Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei MateBook X Pro Review: ‘Ενα κορυφαίο Premium Ultrabook

Huawei MateBook X Pro Review: ‘Ενα κορυφαίο Premium Ultrabook

απο Kostas Gliatiotis

Επιδόσεις

Το Matebook X Pro έρχεται στην αγορά με τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν θεωρούνται δεδομένα ακόμα και στην κατηγορία τιμής που ανήκει. Ο Intel i7-10510U επεξεργαστής της Intel ανήκει στην 10η και νεότερη γενιά της εταιρείας, και συνδυάζεται με 16GB μνήμης RAM που μέχρι και σήμερα είναι περισσότερα από αρκετά για κάθε είδους χρήση.

Το Matebook X Pro έχει όμως και μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών, και συγκεκριμένα την Nvidia MX250 σε μια έκδοση με 2GB δικής της αποκλειστικής μνήμης RAM. Η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή για παιχνίδια, όμως και το Matebook X Pro δεν είναι ένα Gaming Laptop. Η απόδοση της είναι περισσότερο χρήσιμη σε εφαρμογές γραφείου και επεξεργασίας εικόνας και βίντεο, που μπορούν να εκμεταλλεύτούν τις δυνατότητες της σε σύγκριση με την GPU που έτσι και αλλιώς έρχεται ενσωματωμένη στον i7-10510U.

Η Huawei έχει σχεδιάσει ένα πολύ έξυπνο σύστημα εναλλαγής μεταξύ των δύο αυτών καρτών γραφικών σε συνεργασία με την Nvidia προκειμένου το λειτουργικό σύστημα να επιλέγει αυτή που «χρειάζεται» ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε εφαρμογής. Ο ιδιοκτήτης του Matebook X Pro μπορεί να αλλάξει αυτή την αυτόματη επιλογή, όταν θέλει να εξοικονομήσει περισσότερο χρόνο από την μπαταρία του, και να τρέχει σχεδόν το σύνολο των εφαρμογών στην λιγότερο ισχυρή ενσωματωμένη GPU.

Ο Intel i7-101510U έρχεται με ένα TDP στα 15W που θεωρείται πλέον το ιδανικό για ένα Ultrabook και όχι μόνο. Σε αυτό μπορεί να «χωρέσει» την ταυτόχρονη λειτουργία και των 4 πυρήνων του σε μια συχνότητα λίγο πάνω από τα 3.5GHz ανάλογα και με την θερμοκρασία, ενώ μπορεί να φτάσει έναν από αυτούς έως και τα… 4.9 GHz για μικρό χρονικό διάστημα.

Το Matebook X Pro παρά το μικρό του πάχος και το περιορισμένο βάρος του, έχει ένα πολύ έξυπνα σχεδιασμένο σύστημα ψύξης που είναι και εντυπωσιακά καλά… κρυμμένο. Οι δύο «γρίλιες» στις οποίες βρίσκονται  και τα ηχεία, είναι η είσοδος για τον αέρα που χρειάζονται οι ανεμιστήρες στο εσωτερικό του, με την … έξοδο τους να είναι καλά κρυμμένη στο σημείο που η οθόνη ενώνεται με το υπόλοιπο Ultrabook.

Θα περίμενε κανείς ότι η συγκεκριμένη λύση θα έχει περιορισμούς στην απόδοση της, κάτι που όμως δεν ισχύει στην πράξη. Το Matebook X Pro μπορεί να διατηρήσει την θερμοκρασία του επεξεργαστή του κάτω από τους 90 βαθμούς κελσίου σε κάθε περίπτωση με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε αυτές τις εξαιρέσεις θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει και τους 4 πυρήνες στην μέγιστη συχνότητα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να την αυξήσει ελάχιστα περισσότερο και αναγκαστικά το Matebook X Pro να αναγκαστεί να ρίξει χαμηλότερα την συχνότητα λειτουργίας τους.

Από τους δύο ανεμιστήρες, ο ένας αναλαμβάνει την «ψύξη» της Nvidia MX250, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να μπορεί να διατηρήσει την μέγιστη απόδοση της. Σε όσες δοκιμές κάναμε, δεν υπήρξε περίπτωση όπου η απόδοση αυτή να μειώνεται σημαντικά λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, ακόμα και κατά την επεξεργασία βίντεο με το Davinci Resolve.

Το συνολικό TDP ανεβαίνει στα 30W για την ταυτοχρονη χρήση του i7-10510U στην μέγιστη απόδοση του, και της MX250, ένα νούμερο που είναι σαφώς υψηλότερο και έχει επιπτώσεις στην απόδοση της μπαταρίας. Όμως ένα Ultrabook δεν είναι σχεδιασμένο κατά κανόνα να λειτουργεί σε αυτά τα επίπεδα απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η Huawei έχει σωστά επιλέξει να «ρυθμίσει» το BIOS του Matebook X Pro ώστε να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ταχυτητα και την κατανάλωση ενέργειας, για μικρές «ριπές» απόδοσης στο μέγιστο.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι το Matebook X Pro έρχεται και με έναν εντυπωσιακά μεγάλο σε μέγεθος δίσκο. Πρόκειται για ένα NVMe SSD με χωρητικότητα 1ΤΒ που ξεπερνά με άνεση το συνηθισμένο ακόμα και σε αυτά τα χρήματα. Η ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης του συγκεκριμένου δίσκου είναι με χαρακτηριστική άνεση υψηλότερη από ότι θα χρειάστεί κανείς στην καθημερινότητα του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights