Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi Mi 9 Review : Η κορυφή δεν κοστίζει
xiaomi

Xiaomi Mi 9 Review : Η κορυφή δεν κοστίζει

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Η Xiaomi έχει κάνει την συνηθισμένη πλέον επιλογή των τριών διαφορετικών καμερών στο πίσω μέρος του Mi 9, έχει φροντίσει όμως ώστε η απόδοση τους να είναι σαφώς καλύτερη από το συνηθισμένο. Τεχνικά, θα αναφέρουμε ότι η βασική από αυτές έχει υψηλή ανάλυση στα 48ΜΡ, ένα ιδιαίτερα αποδοτικό διάφραγμα f/1.8 για τον φακό της, δυστυχώς όμως δεν έχει OIS, μια απουσία που εν μέρη καλύπτεται από το πολύ καλό σε απόδοση Night Mode που έχει σχεδιάσει η εταιρεία.

Η xiaomi έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό πλέον την δική της εκδοχή της «τεχνητής νοημοσύνης», που αναλαμβάνει να αναγνωρίσει το αντικείμενο ή το σκηνικό μιας φωτογραφίας, και να προσαρμόσει ανάλογα τις ρυθμίσεις της κάμερας. Ο στόχος είναι πάντα μια πιο όμορφη συνολικά φωτογραφία, που να τονίζει το αντικείμενο που έχει αναγνωρίσει η «τεχνητή νοημοσύνη». Αν το Mi 9 αναγνωρίσει ένα λουλουδι στη φωτογραφία, θα φροντίσει ώστε να το τονίσει χρωματικά, ενώ το ίδιο θα κάνει και με άλλα στοιχεία, όπως ο ουρανός κλπ.

Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι ότι η Xiaomi έχει σχεδιάσει τη συγκεκριμένη δυνατότητα με τέτοιο τρόπο ώστε οι επεμβάσεις που κάνει να είναι προς το καλύτερο πάντα, χωρίς ποτέ να είναι υπερβολικές. Μάλιστα αυτή ήταν εξ αρχής η άποψη της εταιρείας για αυτό το Mode, και δεν χρειάστηκε να «μειώσει» την ένταση του στην πορεία.

Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται σε ανάλυση 12ΜΡ, και αυτό γιατι η κάμερα χρησιμοποιεί και εδώ την τεχνική του Pixel Binning, ώστε να συνδυάζει τέσσερα διαφορετικά “γειτονικά» Pixels από τον αισθητήρα σε ένα, που να περιέχει το σύνολο από την λεπτομέρεια και το χρώμα που αυτά έχουν δει. Το αποτέλεσμα είναι κορυφαίο, και λόγω της πολύ καλής ποιότητας της κάμερας, αλλά και επειδή το Hardware του Mi 9 έχει την ισχύ που απαιτείται για τη σωστή επεξεργασία των δεδομένων από την κάμερα των 48ΜΡ, και τον συνδυασμό τους στην τελική φωτογραφία.

Για όσους το επιθυμούν, η βασική κάμερα μπορεί να λειτουργήσει και στην πλήρη ονομαστική της ανάλυση, και να βγάλει εντυπωσιακά μεγάλες φωτογραφίες. Η ποιότητα τους όμως δεν είναι καλύτερη από αυτή των 12ΜΡ, και μόνο οι διαστάσεις τους είναι σημαντικά μεγαλύτερες στα 8.000 x 6000 pixels.

Για την δεύτερη κάμερα τώρα, το Mi 9 προσφέρει έναν υπερ ευρυγώνιο φακό με σημαντικά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, και ανάλυση 16ΜΡ. Το διάφραγμα του φακού της είναι περιορισμένο στο f/2.2 κάτι που την κάνει λιγότερο χρήσιμη στη φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει αυτη η κάμερα είναι εντυπωσιακά καλές συνολικά, και μας άρεσε ιδιαίτερα ότι δεν διαφέρουν σημαντικά σε χρωματικό εύρος από αυτές της βασικής κάμερας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού είναι πολλές οι συσκευές του ανταγωνισμού της Xiaomi των οποίων η κάθε κάμερα παράγει σημαντικά διαφορετικές φωτογραφίες σε χρώμα.

Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Xiaomi ότι επέλεξε μια κάμερα που έχει δυνατότητα Auto focus, μια δυνατότητα που πρέπει να υπάρχει ακόμα και σε μια κάμερα με υπερ ευργώνιο φακό. Η χρησιμότητα του είναι πιο περιορισμένη, όμως επιτρέπει στο Mi 9 να μπορεί να αποτυπώσει κείμενο σε μια φωτογραφία χωρίς ο ιδιοκτήτης του να προσπαθεί να φωτογραφήσει μόνο από μια συγκεκριμένη απόσταση.

Θα θέλαμε η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό να είναι διαθέσιμη και στο Night Mode που διαθέτει το Mi 9, όμως δυστυχώς αυτό δεν είναι δυνατόν. Όπως ήδη αναφέραμε, το περιορισμένο διάφραγμα του φακού της, «δυσκολεύει» τη λήψη φωτογραφιών τη νύχτα, με το αποτέλεσμα να είναι απλά αποδεκτό σε φωτισμό και λεπτομέρεια.

Η Τρίτη κάμερα τώρα, είναι και η λιγότερο χρησιμη από όλες, αφού προσφέρει απλά ένα 2Χ οπτικό zoom, κάτι που πρακτικά δεν είναι τόσο χρήσιμο όσο οι δύο άλλες επιλογές. Τεχνικά πρόκειται για μια κάμερα των 12MP, η οποία έχει και αυτή ένα f/2.2 διάφραγμα στον φακό της. Εδώ θα πρέπει πάλι να αναγνωρίσουμε στο Mi 9 την ικανότητα να βγάζει φωτογραφίες που δεν διαφέρουν σημαντικά σε χρώμα από την βασική κάμερα, ενώ επίσης το ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί το 2Χ οπτικό zoom ακόμα και σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού.

Επιστρέφοντας στην βασική   κάμερα τώρα, για την φωτογράφιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, η απόδοση της είναι αυτή που περιμένει κανείς με βάση τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Το f/1.8 διάφραγμα του φακού της επιτρέπει αρκετά καλά επίπεδα φωτισμού, ενώ η τεχνική του Pixel binning παράγει φωτογραφίες με πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας, και εντυπωσιακά χαμηλό ψηφιακό θόρυβο.

Το Mi 9 όμως έχει και ξεχωριστό Night mode, που αναλαμβάνει πρακτικά την λήψη φωτογραφιών σε αυτές τις συνθήκες. Η λογική πίσω από τον τρόπο που λειτουργεί είναι πλέον «συνηθισμένη», με την κάμερα να βγάζει συνεχόμενες φωτογραφίες, η κάθε μια με διαφορετικά επίπεδα φωτισμού. Στην συνέχεια οι φωτογραφίες αυτές συνδυάζονται σε ένα τελικό αρχείο, που θεωρητικά και πρακτικά, περιέχει τα καλύτερα στοιχεία από την κάθε μια τους. Η λήψη διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, και απαιτεί από τον ιδιοκτήτη του Mi 9 να έχει σχετικά σταθερό χέρι.

Οι φωτογραφίες που θα βγουν «κουνημένες», αναγνωρίζονται από το Smartphone, και δεν χρησιμοποιούνται στο τελικό αποτέλεσμα. Αν πολλές από αυτές που έβγαλε το Mi 9 είναι κουνημένες, η τελικη φωτογραφία θα είναι απλά πιο σκοτεινη, και ο ιδιοκτήτης του μπορεί να δοκιμάσει να την βγάλει και πάλι.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights