Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi Mi 9 Review : Η κορυφή δεν κοστίζει
xiaomi

Xiaomi Mi 9 Review : Η κορυφή δεν κοστίζει

απο Kostas Gliatiotis

Επεξεργαστής Μνήμη.

Το Mi 9 είναι το μοναδικό αυτή τη στιγμή Smatrphone που έρχεται επίσημα στη χώρα μας με τον εντυπωσιακό σε απόδοση Snapdragon 855 στο εσωτερικό του. Ο επεξεργαστής αυτός είναι που χαρίζει στο Smartphone επιδόσεις που δεν διαφέρουν απολύτως σε τίποτα από τις συσκευές του ανταγωνισμού του, και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ακόμα υψηλότερες.

Τεχνικά, ο Snapdragon 855 έχει 8 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του. Από αυτούς, οι 4 έχουν την ονομασία Kryo 485 Silver, στην πραγματικότητα όμως είναι μια ελάχιστα τροποποιημένη έκδοση του Α-55 πυρήνα επεξεργασίας της ARM. Ο χρονισμός τους φτάνει το 1.85 GHz.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως, είναι οι υπόλοπο τέσσερις πυρήνες με την ονομασία Kryo 485 Gold, που αποτελούν και αυτοί με την σειρά τους μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση των κορυφαίων Α-76 της ARM. Εδώ έχουμε μια ασυνήθιστη διάταξη, με τρεις πυρήνες επεξεργασίας να φτάνουν στα 2.4 GHz και τον… τελευταίο να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα πιο ψηλά στα 2.8 GHz.

Η Qualcomm έχει κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή προκειμένου να μπορεί να πετύχει την καλύτερη δυνατή απόδοση όταν χρησιμοποιείται ένας μόνο πυρήνας επεξεργασίας, αφού τεχνικά είναι αδύνατον να φτάσουν και οι τέσσερις σε αυτή τη συχνότητα με λογικά επίπεδα κατανάλσωσης ενέργειας.

Αυτό που έχει όμως πραγματικά σημασία, είναι η απόδοση που προσφέρει ο Snapdragon 855 στο Mi 9 της Xiaomi. Η εύκολη και άμεση απάντηση εδώ, είναι ότι το Smartphone είναι αστεία γρήγορο σε οτιδήποτε μπορεί να του ζητήσει καποιος.

Το πως το πετυχαίνει αυτό ο snapdragon 855 και τι συνδυασμό πυρήνων επεξεργασίας χρήσιμοποιεί έχει μικρότερη σημασία, από την στιγμή που το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό. Το Mi 9 δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δειξει ότι δυσκολεύεται στο παραμικρό να εκτελέσει αυτο που του ζητάει ο ιδιοκτήτης του.

Η έκδοση που εισάγεται επίσημα στη χώρα μας από τη Xiaomi, έρχεται με 6 GB μνήμης RAM στην έκδοση με 128 GB αποθηκευτικού χώρου. Προφανώς και θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη και έκδοση με 8 GB RAM, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι πραγματικά απαραίτητο σε καθημερινή χρήση.

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να «γεμίσει» κάποιος την διαθέσιμη μνήμη RAM με λογικο αριθμο εφαρμογών που τρέχουν ταυτόχρονα. Η πραγματική καθερινή χρήση του Mi 9 γίνεται με το τηλέφωνο να έχει τουλάχιστον 2GB διαθέσιμα για οτιδήποτε άλλο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι έτσι και αλλιώς ο Snapdragon 855 είναι τόσο γρήγορος που είναι δυσκολο σε πολλές εφαρμογές να διακρίνεις αν τις εκκινεί εκείνη τη στιγμή ή αν έτρεχε ήδη.

Στο εσωτερικό του SNapdragon 855 υπάρχει πλέον και μια ξεχωριστή NPU ή μονάδα … τεχνητής νοημοσύνης οπως είναι η “εμπορική” της ονομασία. Η NPU αυτή μπορεί να εκτελέσει σημαντικά πιο γρήγορα συγκεκριμένα είδη εντολών, με το πιο διαδεδομένο από αυτά να είναι η αναγνώριση αντικειμένων και προσώπων σε μια φωτογραφία. Με τον τρόπο αυτό, η NPU συμβάλει στην λειτουργία του ΑΙ mode στην κάμερα, ενώ θεωρητικά και πρακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές ακόμα εργασίες, όπως η διαχείριση εφαρμογών και η ταχύτητερη επεξεργασία πολυμέσων.

Τα λίγα Benchmarks που είναι διαθέσιμα για NPU μονάδες στο εσωτερικό επεξεργαστών, προϋποθέτουν την υποστήριξη σε επίπεδο λογισμικού, αρκεί ο κατασκευαστής του κάθε επεξεργαστή να έχει δώσει δημόσια διαθέσιμη την “υποδομή” που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες τους. Η Qualcomm έχει εδώ και ένα χρόνο κάνει διαθέσιμη τη δική της υποδομή, από την εποχή του Snapdragon 845, έστω και αν αυτός χρησιμοποιούσε το DSP του για τις ίδιες εργασίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο Snapdragon 855 να πετυχαίνει εντυπωσιακά υψηλά σκορ σε όλα τα διαθέσιμα Benchmarks.

Ουσιαστικά κορυφαία απόδοση προσέφερε και ο Snapdragon 845 στο εσωτερικό του αμέσως προηγούμενου Mi 8 της εταιρείας, η σημαντικότερη βελτίωση όμως που φέρνει ο SD855 αφορά την παραγωγή γραφικών. Η adreno 640 GPU στο εσωτερικό του είναι με διαφορά ότι ισχυρότερο υπάρχει στον κόσμο του Android, και μάλιστα πλησιάζει όσο το δυνατον πιο κοντά στην απόδοση της GPU του κορυφαίου A12 bionic επεξεργαστή της Apple.

Ειδικά στην χαμηλότερης ανάλυσης οθόνη του Mi 9, η απόδοση της Adreno 640 είναι με διαφορά μεγαλύτερη από αυτό που χρειάζεται ακόμα και το πιο απαιτητικό παιχνίδι που μπορεί να βρει κανεις στο Play Store της Google.

Η συνολικά απίθανη απόδοση του Snapdragon 855 συνδυάζεται με επίσης κορυφαία ενεργειακή κατανάλωση, χάρη στην κατασκευή του σε λιθογραφία 7nm. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία εδώ, είναι ότι σε απλή καθημερινή χρήση, η Qualcomm και η Xiaomi έχουν πετύχει έναν πολύ καλό συνδυασμό απόδοσης και διαχείρισης ενέργειας, ενώ το Mi 9 δεν ζεσταίνεται ενοχλητικά σε σχεδόν καμία περίπτωση.

Αυτό που δεν μας άρεσε,και θα θέλαμε κάποια στιγμή η Xiaomi να «διορθώσει», είναι η απουσία υποδοχής καρτών μνήμης στο Mi 9. Τα 128 GB προφανώς και είναι αρκετά για κάθε είδους χρήση, όμως οι πιο απαιτητικοί που θέλουν να έχουν στη συσκευή τους τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν βγάλει, πιθανόν να φτάσουν κάποια στιγμή να «μετράνε» τον χώρο που έχει απομείνει στη συσκευή τους.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights