Είναι πολύ εύκολο να θυμάται κάποιος την Apple σαν την εταιρεία που ξεκίνησε να αυξάνει σημαντικά την τιμή πώλησης των κορυφαίων συσκευών της, αυτό όμως δεν «αθωώνει» και τις υπόλοιπες εταιρείες που ακολουθήσαν αμέσως μετά. Σε αυτές πειρλαμβάνεται προφανώς και η Samsung, που από την έναρξη της κυκλοφορίας του Galaxy S9 και μετά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακολουθεί… κατά γράμμα την πολιτική της Αμερικάνικης εταιρείας.
Με την παρουσίαση των Galaxy S10, η εταιρεία επέκτεινε αυτή της την πολιτική ακόμα περισσότερο, παρουσιάζοντας συνολικά τρεις διαφορετικές εκδόσεις για το νέο της κορυφαίο Smartphone. Το Galaxy S10e, που είναι και το αντικειμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης, καλώς η κακώς, θυμίζει έντονα την αντίστοιχη λογική με την οποία υπάρχει το iPhone XR της Apple, σαν μια “οικονομικότερη” εναλλακτκή των iPhone XS και XS Max.
Ακριβώς λοιπόν σαν η οικονομικότερη έκδοση των Galaxy S10 και S10+, το μικρότερο στην κυριολεξία αλλά και μεταφορικά, Galaxy S10e έρχεται στην αγορά με συγκεκριμένες αλλαγές που έχουν κύριο στόχο να μειώσουν την τιμή πώλησης του. Στο Review που ακολουθεί θα γνωρίσουμε αναλυτικά το Smartphone, θα «εντοπίσουμε» ποιες αλλαγές είναι αυτές, και θα δοκιμάσουμε να … κρίνουμε αν αυτές είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη μιας ακόμα συσκευής σε μια αρκετά υψηλή κατηγορία τιμής.
Η Cosmote μας έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε το Galaxy S10e στο καταπληκτικό 4G+ δίκτυο της. Το δίκτυο της εταιρείας προσφέρει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 500mbps, ενώ σε καθημερινή χρήση μέσα στην Αθήνα οι πραγματικές ταχύτητες φτάνουν και ξεπερνούν τα 200mbps με χαρακτηριστική άνεση. Το Streaming Video από υπηρεσίες όπως το Youtube και το Netflix γίνεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, ενώ προφανώς και το Browsing στο Internet και σε Social media είναι μια “αστεία” εύκολη διαδικασία για το δίκτυο της Cosmote.
Σχεδιασμός.
Αυτό που είναι άμεσα εμφανές στο Galaxy S10e, είναι ότι διαφέρει σημαντικά από τις δύο ακριβότερες και συνολικά καλύτερες εκδόσεις. Η πρώτη διαφορά αφορά το συνολικό μέγεθος του, αφού είναι αρκετά μικρότερο ακόμα και σε σύγκριση με το «μεσαίο» Galaxy S10. Για να το πετύχει αυτό η εταιρεία έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη αλλαγή, που αφορά το μέγεθος και το είδος της οθόνης του.
Αρχικά η διαγώνιος της οθόνης είναι … μικρότερη στις 5.8 ίντσες, όσο και αν ακούγεται περίεργο να χαρακτηρίζει κάποιος μικρή μια οθόνη με αυτό το μέγεθος. Αυτό όμως που κάνει μικρό συνολικά το Smartphone, είναι το επίσης πολύ μικρό πλαίσιο γύρω από αυτή την οθόνη. Για να το πετύχει αυτό η Samsung, έχει επιλέξει την λύση της τρύπας στην επάνω δεξία γωνία της, για να τοποθετήσει πρακτικά μέσα στην οθόνη την μπροστινή κάμερα.
Με αυτόν τον τρόπο, το πλαίσιο πάνω από την οθόνη είναι τόσο μικρό όσο χρειάζεται απλά για να φιλοξενεί το ακουστικό του Galaxy S10e και πρακτικά τίποτα άλλο. Το «τίποτα άλλο» περιλαμβάνει και το LED ειδοποιήσεων, που απουσιάζει από το Smartphone πλήρως, όπως και στα δύο μεγαλύτερα Galaxy S10.
Στο κάτω μέρος της οθόνης το πλαίσιο είναι αντίστοιχα μικρό, όμως θα μπορούσε να πει κανείς και εδώ, ότι η διαφορά είναι ακριβώς όσο είναι και ανάμεσα στα ακριβότερα iPhone XS και το φθηνότερο iPhone XR που έχει αντίστοιχα λίγο μεγαλύτερο πλαίσιο γύρω από την δική του οθόνη. Τα προφανή πλεονεκτήματα της οθόνης του Galaxy S10e είναι αρχικά το ότι πρόκειτια για Amoled Panel, και το ότι η τρύπα για την μπροστινή κάμερα «ενοχλεί» σαφώς λιγότερο σε σύγκριση με το Notch που χρησιμοποιεί η Apple.
Στο πίσω μέρος του Galaxy S10e, υπάρχουν δύο κάμερες αντί για τρεις, μια ακόμα διαφορά σε σύγκριση με τις δύο πιο ακριβές εκδόσεις. Η εταιρεία έχει σωστά επιλέξει να κρατήσει αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό και την βασική κάμερα, όμως θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες στο αντίστοιχο κομμάτι του Review μας.
Αυτό που απουσιάζει από την πίσω όψη, αλλά δεν βρίσκεται ούτε κάτω από την οθόνη, είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων. Η εταιρεία επέλεξε την λιγότερο πρακτική τοποθέτηση που θα μπορούσε κατά την γνώμη μας, στο πλήκτρο ενεργοποίησης στο πλαϊνό μέρος του Smartphone.
Ο αισθητήρας αυτός στη συγκεκριμένη θέση περιορίζει σημαντικά τα δάχτυλα που μπορεί να καταχωρήσει ο χρήστης, στον αντίχειρα του δεξίου χεριού και υπό συνθήκες στον δείκτη του αριστερού. Απαιτεί επίσης να το σηκώσει από κάποια σταθερή επιφάνεια που τυχόν το έχει, αφού δεν μπορεί να τον πετύχει με το δάχτυλο του σε άλλη περίπτωση.
Η τοποθέτηση του όμως, και μαζί και του πλήκτρου ενεργοποιίησης είναι αρκετά άβολη γενικότερα, αφού είναι αρκετά ψηλά σε σύγκριση με το συνολικό ήψος του Galaxy S10e. Είναι καλύτερα για όποιον ενδιαφέρεται να το αγοράσει, να το δει από κοντα σε κάποιο κατάστημα για να κρίνει πόσο τον… ενοχλεί η συγκεκριμένη, σίγουρα άβολη τοποθέτηση.
Τέλος, το ίδιο το πλαϊνό μέρος του Smartphone είναι και εδώ κατασκευασμένο από αλουμίνιο και οχι από ατσάλι, με την Samsung γενικότερα να επιμένει στη χρήση του συγκεκριμένου υλικού. Το πλεονέκτημα που έχει εκτός από το μικρότερο συνολικό βάρος, είναι ότι μπορεί να …. βαφτεί πιο εύκολα στο ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο Smartphone, όσο και αν αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο μαύρο χρώμα της συσκευής που είχαμε στα χέρια μας.
Συνολικά, το Galaxy S10e είναι ένας περίεργος και ασυνήθιστος συνδυασμός μιας καθόλου μικρής οθόνης, σε ένα εντυπωσιακά μικρό σε συνολικές διαστάσεις τηλέφωνο. Είναι λίγες οι συσκευές στην αγορά που δεν εκμεταλλεύονται το μικρό πλαίσιο για να χωρέσουν μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε διαγώνιο οθόνη, και η πρόταση της Samsung είναι ουσιαστικά από τις λίγες διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν ένα μικρό τηλέφωνο σε αυτή την κατηγορία επιδόσεων.
Τελος, σε πλήρη αντίθεση με τις χαμηλότερες κατηγορίες όπου αφαιρεί την αντοχή στο νερό και τη σκόνη, η Samsung έχει διατηρήσει την πιστοποίηση IP68 για το Galaxy S10e, ενώ παρά τις περιορισμένες διαστάσεις του, δεν έχει και κανένα πρόβλημα χώρου στο να διατηρήσει και την 3.5 mm υποδοχή των ακουστικών στο κάτω μέρος του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας