Αρχικη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ARM: Παρουσίασε τους Cortex A-75 και A-55

ARM: Παρουσίασε τους Cortex A-75 και A-55

απο Kostas Gliatiotis

Παρότι δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικοί μήνες από τότε που οι πρώτες συσκευές με τον A-73 της ARM στο εσωτερικό τους ξεκίνησαν να πωλούνται στην αγορά, η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα τον πολύ ικανό αντικαταστάτη του. Μαζί με αυτόν έρχεται και η αναμενόμενη, έστω και με καθυστέρηση, παρουσίαση του αντικαταστάτη του Α-53, ο νέος Α-55.

Αναλυτικότερα, ξεκινόντας από τον A-75, η ARM κάνει πολλές και διαφορετικές δηλώσεις για τις διαφορές που έχει με τον A-73. Συνολικά η απόδοση έχει αυξηθεί κατά 22% στην ίδια πάντα συχνότητα, ενώ πιο συγκεκριμένα, σε Floating Point και NEON Threads η αύξηση φτάνει στο 33%. Ταυτόχρονα η προσπέλαση μνήμης (RAM) έχει βελτιωθεί κατά 14%, ενώ θεωρητικά ο A-75 καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια. Αυτό του επιτρέπει να έχει την ίδια απόδοση σε χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας ή καλύτερη απόδοση στην ίδια συχνότητα σε σύγκριση με τον Α-73, με τον κατασκευαστή να επιλέγει τι από τα δύο θέλει.

Στην περίπτωση του A-55 οι βελτιώσεις είναι μικρότερες σε “ποσοστά” όμως πιο σημαντικές συνολικά. Ο Α-53 βρίσκεται στο εσωτερικό περίπου 1.7 δισεκατομμυρίων συσκευών σύμφωνα με την ARM, και ο αντικαταστάτης του έχει να καλύψει πολύ αυστηρές απαιτήσεις. Συνολικά η απόδοση του A-55 έχει βελτιωθεί κατά 18% ενώ αντίστοιχα και εδώ η βελτίωση φτάνει το 38% σε Floating Point και NEON εργασίες.

Μαζί με τους δύο νέους πυρήνες επεξεργασίας, η ARM παρουσίασε και την βελτιωμένη έκδοση της αρχιτεκτονικής big.LITTLE. Με την ονομασία DynamIQ, η νέα τεχνολογία της ARM επιτρέπει εκτός της ταυτόχρονης λειτουργίας πυρήνων διαφορετικής αρχιτεκτονικής, και την κατασκευή επεξεργαστών με οποιονδήποτε συνδυασμό αρχιτεκτονικής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί πλέον θεωρητικά μια εταιρεία αν το επιθυμεί, να κατασκευάσει έναν επεξεργαστή με έναν μόλις A-75 και τρεις Α-55, και στο λειτουργικό σύστημα να αντιμετωπίζονται σαν ένα ενιαίο σύνολο.

Τέλος, στον τομέα των γραφικών, η ARM ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη της Mali G71, με την μάλλον χωρίς “έμπνευση” ονομασία Mali … G72. Η απόδοση έχει και εδώ αναμενόμενα αυξηθεί, και πιο συγκεκριμένα τα νούμερα είναι τα εξής. Συνολικά η Mali G72 40% περισσότερο, ενώ είναι και 25% πιο ενεργειακά αποδοτική.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights