιος από τις 6.9 στις 6.8 ίντσες είναι τελικά ορατή περισσότερο όταν κρατά κανείς στα χέρια του το Galaxy S21 Ultra. Ακόμα και αν δεν είναι μικρό σε καμία περίπτωση, δείχνει και είναι πιο εύκολο στη χρήση από τον προκάτοχο του και πόσο μάλλον από το Note 20 Ultra. Το πλαίσιο γύρω από αυτή την οθόνη είναι εντυπωσιακά μικρό, όπως περιμένει κανείς άλλωστε, και ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης του βλέπει μπροστά του μόνο μια μεγάλη οθόνη.
Οι δύο πλευρές της παραμενουν κυρτές, όμως σημαντικά λιγότερο από κάθε προηγούμενη συσκευή της εταιρείας. Πρακτικά είναι πλέον τόσο, όσο χρειάζεται ώστε η οθόνη να διαφέρει οπτικά από ένα «αδιάφορο» επίπεδο Panel.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας