Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy A50 Review : Δυνατή επιστοφή

Samsung Galaxy A50 Review : Δυνατή επιστοφή

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Ο τομέας της κάμερας είναι ίσως από τους πιο σημαντικούς πλέον σε ένα Smartphone, ακόμα και στην μεσαία κατηγορία τιμής που ανήκει το Galaxy A50. Στο άνω άκρο αυτής της κατηγορίας μάλιστα, και με κόστος περίπου 380 ευρώ, είναι λογικό και αναμενόμενο, να περιμένει κάποιος πολύ καλή απόδοση από το Smarthone

Οι τρεις συνολικά κάμερες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του, μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές του προηγούμενου Galaxy A7 2018, όμως αυτό ισχύει μόνο «στα χαρτιά» αφού η πραγματική τους απόδοση είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Για την ιστορία, θα αναφέρουμε ότι η βασική κάμερα έχει αισθητήρα ανάλυσης 25ΜΡ, που είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο μέχρι σήμερα, ενώ έχει και ένα αρκετά φωτεινό f/1.7 διάφραγμα στον φακό της. Η δεύτερη κάμερα έχει υπερ ευρυγώνιο φακό με οπτικό πεδίο 123 μοιρών και μικρότερη ανάλυση 8ΜΡ. Ο φακός της έχει επίσης ένα σημαντικά πιο περιορισμένο διάφραγμα f/2.2 κάτι που την κάνει προτιμότερη για ληψη φωτογραφιών σε συνθηκες με καλό φωτισμό. Τυπικά υπάρχει και μια Τρίτη κάμερα με ανάλυση μόλις 5ΜΡ, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού δεν λειτουργεί μόνη της για να βγάλει φωτογραφίες. Η κάμερα αυτή χρησιμοποιείται μόνο για τον υπολογισμό του βάθους σε φωτογραφίες με θολό φόντο.

Να ξεκινήσουμε από την απόδοση της βασικής κάμερας του Galaxy A50, αφού παρατηρήσουμε κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής της κάμερας, απουσιάζει πλέον η επιλογή της ανάλυσης για τις φωτογραφίες, και το Galaxy A50 προσφέρει μόνο τη δυνατότητα εναλλαγής του «κάδρου» ανάμεσα σε 4:3, 16:9, 1:1 και πλήρη οθόνη.

Μάλιστα αν δεν ψάξει κάποιος περισσότερο από το συνηθισμένο, δεν θα παρατηρήσει εύκολα ότι οι φωτογραφίες βγαίνουν στα 12 και όχι τα 25ΜΡ που είναι η ονομαστική ανάλυση της κάμερας. Για να βγάλει κάποιος φωτογραφίες σε ανάλυση 25ΜΡ θα πρέπει να διαλέξει την επιλογή 3:4H, που παρόλα αυτά δεν κάνει ξεκάθαρο με κάποιο τρόπο την διαφορά που προσφέρει.

Στα 12ΜΡ λοιπόν, όπου και είναι ρυθμισμένη σαν προ επιλογή η κάμερα του Galaxy A50, οι φωτογραφίες είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η λεπτομέρεια που περιέχουν είναι αρκετά καλή, και φαίνεται ότι για την λήψη τους η κάμερα χρησιμοποιεί την πλήρη ανάλυση της,  ενώ και το χρωματικό εύρος είναι εντυπωσιακά υψηλό για τα χρήματα αυτά και όχι μόνο.

Η Samsung έχει και αυτή πλέον τη δική της δυνατότητα αναγνώρισης του σκηνικού και του αντικειμένου κάθε φωτογραφίας, την οποία αποφεύγει να ονομάσει «τεχνητή νοημοσύνη». Η … βελτιστοποίηση σκηνής όπως ονομάζεται, είναι και αυτή ενεργή σαν προ επιλογή, μια σωστή κίνηση από την εταιρεία με δεδομένο το πόσο ήπιες είναι οι επεμβάσεις που κάνει στις φωτογραφίες.

Με την δυνατότητα αυτή ενεργή, η κάμερα μπορεί να αναγνωρίσει 20 διαφορετικά σκηνικά και αντικείμενα, που αντιστοιχούν σύμφωνα με την εταιρεία σε αυτά που φωτογραφίζει πιο συχνά ο περισσότερος κόσμος. Οι επεμβάσεις που κάνει στα χρώματα κάθε φωτογραφίας, είναι όπως είπαμε σχετικά περιορισμένες, και σε κάθε περίπτωση καταφέρνουν να την κάνουν πιο όμορφη χωρίς να φαίνεται ψεύτικη και υπερβολική.

Η δευτερη κάμερα τώρα, με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, είναι ελάχιστα καλύτερη από αυτή των Galaxy A7 και A9 του 2018, με τις διαφορές να οφείλονται σε μικρές βελτιώσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο λογισμικού. Η χαμηλή ανάλυση των 8ΜΡ σε συνδυασμό με το πολύ μεγαλύτερο πλάνο, έχουν σαν αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λεπτομέρειας σε σύγκριση με την βασική κάμερα. Εδώ η Samsung θεωρεί ότι ο υπερ ευρυγώνιος φακός είναι περισσότερο χρήσιμος απλά για να μπορέσει κάποιος να «χωρέσει» περισσότερα σε κάθε φωτογραφία.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως ήδη αναφέραμε, η κάμερα αυτή δεν μπορεί να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, και οι φωτογραφίες είναι οριακά αποδεκτές απλά για τη χρήση τους σε Social media ή και την αποστολή τους μέσω Viber, Messenger κλπ.

Η βασική κάμερα τώρα, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, έχει σημαντικά βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με κάθε προηγούμενη συσκευή της Samsung σε αυτή την κατηγορία τιμής. Ακόμα και αν δεν το δηλώνει κάπου ξεκάθαρα, η κάμερα του Galaxy A50, συνδυάζει και εδώ δεδομένα από την πλήρη ανάλυση των 25ΜΡ σε κάθε φωτογραφία των 12ΜΡ προκειμένου να διατηρήσει όσο το δυνατόν καλύτερη λεπτομέρεια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το καταφέρνει αρκετά καλύτερα από ότι περιμένει κανείς αρχικά, και εδώ το διάφραγμα με f/1.7 βοηθάει σημαντικά στο να δει περισσότερο φως ο αισθητήρας. Οι φωτογραφίες είναι σωστές χρωματικά, με την εταιρεία να έχει εξαφανίσει το φαινόμενο του «κίτρινου» φωτισμού που είχαν πολλές συσκευές της στο παρελθόν.

Αν έχουμε τώρα κάτι αρνητικό να σχολιάσουμε για την κάμερα του Galaxy A50, αυτό αφορά την δυνατότητα εγγραφής βίντεο. Αρχικά, δεν υπάρχει η επιλογή εγγραφής σε ανάλυση 4k, μια δυνατότητα που υποστηρίζεται παρόλα αυτά με χαρακτηριστική άνεση από το Hardware του smartphone.

Εδώ ευτυχώς είναι δυνατή η εγκατάσταση τρίτης εφαρμογής, όπως το Open camera, που ενεργοποιεί αυτή τη δυνατότητα, με σχετικά καλά αποτελέσματα.

Η εγγραφή σε 1080p τώρα, είναι εντυπωσιακή σε αποτέλεσμα, όταν χρησιμοποιείται η βασική κάμερα των 25ΜΡ. Το βίντεο έχει έντονα και ζωντανά χρώματα, πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας, ενώ υποστηρίζεται και η κωδικοποίηση σε H265 για αρχεία μικρότερου μεγέθους. Με τη δεύτερη κάμερα και τον υπερ ευρυγώνιο φακό της, είναι δυνατή η λήψη βίντεο σε 1080p και πάλι, αφού εδώ είναι και τεχνικά κοντά στο όριο του αισθητήρα των 8ΜΡ το βίντεο σε 4k. Αυτό που θα θέλαμε, είναι να μπορεί να μεταβεί κάποιος από τη μια κάμερα στην άλλη κατά τη διάρκεια της εγγραφής, μια δυνατότητα που δεν γνωρίζουμε γιατί έχει αφαιρέσει η εταιρεία.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

1 σχολιο

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ 15/04/2020 - 18:08

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ Α50 ΚΑΙ ΤΟΥ Α30S POIO NA EΠΙΛΕΞΩ?

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights