Οθόνη.
Είναι δεδομένο ότι τεχνικά και στα χαρτιά και πάλι, η οθόνη του Galaxy S21 Plus αποτελεί μια περίεργη διαφορά σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο Galaxy S20 Plus της εταιρείας.
Η ανάλυση της έχει μειωθεί στα 2400×1080 pixels από 3200×1400 στο προηγούμενο μοντέλο, έστω και αν το μέγεθος της έχει μεγαλώσει σημαντικά. Τεχνικά λοιπόν, η οθόνη αυτή έχει όντως χαμηλότερη λεπτομέρεια απεικόνισης, και ίσως η εταιρεία θα μπορούσε να το έχει αποφύγει αυτό στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Galaxy S21 Plus.
Όμως, όπως είναι πλέον γνωστό, η οθόνη του προηγούμενου μοντέλου της εταιρείας, υποστήριζε τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης των 120Hz μόνο σε χαμηλότερη από την ονομαστική της ανάλυση. Στην πράξη λοιπόν ο ιδιοκτήτης ενός S20 Plus για να εκμεταλλευτεί τον ρυθμό ανανέωσης αυτό, έπρεπε και πάλι να έχει την οθόνη στην ίδια ανάλυση των 2400×1080 pixels όπως είναι και αυτή του Galaxy S21 Plus.
Με δεδομένα τα προβλήματα με την απόδοση της μπαταρίας που είχε το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς, και την οθόνη του να αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για αυτά, η επιλογή της Samsung είναι μάλλον σωστή.
Η οθόνη όμως έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, αυτό του «προσαρμόσιμου» ρυθμού ανανέωσης που υποστηρίζει. Αντί να λειτουργεί μονίμως στα 120Hz, ακόμα και όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο, ο ρυθμός ανανέωσης αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες. Η Samsung δηλώνει ότι μπορεί να «κατέβει» έως και τα 48Hz θεωρητικά, όμως το Galaxy S21 Plus μπορεί να παράγει περιεχόμενο και με μόλις 30fps όταν για παράδειγμα προβάλλει ένα βίντεο που είναι με αυτό το frame rate.
Ο συνδυασμός της χαμηλότερης ανάλυσης της οθόνης, με τον ρυθμό ανανέωσης που προσαρμόζεται έχει δραματικές επιπτώσεις στην κατανάλωση της μπαταρίας του Galaxy S21 Plus. Αν το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς είχε σημαντικό πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, οι αλλαγές που έχει κάνει η Samsung στο νεότερο από αυτά, είναι σίγουρα προς το καλύτερο.
Η εταιρεία φημίζεται για την χρωματική απόδοση που έχουν οι AMOLED οθόνες στις κορυφαίες συσκευές της, σε σημείο που πρακτικά θεωρείται δεδομένο πως θα αποτελούν ότι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο. Για την οθόνη του Galaxy S21 Plus η εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την μάλλον «περίεργη» εμπορική ονομασία Dynamic AMOLED 2X, και πρακτικά η απόδοση της είναι απλά εντυπωσιακή.
Αυτό που έχει αλλάξει όμως προς το καλύτερο, είναι ο τρόπος που προσασμόζεται η οθόνη ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού ώστε να είναι πιο ξεκούραστη σε συνεχόμενη χρήση. Η «προστασία ματιών» έχει πλέον διαφορετική ονομασία, αυτό όμως που έχει σημασία είναι ο διαφορετικός τρόπος που λειτουργεί. Παρότι προφανώς αυτό δεν αποτελεί… πρωτιά της Samsung, το Galaxy S21 Plus αναγνωρίζει την «απόχρωση» του φωτισμού στον γύρω χώρο του προκειμένου να μειώνει την μπλε απόχρωση της οθόνης ανάλογα με τις συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο προβάλλει το περιεχόμενο της με πιο … ζεστά χρώματα που παρότι ίσως είναι λιγότερο εντυπωσιακά σε κάποιες περιπτώσεις, κάνουν την οθόνη σημαντικά πιο ξεκούραστη σε συνεχόμενη χρήση.
Η προβολή μιας ταινίας σε σκοτεινό περιβάλλον, είναι σημαντικά πιο ευχάριστη σε σύγκριση με το παρελθόν, και αφού ενεργοποιήσει κάποιος τη συγκεκριμένη δυνατότητα, μετά από λίγη ώρα θα σταματήσει να προσέχει την διαφορετική απόχρωση της οθόνης του Galaxy S21 Plus.
Τέλος, προφανώς και η οθόνη περιλαμβάνει και τον αισθητήρα αποτυπωμάτων, που για μια ακόμα φορά είναι Ultrasonic και όχι ένας πιο συνηθισμένος «οπτικός» αισθητήρας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τα πλεονεκτήματα της, όπως το ότι δεν χρειάζεται να «ανάβει» τον φωτισμό η οθόνη στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να μπορεί να διαβάσει το αποτύπωμα.
Στο παρελθόν πολλές συσκευές της εταιρείας είχαν ένα … θέμα με την ταχύτητα ανάγνωσης του αποτυπώματος, κάτι που η Samsung έχει λύσει στο Galaxy S21 Plus. Ο ίδιος ο αισθητήρας έχει μεγαλύτερο φυσικό μέγεθος κατά 1.7 φορές, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να … διαβάσει πιο αξιόπιστα το δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη του Galaxy S21 Plus.
Συνολικά, είναι εύκολο να εστιάσει κανείς στην χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης, όμως πρέπει πρώτα να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να δει πως οι αλλαγές στο σύνολο τους είναι προς το καλύτερο. Αναγνωρίζοντας το πόσο «άσκοπη» ήταν η υψηλότερη ανάλυση στο αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς, η εταιρεία έκανε τη σωστή επιλογή, ειδικά με δεδομένη και την βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας