Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S21 Ultra Review: Επιτέλους !

Samsung Galaxy S21 Ultra Review: Επιτέλους !

απο Kostas Gliatiotis

Επεξεργαστής Μνήμη.

Αν οι αλλαγές που έχει κάνει στις κάμερες του Galaxy S21 Ultra η εταιρεία είναι εύκολο να τις δει κανείς, αυτές που εχει κάνει στο εσωτερικό του είναι αντίστοιχα σημαντικές έστω και αν δεν είναι άμεσα ορατές.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η εμμονή της εταιρείας στον σχεδιασμό δικών της πυρήνων επεξεργασίας, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από τα πλεονεκτήματα που προσπαθούσε να «φέρει», και ο Exynos 990 ήταν το χειρότερο και ευτυχώς τελευταίο παράδειγμα. Οι Custom πυρήνες επεξεργασίας της εταιρείας, είχαν πάντα στόχο την κορυφαία απόδοση, χωρίς όμως ποτέ να την συνδυάζουν με λογική κατανάλωση ενέργειας και κατ’επέκταση λογική θερμοκρασία λειτουργίας.

Όμως όλα αυτά ανήκουν ευτυχώς στο παρελθόν, όπως ανήκει και το τμήμα της εταιρείας που τους σχεδίαζε. Η Samsung έχει επιστρέψει πλέον στην ARM, και αυτή την φορά για τον Exynos 2100 επέλεξε ότι καλύτερο έχει αυτή να προσφέρει. Ο νέος X1 πυρήνας επεξεργασίας, έχει σχεδιαστεί έτσι και αλλιώς σαν μια προσπάθεια να φτάσει η ΑRM τα επίπεδα απόδοσης της Apple, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Έτσι λοιπόν, οι επιδόσεις του είναι κορυφαίες, όμως αντίστοιχα έρχεται με κατανάλωση που υπερβαίνει σημαντικά αυτή των επίσης νέων και πιο «συνηθισμένων» A-78.

Έτσι ο Exynos 2100 έχει έναν πυρήνα Χ1 στο εσωτερικό του, σχεδιασμένο για μικρά «Bursts» απόδοσης, και τον συνδυάζει με τρεις ακόμα από τους νέους Α78 για απαιτητικές εργασίες που διαρκούν περισσότερο.

Το σύνολο περιλαμβάνει τέσσερις ακόμα Α-55 μικρότερους πυρήνες για πιο απλές καθημερινές εργασίες και αντίστοιχα σημαντικά μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Αφήνοντας το τεχνικό κομμάτι στην άκρη, ο Exynos 2100 είναι αυτό που πρέπει να είναι, ένας High end επεξεργαστής με την ικανότητα να προσφέρει μονίμως την απόδοση του αυτή. Το Galaxy S21 Ultra δεν πρόκειται ποτέ να μειώσει σημαντικά τις επιδόσεις του επειδή αυξήθηκε η θερμοκρασία λειτουργίας του (ακόμα και αν αυξάνεται κάποιες φορές…) και δεν πρόκειται ποτέ να καταναλώσει την μπαταρία τόσο γρήγορα που να νομίζει ο ιδιοκτήτης του ότι έχει κάποιο… πρόβλημα.

Τα πάντα λειτουργούν όπως πρέπει, ποτέ δεν δείχνει ότι δυσκολεύεται να κάνει οτιδήποτε, και πάντα θα έχει την απόκριση που περιμένει κάποιος σε συνδυασμό με την οθόνη των 120Hz.

Εδώ τα 12GB της μνήμης RAM είναι περισσότερα από αρκετά για κάθε είδους χρήση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόνο το DeX για χρήση με εξωτερική οθόνη μπορεί να φτάσει το Galaxy S21 Ultra στα όρια της απόδοσης του, αφού εκεί είναι πραγματικά δυνατή η χρήση πολλών εφαρμογών σε μικρά παράθυρα.

Στον τομέα των γραφικών τώρα, η βελτίωση είναι υπαρκτή μεν, όχι όμως αντίστοιχα μεγάλη. Η Mali G78 αποτελεί την νεότερη GPU της ARM, με βελτιώσεις σε απόδοση και αρχιτεκτονική. Όμως η Samsung για πρώτη φορά έχει κάνει μια πιο «μετριοπαθή» επιλογή, και έχει χρησιμοποιήσει… μόνο 14 πυρήνες παραγωγής γραφικών.

Η απόδοση της Mali G78 λοιπόν, είναι θεωρητικά έως και 30% καλύτερη από αυτή του Exynos 990 και της δικής του Mali G77, όμως δεν φτάνει στο επίπεδο άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούν μια ακόμα καλύτερη έκδοση της συγκεκριμένης GPU.

Παρόλα αυτά, και εδώ ο Exynos 2100 πετυχαίνει τον στόχο του, να διατηρεί δηλαδή την απόδοση αυτή σταθερή ακόμα και σε συνεχόμενη χρήση. Έτσι λοιπόν, ακόμα και σε απαιτητικά παιχνίδια, δεν θα βρεθεί με το μισό Frame rate μετά από λίγη ώρα όπως ο προκάτοχος του, και δεν θα καταναλώνει ενέργεια με … ανησυχητικό ρυθμό.

Ακόμα και σε έντονη Gaming χρήση, το Galaxy S21 Ultra παραμένει σε λογικα πλαίσια θερμοκρασίας, με την άυξηση να είναι περιορισμένη και όχι ενοχλητική.

Για όλες τις αλλαγές που έκανε προς το καλύτερο η Samsung, φαίνεται ότι ήθελε να αφήσει και μια προς το… χειρότερο. Το Galaxy S21 Ultra όπως και τα άλλα δύο μοντέλα της σειράς, δεν έχουν πλέον υποδοχή για κάρτα μνήμης MicroSD. Αυτό από μόνο του ίσως δεν θα ήταν τόσο σημαντικός περιορισμός, αν η βασική του έκδοση δεν είχε μόνο 128GB αποθηκευτικού χώρου.

Πλέον, ειδικά με τις δυνατότητες που έχει το Galaxy S21 Ultra, η επιλογή της αμέσως μεγαλύτερης έκδοσης των 256GB είναι πιθανόν «μονόδρομος» για πολλούς υποψήφιους αγοραστές. Αν μη τι άλλο, αυτή κοστίζει πλέον όσο η βασική έκδοση του Galaxy S20 Ultra με 128GB πριν ένα χρόνο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights