LG G4 Review: Η μαγεία της οθόνης

LG G4 Review: Η μαγεία της οθόνης

Εισαγωγή

Η κατηγορία των High End συσκευών είναι αυτή στην οποία η κάθε εταιρεία μπορεί να δείξει με τον καλύτερο τρόπο τις τεχνολογικές και σχεδιαστικές της δυνατότητες, αλλά είναι ταυτόχρονα και ο «σκληρότερος» κριτής που σε μεγάλο βαθμό καλώς ή κακώς διαμορφώνει την εικόνα που έχει το αγοραστικό κοινό.

Η LG ξεκίνησε την ιδιαίτερα επιτυχημένη της πορεία στην συγκεκριμένη κατηγορία πριν δύο χρόνια με την παρουσίαση του G2, η οποία συνεχίστηκε με τον ίδιο και καλύτερο ρυθμό ένα χρόνο μετά με την παρουσίαση του G3. Κατά την άποψη του γράφοντος σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία αυτή οφείλεται στις όχι ιδιαίτερα σωστές επιλογές του ανταγωνισμού και ιδιαίτερα της Samsung, που έδωσαν στην LG την ευκαιρία να δείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικές προτάσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία που θα μπορούσαν έστω και σε επιμέρους χαρακτηριστικά να θεωρηθούν καλύτερες.

lg-g4-in2mobile (3)

Στις περισσότερες παρουσιάσεις μας, επιλέγουμε να αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν τη σύγκριση της κάθε συσκευής με αυτές του ανταγωνισμού της, κάτι που στην περίπτωση του G4 που είναι και το αντικείμενο αυτής της παρουσίασης ίσως να μην καταφέρουμε να το αποφύγουμε με την ίδια επιτυχία.

Πριν ένα χρόνο το Galaxy S5 της Samsung δεν ήταν η συσκευή που περίμενε το αγοραστικό κοινό από την εταιρεία, και το G3 της LG που ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα μια πολύ καλή πρόταση (που έχει όμως και αυτή τα μειονεκτήματα της) είχε ίσως ευκολότερη πορεία στην αγορά από ότι υπό άλλες συνθήκες. Ένα χρόνο όμως αργότερα η Samsung όπως και η HTC σε μικρότερο βαθμό διορθώνουν τα λάθη τους, και τουλάχιστον το Galaxy S6 είναι μια πολύ διαφορετική συσκευή από τον προκάτοχο του, που μέχρι στιγμής γνωρίζει και σημαντική επιτυχία στην αγορά.

Υπό αυτές τις αρκετά διαφορετικές συνθήκες το G4 της LG σχεδιάστηκε να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του προκατόχου του, που είχε όμως δημιουργήσει στο αγοραστικό κοινό προσδοκίες για τον αντικαταστάτη του που δεν είναι εύκολο για την LG να ικανοποιήσει.

Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε μαζί να ανακαλύψουμε πόσο διαφορετικό είναι το G4 από τον προκάτοχο του και αν τελικά μπορεί με τις διαφορές που έχει να συνεχίσει την ίδια επιτυχημένη πορεία.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.

Η LG όπως ίσως και οι περισσότερες εταιρείες του ανταγωνισμού έχει επιλέξει να διατηρεί στις συσκευές της μια κατά βάση ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία, μια επιλογή που έχει φυσικά σκοπό οι συσκευές της να είναι άμεσα αναγνωρίσιμες από το αγοραστικό κοινό. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία αυτή, το G4 διατηρεί το σχέδιο που θα το κάνει να ξεχωρίζει σαν συσκευή κατασκευασμένη από την LG και ταυτόχρονα βελτιώνει σε σχέση με τον προκάτοχο του τις λεπτομέρειες εκείνες που χρειαζόταν αλλά και αυτές που πρέπει ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί μια νέα συσκευή.

lg-g4-in2mobile (16)

Στο σύνολο του το G4 είναι λεπτότερο, ελαφρύτερο και πιο «μαζεμένο» από το G3, προκειμένου να είναι και ευκολότερο στη χρήση του με δεδομένο το ότι διαθέτει μια οθόνη με την όχι μικρή διαγώνιο των 5.5 ιντσών. Στο μπροστινό μέρος της συσκευής, με δεδομένο το ότι η LG δεν χρησιμοποιεί όπως η Samsung μηχανικά πλήκτρα χειρισμού, υπάρχει ουσιαστικά μόνο η οθόνη καθώς και το ακουστικό και το σύνολο των απαραίτητων αισθητήρων πάνω από αυτή. Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη είναι εντυπωσιακά μικρό, συμβάλλοντας και αυτό στη διατήρηση των διαστάσεων σε χαμηλά επίπεδα.

lg-g4-in2mobile (2)

Τα πλήκτρα χειρισμού βρίσκονται φυσικά στο πίσω μέρος του G4 επιτρέποντας και αυτά με τη σειρά τους στη συσκευή να είναι και εντυπωσιακά λεπτή. Σε ότι αφορά το συνολικό πάχος πάντως, το G4 χρησιμοποιεί την «τεχνική» της καμπύλης στο πίσω μέρος του προκειμένου να δίνει στο χέρι την εντύπωση πιο λεπτής συσκευής από ότι πραγματικά είναι.

lg-g4-in2mobile (6)

Επιστρέφοντας στα πλήκτρα χειρισμού, η LG βελτίωσε σημαντικά τον σχεδιασμό τους, με τα πλήκτρα έντασης να είναι αρκετά πιο «βυθισμένα» σε σύγκριση με το πλήκτρο ενεργοποίησης που βρίσκεται ανάμεσα τους, κάνοντας την εύρεση τους με την αφή αρκετά ευκολότερη. Με δεδομένο πάντως το ότι το G4 είναι μια αρκετά «ψηλή» συσκευή, θα θέλαμε τα πλήκτρα αυτά να είναι λίγο πιο κοντά στο μέσο της ώστε να είναι ευκολότερη  η χρήση τους με το ένα χέρι.

lg-g4-in2mobile (7)

Σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση και την πολυτέλεια του G4 τώρα, η LG συνεχίζει να θεωρεί πως το πλαστικό μπορεί να δώσει σε μια συσκευή την πολυτέλεια που απαιτεί η συγκεκριμένη κατηγορία και σε μεγάλο βαθμό δείχνει να έχει δίκιο. Μπορεί το G4 να είναι στο σύνολο του κατασκευασμένο από πλαστικό, η ποιότητα του όμως είναι η καλύτερη δυνατή που μπορεί να βρει κανείς σε συσκευή της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Το πίσω καπάκι στην περίπτωση του G4 προσφέρεται εκτός από πλαστικό και σε έκδοση κατασκευασμένη από δέρμα, με εμφανείς ραφές που αυξάνει τουλάχιστον για κάποιους χρήστες τον αέρα πολυτέλειας του.

20150521_134819 20150521_134826

lg-g4-in2mobile (5)

Η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας για τη συγκεκριμένη παρουσίαση διαθέτει το πλαστικό πίσω καπάκι, στο οποίο η LG έχει δώσει μια ξεχωριστή και ασυνήθιστη εμφάνιση που θυμίζει… διαμάντια ή κατεργασμένο μέταλλο. Η εφαρμογή του στο ίδιο το G4 γίνεται χωρίς το παραμικρό κενό, και αγκαλιάζει μέρος του πλαϊνού μέρους του ώστε να προσφέρει επιπλέον στιβαρότητα. Κάτω από αυτό το καπάκι τώρα η LG συνεχίζει να προσφέρει πρόσβαση στην μπαταρία του G4 για εύκολη αλλαγή της από τον χρήστη, ένα χαρακτηριστικό που η Samsung επέλεξε να αφαιρέσει από το Galaxy S6 και είναι σίγουρο ότι από αρκετούς χρήστες θα θεωρηθεί σημαντικό πλεονέκτημα της πρότασης της LG.

lg-g4-in2mobile (15)

Στο σύνολο του το G4 όπως ήδη αναφέραμε ουσιαστικά απλά βελτιώνει σε συγκεκριμένους τομείς την εμφάνιση και τον σχεδιασμό του προκατόχου του, μια επιλογή της LG που δείχνει να είναι συνειδητή προκειμένου η συσκευή να διατηρήσει την αναγνωρισιμότητα της. Το σίγουρο είναι πως το G4 δεν πρόκειται να απογοητεύσει με την εμφάνιση και την κατασκευή του τους υποψήφιους αγοραστές.

Οθόνη.

Κατά την παρουσίαση του G4, η LG τόνισε ιδιαίτερα την οθόνη του και τις βελτιώσεις που αυτή έχει σε σύγκριση με αυτή του G3 και όχι μόνο. Η αλήθεια είναι πως η εταιρεία είχε κάθε λόγο να το κάνει, αφού πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των χαρακτηριστικών της θα πρέπει να αναφέρουμε πως η οθόνη του G4 είναι η καλύτερη και εντυπωσιακότερη LCD οθόνη που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε κινητό τηλέφωνο.

lg-g4-in2mobile (11)

lg-g4-in2mobile (13)

Η LG ονομάζει «IPS Quantum Display» την οθόνη του G4, και αναφέρει πως η χρωματική της απόδοση πλησιάζει το 90% του εύρους χρώματος του προφίλ RGB. Η καθημερινότητα με το G4 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά στα χαρτιά αφού η οθόνη του έχει χρωματική απόδοση και ζωντάνια που εντυπωσιάζει. Μπορεί να ακουστεί «άδικο» για τους μηχανικούς της LG που κατασκεύασαν τη συγκεκριμένη οθόνη, αλλά η χρωματική της ένταση θυμίζει αυτή των SUPER AMOLED οθονών της Samsung. Πρέπει να κοιτάξει κανείς το G4 από σχεδόν ορθή γωνία για να δει έστω και την αντανάκλαση του φωτισμού στο μαύρο χρώμα αλλά και για να δει ουσιαστική χρωματική αλλοίωση.

lg-g4-in2mobile (14)

Η LG κατάφερε εκτός από την χρωματική απόδοση της οθόνης να εξαλείψει σχεδόν και τα μειονεκτήματα της LCD τεχνολογίας, δημιουργώντας μια οθόνη που σίγουρα θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να την ξεπεράσει ο ανταγωνισμός της.

Το G3 ήταν η πρώτη συσκευή της αγοράς που προσέφερε οθόνη ανάλυσης 2560  x 1440 pixels και το G4 δεν θα μπορούσε με την σειρά του να προσφέρει κάτι λιγότερο από αυτό. Έτσι λοιπόν, η απίθανη χρωματική απόδοση της οθόνης συνδυάζεται και με τη μέγιστη δυνατή ανάλυση που μπορεί να συναντήσει κανείς σε συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά.

lg-g4-in2mobile (12)

Μπορεί «στα χαρτιά» η διαγώνιος των 5.5 ιντσών να μεταφράζεται σε χαμηλότερο Pixel Density από αυτό της οθόνης του Galaxy S6 της Samsung, στην πραγματικότητα όμως η διαφορά είναι πραγματικά ανύπαρκτη. Το γραφικό περιβάλλον της συσκευής και κάθε είδους φωτογραφία ή βίντεο παρουσιάζονται στην οθόνη σαν να είναι «ζωγραφισμένα» ή τυπωμένα σε αυτή, με την λεπτομέρεια να εντυπωσιάζει όσο και η χρωματική της απόδοση.

lg-g4-in2mobile (4)

Ο γράφων θεωρεί μέχρι και σήμερα την οθόνη του G3 ένα από τα πραγματικά θετικά χαρακτηριστικά της συσκευής, και το ότι η LG κατάφερε να βελτιώσει την απόδοση αυτής του G4 ακόμα περισσότερο μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Η επιπλέον αύξηση της ανάλυσης της θα ήταν τεχνικά δύσκολη, και πιθανότατα με απαγορευτικό κόστος ακόμα και για την κατηγορία τιμής του G4, όμως η LG φρόντισε ώστε ακόμα και οι χρήστες του G3 να βρουν στην οθόνη του αντικαταστάτη του έναν πολύ καλό λόγο ύπαρξης του.

Λειτουργικό Σύστημα

Το G4 είναι η νεότερη και καλύτερη συσκευή της LG κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να διαθέτει και την νεότερη και αντίστοιχα καλύτερη έκδοση του γραφικού περιβάλλοντος που χρησιμοποιεί η εταιρεία στις συσκευές της. Μπορεί η εταιρεία να έχει ήδη διαθέσει στην αγορά συσκευές με το Android Lollipop της Google προ-εγκατεστημένο, το G4 όμως συνδυάζει τις αλλαγές του UX με την νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google, της 5.1.

Screenshot_2015-05-18-03-23-19 Screenshot_2015-05-18-03-23-24 Screenshot_2015-05-18-03-23-31

Οι περισσότερες βελτιώσεις και αλλαγές του UX στο G4 αφορούν την εμφάνιση του και τις χρωματικές επιλογές στα διάφορα υπό-μενού.

lg-g4-in2mobile-notifications (1) lg-g4-in2mobile-notifications (2) lg-g4-in2mobile-notifications (3)

Η περισσότερο πολύχρωμη εμφάνιση των προηγούμενων εκδόσεων έχει αντικατασταθεί από μια πιο «σοβαρή» μονόχρωμη στις περισσότερες επιλογές, με το μενού των ρυθμίσεων να έχει δεχθεί τις περισσότερες αλλαγές.

lg-g4-in2mobile-settings (1) lg-g4-in2mobile-settings (4) lg-g4-in2mobile-settings (5)

Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως αυτή των μηνυμάτων και του Dialler για την πραγματοποίηση κλήσεων, διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση του Stock Android Lollipop της Google προσφέροντας ταυτόχρονα αυξημένη λειτουργικότητα και περισσότερες επιλογές.

lg-g4-in2mobile-dialler (1) lg-g4-in2mobile-dialler (2)

Ο τρόπος που η εταιρεία έχει καταφέρει να συνδυάσει το Material Design του Android Lollipop με τις δικές της σχεδιαστικές επιλογές είναι αρκετά καλός, με τη συσκευή να δείχνει ταυτόχρονα πως «τρέχει» την νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος αλλά και ότι είναι κατασκευασμένη από την LG.

lg-g4-in2mobile-messaging (1) lg-g4-in2mobile-messaging (2) lg-g4-in2mobile-messaging (3)

Τo Smart Notice, μια εφαρμογή που δίνει στον χρήστη την εντύπωση ότι «επικοινωνεί» με την συσκευή του και το τι αυτή κάνει, έχει αποκτήσει επιπλέον λειτουργικότητα που πάντως προσφέρεται και στο G3 μετά την αναβάθμιση και αυτού σε Android Lollipop.

lg-g4-in2mobile-smart-notice (1) lg-g4-in2mobile-smart-notice (2) lg-g4-in2mobile-smart-notice (3)

Με το γραφικό περιβάλλον της LG να αποτελεί έτσι και αλλιώς μια από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς, το G4 περιορίζεται περισσότερο στις σχεδιαστικές αλλαγές που το κάνουν να δείχνει μια νεότερη συσκευή ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και διαφορετική εμφάνιση που του δίνει έναν πιο “σοβαρό» χαρακτήρα.

Screenshot_2015-05-18-03-28-44 Screenshot_2015-05-18-03-29-03 Screenshot_2015-05-18-03-29-08

Κάμερα.

Το G4 είναι η πρώτη συσκευή της εταιρείας που αυξάνει την ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας από τα 13 Mpixels των αρκετών είναι η αλήθεια προηγούμενων συσκευών της σε 16 Mpixels, ενώ ταυτόχρονα όπως και σε κάθε προηγούμενη συσκευή, η κάμερα έρχεται και με επιπλέον ουσιαστικές βελτιώσεις.

lg-g4-in2mobile (10)

Το Optical Image Stabilization υπάρχει θεωρητικά από το G2 (στο οποίο η λειτουργία του ήταν μάλλον απογοητευτική) ενώ στο G3 συνδυάζονταν και με το Laser Focus της LG που βελτίωσε σημαντικά την απόδοση της κάμερας. Στο G4 τώρα, αυτά τα δύο τεχνικά χαρακτηριστικά εκτός από τις βελτιώσεις που έτσι και αλλιώς έχουν δεχθεί, συνδυάζονται και με το Color Spectrum Sensor ( CSS εν συντομία) που αναλαμβάνει να αναγνωρίζει τη χρωματική διαφορά στο περιεχόμενο της φωτογραφίας και να ξεχωρίζει καλύτερα τα χρώματα.

Στην πράξη, όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάμερας του G4 προσφέρουν ένα τελικό αποτέλεσμα που είναι ένα από τα καλύτερα που μπορεί να βρει κανείς σε κινητό τηλέφωνο στην αγορά. Ο μοναδικός λόγος που τουλάχιστον για τον γράφων η κάμερα του G4 δεν είναι το ίδιο καλή με αυτή του Galaxy S6 της Samsung αφορά κυρίως τον τρόπο που ο επεξεργαστής της Qualcomm διαχειρίζεται τα δεδομένα από την κάμερα και επεξεργάζεται την φωτογραφία πριν την αποθήκευση της.

Το CSS σε συνδυασμό με το Laser Focus καταφέρνουν όπως ακριβώς αναφέρει η LG να δημιουργήσουν τις φωτογραφίες με την καλύτερη χρωματική πιστότητα σε κινητό τηλέφωνο μέχρι στιγμής. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, στο «παιχνίδι» μπαίνει και το optical image stabilization με τον τελικό συνδυασμό να πετυχαίνει μια άριστη ισορροπία ανάμεσα στο φως που έχει η φωτογραφία, τη χρωματική της πιστότητα, την λεπτομέρεια που περιέχει και τον πραγματικά ανύπαρκτό ψηφιακό θόρυβο.

Η εγγραφή βίντεο με τη σειρά της εκμεταλλεύεται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάμερας του G4, με τη συσκευή να μπορεί να καταγράψει αρχεία ανάλυσης 4k. Η λεπτομέρεια των βίντεο είναι και αυτή με τη σειρά της κορυφαία, ενώ η κάμερα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην γρήγορη κίνηση και τις εναλλαγές φωτισμού.

Η εφαρμογή της κάμερας τέλος, διατηρεί την γνώριμη εμφάνιση και λειτουργικότητα των προηγούμενων συσκευών της εταιρείας, προσφέροντας όμως ταυτόχρονα και κάτι πολύ διαφορετικό.

lg-g4-in2mobile-camera (1) lg-g4-in2mobile-camera (2) lg-g4-in2mobile-camera (3) lg-g4-in2mobile-camera (4)

Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την κάμερα του G4 σε πλήρως χειροκίνητη ρύθμιση που του δίνει την ελευθερία να ρυθμίσει όλες τις παραμέτρους όπως την ταχύτητα του κλείστρου, το ISO και την εστίαση. Μάλιστα όλες αυτές οι ρυθμίσεις παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του G4 επιτρέποντας στον χρήστη να έχει μια πολύ καλή εικόνα του πως τελικά θα βγει η φωτογραφία.

lg-g4-in2mobile-camera (5) lg-g4-in2mobile-camera (6) lg-g4-in2mobile-camera (7)lg-g4-in2mobile-camera (8)

Όπως και στον τομέα της οθόνης έτσι και σε αυτόν της κάμερας, η LG φρόντισε ώστε οι βελτιώσεις στο G4 να είναι ουσιαστικές και πραγματικά χρήσιμες στη καθημερινότητα του χρήστη. Σίγουρα η αύξηση της ανάλυσης του αισθητήρα έγινε και για λόγους Marketing αφού τα 13 Mpixels ίσως δεν φαίνονται «πολλά» για την κατηγορία στην οποία ανήκει το G4, η LG όμως τη συνδύασε με όλες τις υπόλοιπες βελτιώσεις που κάνουν την κάμερα του πραγματικά εντυπωσιακή.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Σε ότι αφορά το Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του G4, η LG αναγκάστηκε ουσιαστικά να «υποχωρήσει» ή καλύτερα να προσαρμοστεί στο τι υπήρχε διαθέσιμο για την δημιουργία της κορυφαίας της συσκευής. Η «υποχώρηση» αφορά τη σύγκριση του G4 με το G Flex 2 της ίδιας εταιρείας που διαθέτει τον Snapdragon 810 στο εσωτερικό του. Με όλα τα προβλήματα στην λειτουργία αυτού όμως, η LG σωστά επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τον επεξεργαστή αυτόν στο G4. Με τους κατασκευασμένους από την ίδια επεξεργαστές που διαθέτουν ελάχιστες προτάσεις της εταιρείας στη Νότιο Κορέα να μην είναι έτοιμοι για μαζική παραγωγή, το G4 χρησιμοποιεί και αυτό με τη σειρά του λύση της Qualcomm, και συγκεκριμένα τον Snapdragon 808. Οι διαφορές του με τον Snapdragon 810 είναι συγκεκριμένες, με άλλες να είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο σημαντικές, πάντα όμως υπαρκτές. Αρχικά οι 8 συνολικά πυρήνες επεξεργασίας έχουν γίνει 6, με τον Snapdragon 808 να διαθέτει τέσσερις Α-53 χρονισμένους στο 1.44 GHz και «μόνο» δύο Α-57 χρονισμένους επίσης χαμηλότερα στο 1.8 GHz. Η έλλειψη των επιπλέον δύο Α-57 σε σύγκριση με τον Snapdragon 810 ήταν ο ευκολότερος για την Qualcomm τρόπος να λύσει τα προβλήματα κατανάλωσης αλλά κυρίως θερμοκρασίας του συγκεκριμένου επεξεργαστή. Στην πράξη, το G4 όντως ζεσταίνεται πολύ λιγότερο σε καθημερινή χρήση από το G Flex 2 της εταιρείας (και το One M9 της HTC…) με τους δύο Α-57 που απουσιάζουν να δικαιολογούν την απουσία τους αυτή.

Screenshot_2015-05-18-03-18-21Screenshot_2015-05-18-03-19-25

Το βασικότερο όμως είναι η απόδοση του Snapdragon 808 και κατά πόσο αυτή είναι μειωμένη σε σύγκριση με αυτή του 810. Η εύκολη απάντηση είναι πως δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην απόδοση, το γιατί όμως είναι λίγο πιο πολύπλοκο.  Το πρόβλημα θερμοκρασίας του 810 δεν του επέτρεπε να λειτουργήσει για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα στο μέγιστο της απόδοσης του, με αποτέλεσμα συνολικά να ήταν αισθητά πιο αργός από ότι θεωρητικά του επέτρεπαν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Ο Snapdragon 808 αντίθετα περιορίζει σημαντικά την θερμοκρασία λειτουργίας του επιτρέποντας στο G4 να λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, επιτυγχάνοντας τελικά καλύτερο αποτέλεσμα.

Screenshot_2015-05-18-03-03-02 Screenshot_2015-05-18-03-08-16

Σε καθημερινή χρήση, το G4 έχει την απόδοση που περιμένει κανείς από μια συσκευή της κατηγορίας του, με όλες τις εφαρμογές να εκκινούν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και την συσκευή να συνεχίζει την εκτέλεση τους χωρίς να μειώνεται η απόδοση της. Σε μετρήσιμη μορφή μέσω Benchmarks τώρα, ο Snapdragon 808 αποδίδει αυτό που πρέπει να αποδώσει με το σύνολο των πυρήνων επεξεργασίας που βρίσκονται στο εσωτερικό του που μπορεί να μην πλησιάζει τις αντίστοιχες επιδόσεις του Exynos 7420 του Galaxy S6, είναι όμως σημαντικά καλύτερος από τον Snapdragon 801 που βρίσκονταν στο εσωτερικό του G3 της LG.

Το ουσιαστικό θέμα όμως αφορά για μια ακόμα φορά την κάρτα γραφικών που βρίσκεται στο εσωτερικό του Snapdragon 808 και αντίστοιχα του G4, η οποία είναι η σχετικά νέα Adreno 418.Όπως δηλώνει και η ονομασία της, πρόκειται για μια έστω και ελάχιστα λιγότερο ισχυρή έκδοση της Adreno 420 που βρίσκεται στο εσωτερικό του Snapdragon 805, ενός επεξεργαστή που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πολλές συσκευές μέχρι σήμερα εκτός από το Galaxy Note 4 της Samsung και το Nexus 6 της Motorola. Όπως όμως η απόδοση της Adreno 420 στις δύο αυτές συσκευές είναι απλά καλή στην οθόνη των 2560 x 1440 pixels που διαθέτουν, έτσι αυτή της Adreno 418 είναι ελάχιστα «χειρότερη». Αυτό σημαίνει πως δυστυχώς για μια ακόμα φορά, το G4 δεν διαθέτει όπως και ο προκάτοχος του την κάρτα γραφικών που θα του επέτρεπε την άνετη και χωρίς προβλήματα λειτουργία της οθόνης του.

Screenshot_2015-05-18-03-17-56 Screenshot_2015-05-18-03-19-30

Σε καθημερινή χρήση, το G4 δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις στη λειτουργία του που να οφείλονται στην καθυστέρηση στην παραγωγή γραφικών, όμως για να επιτευχθεί αυτό, η Adreno 418 λειτουργεί σχεδόν μόνιμα στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Αυτό σημαίνει αντίστοιχα πως σε απαιτητική χρήση, όπως κάποια παιχνίδια με περισσότερα γραφικά, το G4 φτάνει το όριο της απόδοσης του που είναι λίγο χαμηλότερο από ότι θα έπρεπε να είναι σε μια High End συσκευή του 2015.

Πριν ένα χρόνο, το G3 ερχόταν στην αγορά σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, με 16 και 32 GB αποθηκευτικού χώρου. Οι δύο εκδόσεις είχαν ταυτόχρονα και διαφορετικής χωρητικότητας μνήμη RAM, που ήταν 2 και 3 GB αντίστοιχα. Με το G4 η εταιρεία φαίνεται ότι σταμάτησε αυτή την «περίεργη» πολιτική, και η συσκευή υπάρχει πλέον μόνο σε έκδοση των 32 GB με 3 GB μνήμης RAM. Η εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών γίνεται με χαρακτηριστική άνεση, ακόμα και στις πιο απαιτητικές από αυτές, δείχνοντας πως τα 3 GB μνήμης RAM είναι μάλλον «απαραίτητα» για τη σωστή λειτουργία μιας συσκευής της κατηγορίας του G4.

Στο σύνολο της η συσκευή δεν είναι σε καμία περίπτωση αργή, ούτε πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στον χρήστη της λόγω της χρήσης του Snapdragon 808 στο εσωτερικό της. Η LG επέλεξε την καλύτερη κατά τη γνώμη μας λύση της μειωμένης σχετικά απόδοσης που ταυτόχρονα δεν έχει και όλα τα προβλήματα λειτουργίας του Snapdragon 810, πετυχαίνοντας ένα τελικό συνδυασμό που δεν δημιουργεί προβλήματα απόδοσης στο 90% των περιπτώσεων. Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι πως το G4 είναι σημαντικά ισχυρότερο από τον προκάτοχο του, κάτι που είναι τελικά το ζητούμενο από μια συσκευή που έρχεται να αντικαταστήσει ένα έτσι και αλλιώς πολύ καλό σύνολο.

Μπαταρία.

Με τον Snapdragon 808 να μην έχει τα προβλήματα θερμοκρασίας και κατανάλωσης του «μεγαλύτερου» αδερφού του, και το G4 να διαθέτει και μια αρκετά μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 3.000 mAh, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας δεν πρόκειται να απασχολήσουν τον χρήστη της συσκευής.

Όπως αναφέρει και η LG και έχει σε μεγάλο βαθμό δίκιο, το ζητούμενο από μια συσκευή της κατηγορίας του G4 είναι να μπορεί να «βγάλει» μια ημέρα έντονης χρήσης χωρίς προβλήματα. Στην πράξη το G4 καταφέρνει ακριβώς αυτό, με τη μπαταρία του να μπορεί να αντέξει μια ολόκληρη ημέρα χρήσης όλων των δυνατοτήτων του χωρίς να αφήσει τον χρήστη χωρίς το κινητό του. Ακόμα και με τη χρήση του 4G για την πρόσβαση στο internet και συνεχή χρήση της κάμερας του, το G4 μπορεί να παραμείνει ενεργό μέχρι αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας εξασφαλίζοντας πως ο χρήστης του δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Όπως και στο G Flex 2 πάντως, θα θέλαμε η μια και μοναδική επιλογή «εξοικονόμησης ενέργειας» που διαθέτει το G4 να προσφέρει μερικές επιπλέον δυνατότητες παραμετροποίησης εκτός από την απλά ενεργοποίηση της στο 15% της μπαταρίας.

Συμπέρασμα.

Η LG είχε ένα σίγουρα δύσκολο έργο στο σχεδιασμό του G4, αφού η συσκευή έπρεπε να είναι καλύτερη στο σύνολο της από τον ιδιαίτερα επιτυχημένο προκάτοχο της, και ταυτόχρονα να μπορεί να ανταγωνιστεί τις σημαντικά βελτιωμένες συσκευές της Samsung και όχι μόνο που υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Στο σύνολο του το G4 πετυχαίνει αυτόν τον στόχο με σχεδόν απόλυτη επιτυχία. Μοναδικές ίσως εξαιρέσεις είναι η πλαστική του κατασκευή που παραμένει πάντως κορυφαία από κάθε άποψη, και οι ελάχιστες αλλαγές στην εμφάνιση του σε σύγκριση με το G3 και τις υπόλοιπες συσκευές της εταιρείας.

lg-g4-in2mobile (8)

Το σημαντικότερο όμως είναι πως το G4 είναι πραγματικά μια βελτιωμένη συσκευή σε σύγκριση με το G3 που αντικαθιστά, μια συσκευή με την καλύτερη LCD οθόνη που μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε Smartphone της αγοράς, και μια κάμερα που πραγματικά εντυπωσιάζει με την απόδοση της.

Μπορεί ο ανταγωνισμός να μην είναι το ίδιο εύκολος για την LG και το G4 όσο ήταν πριν περίπου ένα χρόνο, η συσκευή όμως έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ώστε να βοηθήσει την LG να συνεχίσει την επιτυχημένη της πορεία.

4 σχολια

 1. Kiki

  Καλησπέρα,
  αρχικά συγχαρητήρια. Μπήκα τυχαία στο site και έχω διαβάσει και μάθει τόσα πολλά για κινητά που δεν γνώριζα, χάρη στην δική σας παρουσίαση. Βοηθάτε πολλούς από εμάς να βρούμε το κινητό που μας ταιριάζει. Θα ήθελα να με βοηθήσετε και εμένα. Ψάχνω ένα κινητό που να έχει πολύ καλή κάμερα για φωτογραφίες. Διάβασα την παραπάνω κριτική, χάρηκα γιατί σκέφτηκα ότι βρήκα αυτό το κινητό που χρειάζομαι αλλά τελικά μέσα από άλλες κριτικές κατάλαβα ότι έχει πολλά προβλήματα το συγκεκριμένο και ίσως να μην αξίζει τόσο πολύ τελικά. Η επόμενη επιλογή είναι το Samsung A5 2016. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι καλύτερο αυτή την στιγμή στην αγορά από άποψη κάμερας (μπρος & πίσω) και αν ναι πιο;


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Αρχικά σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια 🙂 Σκοπός των παρουσίασεων μας είναι ακριβώς το να δίνουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για κάθε συσκευή !

   Σε ότι αφορά το ερώτημα σου τώρα. Το G4 αρχικά, έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που μπορεί να το κάνει να μην ανοίγει, όμως επισκευάζεται δωρεάν από την LG και είναι δεδομένο ότι η καινούρια συσκευή δεν θα το ξαναπάθει. Είναι απίθανο να σου συμβεί μετά τα 2 χρόνια που έτσι και αλλιώς θα έχει εγγύηση σαν συσκευή, οπότε δεν υπάρχει λόγος να “Αγχώνεσαι” και να είναι αυτό κριτήριο επιλογής σου !

   Το G4 έχει σίγουρα καλύτερη κάμερα από το Α5 2016, οι φωτογραφίες είναι πιο “σωστές” χρωματικά, και έχουν και περισσότερη λεπτομέρεια. Ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές που μπορείς να διαλέξεις, το Α5 2016 είναι από τις καλύτερες συσκευές με την κάμερα σαν κριτήριο αλλά και γενικότερα !

   Για να σου προτείνω κάποια άλλη συσκευή, θα ήθελα αν μπορείς να μου πεις σε ποια κατηγορία χρημάτων σε ενδιαφέρει, γιατί θεωρητικά, και το Galaxy S7 έχει πολύ καλύτερη κάμερα, αλλά έχει και πολύ μεγαλύτερη τιμή πώλησης 🙂

 2. Kiki

  Καλησπέρα,

  Σίγουρα το Galaxy S7 έχει πολύ καλή κάμερα αλλά δυστυχώς δεν είναι για την δικιά μου τσέπη.
  Θεωρείται ότι το καινούργιο LG G5 είναι καλύτερο από άποψη κάμερας και γενικότερα από το προηγούμενο του μοντέλο LG G4;
  Βλέπω ότι η τιμή του (LG G5) κυμαίνετε στα 500 ευρώ. Μέχρι αυτή την τιμή θεωρείται ότι υπάρχει κάποιο άλλο κινητό τηλέφωνο που να βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες-βίντεο και να χρησιμοποιείται για μια απλή καθημερινή χρήση με 4-5 εφαρμογές κατεβασμένες;

  Ευχαριστώ!!!!!!!


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Το S7 στην “επίπεδη” έκδοση του που δεν έχει καμία πρακτική διαφορά από το S7 Edge σε κάμερα ταχύτητα κλπ εκτός από το μέγεθος της οθόνης, έχει σχεδόν τα ίδια χρήματα με το G5.

   Στα 500 ευρώ κοντά είναι και το S7 Λοιπόν,παρόλα αυτά το G5 στον τομέα της φωτογραφίας πιθανότατα μπορεί να το βρεις πιο “Ενδιαφέρον” με τις δύο κάμερες στο πίσω μέρος του.
   Μπορείς να δεις το Review που έχουμε κάνει και για αυτό εδώ !

   http://in2mobile.gr/2016/06/13/lg-g5-review/

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.