Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XA1 Review : Επιστροφή στη μεσαία κατηγορία

Sony Xperia XA1 Review : Επιστροφή στη μεσαία κατηγορία

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα

Πιστή στην συνήθειά της να… μοιράζει απλόχερα τα MP στις συσκευές της, η Sony εφοδίασε το XA1 με μία που διαθέτει φακό με ονομαστική ανάλυση που φτάνει τα 23.

Το μέγεθος του αισθητήρα όμως (1/2.3″) έχει ως αποτέλεσμα οι φωτογραφίες που μπορεί να τραβήξει ο χρήστης να απέχουν αρκετά από αυτό που θα περίμενε κανείς, κυρίως βάση της κατηγορίας τιμής στην οποία ανήκει η συσκευή.

Έτσι, κατά την διάρκεια της μέρας τα χρώματα απεικονίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό, ωστόσο παρατηρούνται χρωματικές αλλοιώσεις σε διάφορα σημεία των φωτογραφιών, καθώς και παραμόρφωση των αντικειμένων.

Σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού και ιδίως κατά την διάρκεια της νύχτας, η ύπαρξη «θορύβου» μπορεί να γίνει ακόμα και ενοχλητική. Παράλληλα, συχνά υπάρχει αδυναμία στην εστίαση και, γενικότερα, το αποτέλεσμα απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί έστω ικανοποιητικό.

Τέλος, η εφαρμογή της κάμερας είναι στα γνωστά – υψηλά – επίπεδα της Sony που θα ικανοποιήσουν τον μέσο χρήστη, ενώ η δυνατότητα καταγραφής βίντεο φτάνει τα 1080p με 30 fps.

Επεξεργαστής – Μνήμη

Με το Xperia XA1 η Sony συνεχίζει να «εμπιστεύεται» την Mediatek για μια ακόμα Mid Range συσκευή της. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο νεότερος Helio P20 επεξεργαστής της εταιρείας, με τον κωδικό μοντέλου ΜΤ6757.

Για μια ακόμα φορά, υπάρχουν 8 πυρήνες Α-53 που όμως έχουν πλέον σημαντικά αυξημένη συχνότητα λειτουργίας.  Για τους «γρηγορότερους» 4 από αυτούς η συχνότητα φτάνει τα 2.3 GHz ενώ για τους άλλους 4 περιορίζεται σε περίπου 1.6 GHz.

Όπως όλοι οι επεξεργαστές της Mediatek, έτσι και ο Helio P20 μπορεί να ενεργοποιεί και να χρησιμοποιεί όσους και όποιους θέλει από τους συνολικά 8 πυρήνες του, μια σημαντική διαφορά από τις περισσότερες λύσεις που τους χωρίζουν σε δύο «τεχνητές» ομάδες των τεσσάρων.

Η απόδοση τώρα, είναι στο άνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας, για την οποία και έχει σχεδιαστεί τόσο ο Helio P20 όσο και το ίδιο το Xperia XA1. Θα πρέπει κάποιος να αναζητήσει επίτηδες τις πιο απαιτητικές και «βαριές» εφαρμογές που υπάρχουν στο Play Store της Google προκειμένου να δει τη συσκευή να καθυστερεί. Ακόμα όμως και έτσι, το Xperia XA1 δεν «κολλάει» και δεν καθυστερεί σε σημείο που να κάνει ενοχλητική και προβληματική την χρήση του.

Τα 3 GB μνήμης RAM είναι σίγουρα καλοδεχούμενα, αφού βοηθούν το Xperia XA1 να εκτελεί ταυτόχρονα αυτά που θέλει ο χρήστης του, να έχει μονίμως ενεργές τις Instant Messaging και Social Media εφαρμογές που χρησιμοποιεί και να διατηρεί την απόδοση αυτή σε εντατική χρήση.

Στον τομέα των γραφικών, ο Helio P20 χρησιμοποιεί την μέχρι πριν λίγο καιρό «καλύτερη» κάρτα γραφικών της ARM, την Mali T880 σε υλοποίηση με 2 «πυρήνες» παραγωγής γραφικών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η υποστήριξη του νεότερου OpenGL ES 3.2 για συμβατότητα και με αρκετές μελλοντικές εφαρμογές και κυρίως παιχνίδια.

Η απόδοση της είναι στο όριο της μεσαίας κατηγορίας, αλλά σε συνδυασμό με την χαμηλή ανάλυση της οθόνης του Xperia XA1 ο χρήστης δεν θα δει ποτέ το γραφικό περιβάλλον να «χάνει καρέ» και θα μπορεί να παίξει τα περισσότερα από τα παιχνίδια που υπάρχουν στο Play Store της Google.

Στα θετικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Xperia XA1 διαθέτει 32 GB αποθηκευτικού χώρου, από τα οποία περίπου 23 είναι διαθέσιμα στον χρήστη μετά την πρώτη ενεργοποίηση του. Φυσικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα επέκτασης με την χρήση μιας MicroSD κάρτας μνήμης.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

2 σχολια

zaxargr 04/10/2017 - 23:02

ενα τηλέφωνο 1000 προβλήματα

Reply
Kostas Gliatiotis 05/10/2017 - 10:58

Δυστυχώς στον τομέα της αξιοπιστίας και στην συνέχεια της υποστήριξης από το Service της εταιρείας, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights