Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S21 Ultra Review: Επιτέλους !

Samsung Galaxy S21 Ultra Review: Επιτέλους !

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερες.

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου το Galaxy S20 Ultra δεν προσέφερε ποτέ αυτά που υποσχέθηκε, αυτός ήταν οι κάμερες στο πίσω μέρος του. Δυστυχώς ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι τα νούμερα δεν φέρνουν από μόνα τους αποτέλεσμα, και ευτυχώς το Galaxy S21 Ultra είναι η απόδειξη ότι υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Η βασική του κάμερα συνεχίζει να χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα με ονομαστική ανάλυση 108ΜΡ. Όμως ο αισθητηρας αυτός είναι διαφορετικός πλέον, τεχνικά προκειμένου να πετυχαίνει ένα σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα. Το Galaxy S21 Ultra έχει και το ξεχωριστό Laser focus του Note 20 Ultra ώστε να λύσει το πρόβλημα με την εστίαση σε μικρή απόσταση, ενώ χρησιμοποιεί ένα ακόμα «κόλπο» που θα δούμε στην συνέχεια.

Η Samsung δηλώνει πολλά και εντυπωσιακά στοιχεία για τον νέο αυτό αισθητήρα. Από την λήψη φωτογραφιών με χρωματική παλέττα 12bit, μέχρι την ταυτόχρονη λήψη δύο φωτογραφιών σε HDR προκειμένου να αποτυπώνεται σωστά και ένα κινούμενο αντικείμενο.

Αυτό που έχει όμως σημασία, είναι ότι στην πράξη το Galaxy S21 Ultra μπορεί να βγάλει πραγματικά καλές φωτογραφίες. Ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα κοντά στο άριστο. Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται στα 12ΜΡ σαν προκαθορισμένη επιλογή. Αυτό οφείλεται στο ότι η κάμερα χρησιμοποιεί την τεχνική του Pixel Binning με έναν διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο, και συνδυάζει 9 γειτονικά Pixel του αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται σε κάθε φωτογραφία. Με δεδομένη την ανάλυση των 4000×3000 pixels, η λεπτομέρεια είναι η καλύτερη δυνατή. Σε πλήρες ζουμ, υπάρχουν ακόμα συσκευές που θα αποτυπώσουν περισσότερη λεπτομέρεια σε μια φωτογραφία, όμως αυτό δεν είναι πάντα το μοναδικό και πιο σημαντικό κριτήριο.

Χρωματικά, η Samsung συνεχίζει να θεωρεί ότι λίγο πιο ζωντανά και έντονα χρώματα είναι πιο «ευχάριστα» και προτιμότερα στο μάτι, παρόλα αυτά το φαινόμενο είναι σε λογικά πλαίσια στο Galaxy S21 Ultra. Αν θα θέλαμε κάτι λίγο πιο αποδοτικό, αυτό είναι το HDR, που παρότι λειτουργεί άψογα, δεν πετυχαίνει το ίδιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα με συσκευές του ανταγωνισμού.

Ο σημαντικά βελτιωμένος αισθητήρας όμως, έχει ακόμα καλύτερη απόδοση και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Galaxy S21 Ultra είναι απόλυτα ικανοποιητικές, και πλέον δεν έχουν και τα μικρά αρνητικά που μπορούσε να βρει κανείς σε αυτές του Galaxy Note 20 Ultra.

Ο ψηφιακός θόρυβος είναι ανύπαρκτος ακόμα και στα άκρα της φωτογραφίας, ένα σημείο που ένας αισθητήρας αυτού του είδους πολλές φορές έχει πρόβλημα. Η λεπτομέρεια είναι άριστη, ενώ και χρωματικά είναι πάντα κοντά στην πραγματικότητα. Ακόμα και το φαινόμενο της φωτογραφίας με φωτισμό υψηλότερο από τον πραγματικό, έχει μειωθεί χωρίς να έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Με δεδομένη την λήψη συνεχόμενων φωτογραφιών με το Night mode, το δυναμικό εύρος είναι κορυφαίο αφου είναι αποτέλεσμα πολλών φωτογραφιών.

Αν η βασική κάμερα του Galaxy S21 Ultra είναι από μόνη της αρκετή για μια «τεράστια» περιγραφή, οι υπόλοιπες στο πίσω μέρος του αξίζουν η κάθε μια αντίστοιχα λεπτομερής αναφοράς. Η δεύτερη από αυτές, που αποτελεί επίσης κάτι νέο, είναι η κάμερα με τον περισκοπικό φακό και το 10Χ οπτικό zoom. Εδώ η εταιρεία χρησιμοποιεί μια λύση που επιτρέπει την αντανάκλαση σε λιγότερα … κάτοπτρα προκειμένου να φτάσει στον αισθητήρα, κάτι που φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα.

Παρά την μικρή σχετικά ανάλυση των 10mp, η κάμερα αυτή μπορεί να βγάλει… ενοχλητικά καλές φωτογραφίες. Με εξαίρεση ένα μόνο Smartphone άλλης εταιρείας, η λεπτομέρεια στις φωτογραφίες αυτές είναι κορυφαία. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι και χρωματικά δεν είναι περιορισμένες, παρά τον διαφορετικό αισθητήρα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι λιγότερο «φωτεινές» και πάλι όμως όχι ενοχλητικά με δεδομένο το διάφραγμα f/4.9 που έχει η κάμερα αυτή.

Ακόμα και το βράδυ, το Galaxy S21 Ultra «προσπαθεί» να χρησιμοποιήσει την κάμερα αυτή, και δεν επιστρέφει σε ψηφιακό zoom από την βασική του κάμερα. Αυτό είναι μάλλον λογικό, αφού στο 10X Zoom η λεπτομέρεια ακόμα και από τον αισθητήρα των 108mp θα ήταν σημαντικά μειωμένη.

Βέβαια, για να βγάλει κάποιος φωτογραφία με το Night mode πρέπει να έχει το Galaxy S21 Ultra σε μια σταθερή επιφάνεια ή ένα τρίποδο, αφού σε αυτό το επίπεδο zoom, η παραμικρή κίνηση τονίζεται σημαντικά. Αν το πετύχει όμως αυτό, θα καταφέρει να βγάλει φωτογραφίες που δεν περιμένει ότι θα μπορούσε να πετύχει μια κάμερα αυτού του είδους.

Η Τρίτη από τις τέσσερις κάμερες του Galaxy S21 Ultra είναι επίσης κάτι νέο για την σειρά Ultra τουλάχιστον. ¨Εχει και εδώ ανάλυση 10mp, έχει όμως 3X οπτικό zoom, προκειμένου να προσφέρει μια «μέση» λύση όταν ο ιδιοκτήτης του θέλει μεν να είναι πιο κοντά στο πλάνο αλλά όχι τόσο… υπερβολικά. Η κάμερα αυτή έχει ακόμα καλύτερη απόδοση από ότι περιμένει κανείς, αφού η λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία είναι απόλυτα ικανοποιητική. Το OIS υπάρχει κανονικά (όπως και σε αυτή με το 10x zoom), προκειμένου το πλάνο να είναι παντα σταθερό.

Σε αυτή την περίπτωση, το Galaxy S21 Ultra προσπαθεί πιο συχνά να βγάλει μια φωτογραφία με ψηφιακό zoom από την βασική του κάμερα, όταν τα επίπεδα φωτισμου είναι χαμηλότερα από το ιδανικό. Αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο, όμως ακόμα και έτσι, όταν την χρησιμοποιήσει τελικά το αποτέλεσμα έιναι και πάλι απόλυτα ικανοποιητικό.

Τέλος, η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό θα περίμενε κανείς ότι θα αποτελεί την λιγότερο… ενδιαφέρουσα που έχει το Galaxy S21 Ultra. Όμως στην πράξη, και αυτή έχει βελτιώσεις που έπρεπε να υπάρχουν και σε παλαιότερα μοντέλα της εταιρείας. Αρχικά, έρχεται με Auto focus, μια προσθήκη με πολλές διαφορετικές χρησιμότητες. Από την σωστή εστίαση ακόμα και σε διαφορετικό βάθος πεδίου, μέχρι την χρήση της για Macro φωτογραφίες, και φυσικά τοπία όπου το μεγαλύτερο πλάνο είναι ιδανικό.

Η ανάλυση των 12mp ίσως δεν είναι ιδανική για ένα τόσο μεγάλο πλάνο, όμως είναι κοντά στο καλύτερο δυνατό. Εδώ οι φωτογραφίες πολλές φορές είναι πιο έντονες και ζωντανές από αυτές της βασικής κάμερας, ειδικά όταν το Galaxy S21 Ultra αναγνωρίσει ότι αυτή η επέμβαση «ταιριάζει» στο θέμα της φωτογραφίας.

Με το Auto focus όμως, το Galaxy S21 Ultra μπορεί να προσφέρει ένα «έξυπνο» κόλπο για τους περιορισμούς που έχει η βασική του κάμερα σε μικρές αποστάσεις. Όταν αναγνωρίσει ότι ένα αντικείμενο είναι σε μικρή απόσταση, ενεργοποιεί το “focus enhancer” όπως το ονομάζει, και αλλάζει αυτόματα στην κάμερα με τον Ultra wide φακό (χωρίς απαραίτητα να δηλώνει ότι το κάνει…). Επιλέγει όμως να μην μεγαλώσει το πλάνο ώστε να μην είναι ορατή η διαφορά από την βασική του κάμερα.

Με αυτόν τον μάλλον έξυπνο τρόπο, η φωτογραφία θα είναι σωστά εστιασμένη ακόμα και σε πολύ μικρή απόσταση στην οποία έτσι και αλλιώς και η ανάλυση των 12mp είναι υπερ αρκετή για καλή λεπτομέρεια.

Πρακτικά, αυτό είναι και το Macro mode που έχει το Galaxy S21 Ultra για την λήψη φωτογραφιών, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να το βρει και να το ενεργοποιήσει κανείς χειροκίνητα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights