Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia 10 Review : Ευχάριστα ασυνήθιστο
Xperia 10

Sony Xperia 10 Review : Ευχάριστα ασυνήθιστο

απο Kostas Gliatiotis

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η πορεία της Sony mobile στην αγορά των Smartphones ήταν «απογητευτική» τα προηγούμενα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό με ευθύνη της ίδιας της εταιρείας. Πολλές συσκευές της δεν ήταν όσο ανταγωνιστικές θα έπρεπε, ενώ κάποιες άλλες αντικαταστάθηκαν πολύ γρήγορα, πριν προλάβουν να γίνουν γνωστές στο αγοραστικό κοινό.

Το Xperia XZ3 πριν μερικούς μήνες, ήταν με διαφορά το πιο εντυπωσιακό και αποδοτικό Smartphone που έχει κατασκευάσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αλλά και ένα από τα καλύτερα της εποχής του, ακόμα και σε άμεση σύγκριση με τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου. Σε μια προσπάθεια να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία, η εταιρεία ανακοίνωσε πριν περίπου 2 μήνες, τρια νέα Smartphones για την Ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά.

Μπορεί το Xperia 1 να απέχει λίγο καιρό ακόμα από την κυκλοφορία του, το Xperia 10 όμως, είναι ήδη διαθέσιμο και στη χώρα μας, και αποτελεί μια από τις δύο προτάσεις της Sony mobile στη μεσαία κατηγορία τιμής. Το βασικό του χαρακτηριστικό, είναι η ασυνήθιστα «ψηλή» οθόνη του, με αναλογία πλευρών 21:9, μια οθόνη που εκτός των άλλων του χαρίζει και μια ξεχωριστή σχεδίαση. Με τεχνικά χαρακτηριστικά κοντά στο μέσο όρο για τα χρήματα που κοστίζει, την διαφορετική αυτή οθόνη, και όπως πάντα όμορφο και πολυτελή σχεδιασμό, το Xperia 10 έρχεται ίσως στην πιο «δύσκολη» κατηγορία τιμής που υπάρχει στην αγορά..

Σχεδιασμός.

Οι εξωτερικές διαστάσεις και ο σχεδιασμός του Xperia 10 καθορίζονται σχεδόν στο σύνολο τους από την ασυνήθιστα ψηλή οθόνη, με την αναλογία πλευρών 21:9. Η οθόνη αυτή είναι σημαντικά πιο ψηλή, και ταυτόχρονα αρκετά πιο «στενή» από το συνηθισμένο, κάτι που χαρίζει αντίστοιχα διαφορετικές αναλογίες και στο ίδιο το Smartphone.

Το θετικό από την συγκεκριμένη επιλογή της Sony mobile, είναι ότι το περιορισμένο αυτό πλάτος, κάνει τη χρήση του Xperia 10 εντυπωσιακά εύκολη με το ένα χέρι μόνο. Προφανώς και το Smartphone είναι ασυνήθιστα ψηλό ή μακρύ ανάλογα με το πως θέλει να το περιγράψει κάποιος, μια διαφορά που είναι σημαντική μόνο όταν το έχει κάποιος σε μια τσέπη.

Στην πίσω όψη, υπάρχει μόνο ένα μικρό πλαίσιο στο πάνω μέρος, που φιλοξενεί τις δύο κάμερες με τις οποίες είναι εξοπλισμένο το Xperia 10. Το πλαίσιο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πίσω αυτής επιφάνειας, και πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Sony mobile ότι είναι αρκετά πιο «όμορφο» από το συνηθισμένο. Για την κατασκευή αυτού του πίσω μέρους, η εταιρέια έχει επιλέξει το πλαστικό, ένα υλικό που δεν μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζει απόλυτα με την κατηγορία τιμής που ανήκει το Smartphone.

Παρόλα αυτά, το πλαστικό αυτό έχει μια ευχάριστη υφή, που με κάποιο τρόπο θυμίζει μεταλλική επιφάνεια, ενώ έχει σαν πλεονέκτημα τουλάχιστον το ότι συμβάλει στο να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το συνολικό βάρος. Εκτός από τις δύο κάμερες στο πάνω μέρος της πίσω όψης, δεν υπάρχει κάτι άλλο σε αυτή, με τον αισθητήρα αποτυπωμάτων να βρίσκεται τοποθετημένος σε μια αρκετά περίεργη θέση.

Η θέση αυτή είναι στο πλαϊνό μέρος του Xperia 10, σε μια θέση που επί χρόνια επέμενε να χρησιμοποιεί η εταιρεία, με μοναδικές εξαιρέσεις τα Xperia XZ2 και το καταπληκτικό συνολικά XZ3. Μάλιστα, ο αισθητήρας δεν βρίσκεται πλέον πάνω στο πλήκτρο ενεργοποίησης, αλλά… δίπλα σε αυτό. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, όχι όμως με καλή έννοια αυτή τη φορά.

Ο χρήστης του Xperia 10 μπορεί να το ξεκλειδώσει με το αποτύπωμα του, για να σβήσει όμως και πάλι την οθόνη θα πρέπει να θυμάται να πατήσει το ξεχωριστό πλήκτρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτός από λιγότερο πρακτική, απαιτεί και ένα μικρό χρονικό διάστημα εξοικείωσης.

Ερχόμενοι τώρα στην μπροστινή πλευρά του Xperia 10, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που κάνουν εντύπωση, είτε θετική είτε όχι. Το βασικότερο από αυτά είναι προφανώς η ιδιαίτερα ασυνήθιστη οθόνη του, με την αναλογία πλευρών 21:9. Η Sony mobile θεωρεί ότι η αναλογία αυτή είναι η ιδανική για την προβολή ταινιών και βίντεο, και μέχρι ένα βαθμό μπορούμε να πούμε ότι είναι τουλάχιστον λίγο πιο «βολική» από το συνηθισμένο.

Αυτό που είναι περισσότερο ασυνήθιστο όμως, είναι το πλαίσιο γύρω από αυτή την οθόνη, και η σημαντική διαφορά στο  μέγεθος του, πάνω και κάτω από την οθόνη. Στο κάτω μέρος, η οθόνη φτάνει πρακτικά μέχρι την… άκρη του Xperia 10, με το πλαίσιο να είναι μικρότερο ακόμα και από αρκετά ακριβότερες συσκευές του ανταγωνισμού του.

Στο πάνω μέρος όμως, υπάρχει ένα σημαντικά μεγαλύτερο πλαίσιο, μεγαλύτερο ίσως από ότι θα περίμενε κανείς για ένα Smartphone αυτής της κατηγορίας. Σε αυτό φιλοξενείται φυσικά το ακουστικό, αλλά και η μπροστινή κάμερα, όμως προκειμένου η κάτω πλευρά να είναι τόσο μικρή, σε αυτό το σημείο βρίσκεται εσωτερικά και το απαραίτητο Hardware που ενωνει την οθόνη με το υπόλοιπο Smartphone.

Το μοναδικό αρνητικό από τη συγκεκριμένη διάταξη, είναι η ανομοιομορφία που δημιουργεί, και η αίσθηση ότι κρατάς μια συσκευή που είναι «μεγαλύτερη» στο πάνω μέρος, τουλάχιστον στο μάτι του ιδιοκτήτη της. Επίσης κατά την προβολή βίντεο, θα πρέπει ο χρήστης του Xperia 10 να συνηθίσει ότι στο οπτικό του πεδίο δεν υπάρχει ένα … ομοιόμορφο πλαίσιο γύρω από την οθόνη του.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη επιλογή της Sony mobile δεν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα, αφού χαρίζει στο Smartphone μια μοναδική εμπειρία προβολής που δεν μπορείς να βρεις εύκολα σε κάποια συσκευή του ανταγωνισμού του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights