Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ThinkPad X1 Extreme Gen 4 Review: Κάνει τα πάντα

ThinkPad X1 Extreme Gen 4 Review: Κάνει τα πάντα

απο Kostas Gliatiotis

Αν υπάρχει μια εταιρεία στον χώρο των υπολογιστών, και πιο συγκεκριμένα των Laptops που δεν χρειάζεται να «αποδείξει» εδώ και χρόνια πλέον, την αξία της, αυτή είναι σίγουρα η Lenovo. Αν υπάρχει τώρα και μια «σειρά» ή οικογένεια φορητών υπολογιστών των οποίων η φήμη διατηρείται στην κορυφή για αρκετές… δεκαετίες, τότε αυτά είναι τα Thinkpad κάθε εποχής. Η Lenovo όμως έχει «καταλάβει» ότι ακόμα και μια θεωρητικά επαγγελματική σειρά φορητών υπολογιστών, πρέπει πλέον να προσφέρει πολλές και διαφορετικές λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις, που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών.

Η σειρά Thinkpad X1 λοιπόν, έχει πλέον αρκετά ξεχωριστά «μέλη», με προφανώς αυτά που ανήκουν στην Carbon οικογένεια να δίνουν έμφαση στον τρόπο που συνδυάζουν την απόδοση, με εντυπωσιακά περιορισμένες διαστάσεις και βάρος. Η σειρά thinkpad X1 Extreme τώρα, δηλώνει μάλλον ξεκάθαρα με την ονομασία της, ότι απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό, που θέλει ακόμα καλύτερη συνολική απόδοση, και είναι διατεθιμένο να κάνει μια… παραχώρηση σε ότι αφορά το μέγεθος και το βάρος.

Το thinkpad X1 Extreme Gen 4 που μας παραχώρησε η Lenovo για το συγκεκριμένο Review, στην έκδοση με οθόνη 16 ιντσών, είναι το καλύτερο παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει ένα Laptop που απευθύνεται στο κοινό αυτό. Παρότι ο όρος Desktop replacement έχει πάψει να είναι απόλυτα «σωστός» αφού οι περισσότεροι έχουν αντικαταστήσει τον σταθερό τους υπολογιστή με το… προηγούμενο Laptop τους, το thinkpad X1 Extreme τυπικά ανήκει σε αυτή την κατηγορία φορητών υπολογιστών.

Είναι προφανώς σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται κατά βάση σε μια σταθερή επιφάνεια όπως ένα γραφείο, με το βάθος αλλά και το πάχος του να μην κάνουν όμως απαγορευτική την μεταφορά του ακόμα και αρκετά συχνά. Φυσικά, κάθε οικογένεια φορητών υπολογιστών της Lenovo υπάρχει σε αρκετά διαφορετικά Configurations. Αυτό που είχε η εταιρεία διαθέσιμο για το review, είναι σίγουρα άκρως εντυπωσιακό στο σύνολο των τεχνικών του χαρακτηριστικών.

Από τον Intel i-7 11800H επεξεργαστή στο εσωτερικό του, τα 32GB RAM, την RTX3050 ti κάρτα γραφικών της Nvidia, μέχρι την εντυπωσιακή και χρωματικά «καλιμπραρισμένη» 4Κ touch οθόνη του. Όλα τα configurations όμως έχουν και μερικά «κοινά» χαρακτηριστικά, όπως η υποστήριξη Dolby Atmos για τον ήχο, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων πλέον ενσωματωμένος στο πλήκτρο ενεργοποίησης, και ένα εντυπωσιακό… πλήθος θυρών επικοινωνίας που θα δούμε αναλυτικά στην συνέχεια.

Η εμφάνιση.

Προφανώς, και η σειρά Thinkpad ποτέ δεν προσπάθησε να ξεχωρίσει με την εξωτερική της εμφάνιση, τουλάχιστον όχι με τρόπο που να … τραβάει την προσοχή χωρίς λόγο. Παρόλα αυτά, στο thinkpad X1 Extreme Gen 4, αυτοί που γνωρίζουν τι σημαίνει Thinkpad θα βρούν όλα όσα έχουν συνηθίσει και περιμένουν.

Από την ποιότητα κατασκευής, και την συναρμολόγηση χωρίς το παραμικρό ίχνος ατέλειας, μέχρι την εντυπωσιακή στιβαρότητα που επιτρέπει την μεταφορά ακόμα και με το ένα χέρι και ανοιχτό, χωρίς ενοχλητικές «στρεβλώσεις» του πλαισίου. Στο βαθμό πάντα που θα το κάνει κάποιος αυτό με ένα Laptop στις 16 ίντσες.

Ακόμα και αν το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής επιφάνειας του thinkpad X1 Extreme Gen 4 είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, ο «σκελετός» στο εσωτερικό του συνεχίζει να χρησιμοποιεί μαγνήσιο και ανθρακονήματα προκειμένξου να προσφέρει την στιβαρότητα αυτή.

Η εργονομία.

Προφανώς και σε ένα Laptop με οθόνη 16 ιντσών, η διαθέσιμη επιφάνεια στο κάτω μέρος του, είναι αρκετά μεγάλη ώστε το πληκτρολόγιο να έχει την επιφάνεια που εξασφαλίζει ότι η σύνταξη κειμένου θα γίνεται με την άνεση και την ευκολία που περιμένει κανείς.

Μάλιστα στο χώρο αριστερά και δεξιά από το πληκτρολόγιο αυτό, η Lenovo έχει τοποθετήσει και τα δύο ηχεία του thinkpad X1 Extreme Gen 4 με την Dolby Atmos υποστήριξη που αναφέραμε ήδη.

Αντίστοιχα… προφανώς, και η ποιότητα του συγκεκριμένου πληκτρολογίου είναι αυτή ακριβώς που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία σε κάθε Thinkpad, με το πλεονέκτημα στην διαδρομή κάθε πλήκτρου που … επιτρέπει το λίγο μεγαλύτερο πάχος του Laptop.

Ο φωτισμός που θεωρείται δεδομένος σε ένα Laptop αυτής της κατηγορίας τιμής, έχει δύο διαφορετικά επίπεδα, και μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως. Βέβαια στο συγκεκριμένο Configuration τουλάχιστον, η κατανάλωση μπαταρίας από τον φωτισμό του πληκτρολογίου είναι … ασήμαντη μπροστά σε αυτή του υπόλοιπου Hardware.

Η μαγευτική οθόνη.

Ακόμα και αν το thinkpad X1 Extreme Gen 4 δεν είναι σχεδιασμένο για… Gaming και Multimedia χρήση, έρχεται με μια οθόνη που συνολικά μπορεί να καλύψει και αυτά τα δύο είδη χρήσης με χαρακτηριστική άνεση.

Το IPS LCD panel που χρησιμοποιεί το Laptop, έχει εντυπωσιακή χρωματική απόδοση, με γωνίες θέασης που είναι όσο το δυνατόν καλύτερες σε μια μη-OLED οθόνη. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι η χρωματική «διαβάθμιση» του (λέγε με Calibration) και μάλιστα με υποστήριξη πολλών διαφορετικών χρωματικών προφίλ.

Με μια χρήσιμη εφαρμογή, ο ιδιοκτήτης του thinkpad X1 Extreme Gen 4 μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα sRGB, DCI-P3, REC.709 και μια ακόμα default επιλογή που θεωρητικά προσφέρει μια πιο «ευχάριστη» χρωματική απόδοση. Μάλιστα ακόμα και το επίπεδο του φωτισμού, αλλάζει ανάλογα με το προφίλ που θα επιλέξουμε προκειμένου να πετύχει την καλύτερη συνολική ακρίβεια.

Η ονομαστική ανάλυση του Panel είναι… 3840×2400 pixels, υπερβαίνοντας το 4k τυπικά, προκειμένου να «ταιριάζει» στην αναλογία πλευρών της οθόνης. Ακόμα και στις 16 ίντσες, η ανάλυση αυτή είναι περισσότερο από αρκετή, ώστε η οθόνη να έχει εντυπωσιακή ευκρίνεια και λεπτομέρεια. Ακόμα και αν την… κοιτάξει κανείς από πολύ πιο κοντά από ότι είναι λογικό να χρησιμοποιήσει το thinkpad X1 Extreme Gen 4.

Αν θα θέλαμε να υπάρχει κάτι ακόμα, αυτό είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης, όμως είναι γεγονός ότι στο κοινό που απευθύνεται το Laptop αυτό δεν είναι τόσο «σημαντικό» χαρακτηριστικό όσο σε ένα … αμιγώς Gaming Laptop.

Οι επιδόσεις.

Ο συνδυασμός του Intel i7-11800H και των 32GB RAM στη συγκεκριμένη έκδοση του Laptop, είναι προφανώς σαφώς πιο ισχυρός από ότιδήποτε θα χρειαστεί κανείς στην καθημερινότητα του. Εκτός από πολύ συγκεκριμένα είδη επαγγελματικής χρήσης, οτιδήποτε θέλει να κάνει κάποιος στο thinkpad X1 Extreme Gen 4, εκτελλείται με μια … αστεία ευκολία και αμεσότητα.

Υπάρχει όμως εδώ μια σημαντική «λεπτομέρεια». Παρότι τυπικά ο συγκεκριμένος επεξεργαστής έχει ένα TDP στα 45W σαν την μέγιστη κατανάλωση ενέργειας και αντίστοιχα την καλύτερη θεωρητικά απόδοση, είναι πολύ εύκολο για το thinkpad X1 Extreme Gen 4 να φτάσει ακόμα και στην… διπλάσια κατανάλωση.

Όταν είναι συνδεδεμένο στο τροφοδοτικό των 170W που το συνοδεύει, ο επεξεργαστής μπορεί έστω και για μικρό χρονικό διάστημα να φτάσει τα 90W διατηρώντας μια εντυπωσιακά υψηλή συχνότητα και για τους 8 συνολικά φυσικούς πυρήνες επεξεργασίας του.

Ακόμα όμως και με το αποδοτικό σύστημα ψύξης με δύο μεγάλους ανεμιστήρες στο κάτω μέρος του Laptop, τα επίπεδα αυτά λειτουργίας δεν μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο από μισό λεπτό, υπό καλές συνθήκες. Βέβαια αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η απόδοση αυτή υπάρχει για μικρά «burst» για την εκκίνηση εφαρμογών και παρόμοιες περιπτώσεις.

Όμως το thinkpad X1 Extreme Gen 4 μπορεί να διατηρήσει τον επεξεργαστή του περίπου στα 75W για ένα αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την συχνότητα λειτουργίας των 8 πυρήνων του να διατηρείται γύρω από τα 3.5GHz. Σε αυτό το επίπεδο μπορεί να μείνει για περισσότερη ώρα από ότι χρειάζονται οι περισσότερες εργασίες που θα εκτελέσει το Laptop, αρκεί πάντα να βρισκόμαστε σε χώρο με … λογική θερμοκρασία.

Το μοναδικό μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες είναι αρκετά δυνατός, και μάλιστα ένα μικρό παράθυρο μας ενημερώνει ότι όταν θέλουμε την μέγιστη απόδοση του επεξεργαστή, η θερμοκρασία και ο θόρυβος θα αυξηθούν.

Με την μπαταρία τώρα, αναμενόμενα η απόδοση του thinkpad X1 Extreme Gen 4 μειώνεται, προκειμένου οι χρόνοι λειτουργίας να είναι έστω … λογικοί. Ακόμα όμως και έτσι, ο intel i7-11800H διατηρείται στα 50W περίπου, με την συχνότητα για τους 8 πυρήνες στα 3 GHZ. Προφανώς και αυτό το επίπεδο απόδοσης μπορεί να διατηρηθεί ουσιαστικά «μόνιμα» ή σίγουρα περισσότερο από όσο θα … αντέξει η μπαταρία του thinkpad X1 Extreme Gen 4.

Η ξεχωριστή GPU, η RTX 3050 ti της Nvidia είναι τώρα κάτι … ξεχωριστό από μόνη της. Προφανώς και εδώ, η απόδοση της είναι θεωρητικά πλήρης με το Laptop συνδεδεμένο στο τροφοδοτικό του. Η απόδοση αυτή, είναι ικανή ακόμα και για απαιτητικά παιχνίδια, στην πλήρη ανάλυση της συγκεκριμένης οθόνης, και πάντα με τον περιορισμό του ρυθμού ανανέωσης στα 60Hz/fps.

Με την μπαταρία του thinkpad X1 Extreme Gen 4, η απόδοση της μειώνεται προφανώς, όχι όμως σε επίπεδο που να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα με την χρήση του. Εδώ η … πτώση του επίπεδου φόρτισης της μπαταρίας είναι εντυπωσιακή, έστω και αν αυτό είναι προφανώς κάτι αναμενόμενο.

Συνολικά, ένας από τους λόγους που το thinkpad X1 Extreme Gen 4 είναι πιο «παχύ» και πιο βαρύ από τα ThinkPad της σειράς Carbon, είναι προκειμένου το Hardware αυτό να έχει και την τροφοδοσία αλλά και την ψύξη που χρειάζεται για την σταθερή και όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση του.

Συνδεσιμότητα.

Η σειρά Thinkpad πάντα ξεχώριζε για τον τρόπο που … αναγνωρίζει τις πολλές διαφορετικές ανάγκες σύνδεσης συσκευών που έχουν οι ιδιοκτήτες των Laptop που ανήκουν σε αυτή.

Το thinkpad X1 Extreme Gen 4 προσφέρει σχεδόν ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος, και το σχεδόν αναφέρεται στην απουσία Ethernet θύρας, παρότι οι διαστάσεις του θα το επέτρεπαν.

Παρόλα αυτά, έρχεται με δύο USB Type-C ThunderBold 4 θύρες. Η κάθε μια από αυτές υποστηρίζει την έξοδο εικόνας, με την ταυτόχρονη σύνδεση άλλου είδους συσκευών, πάντα προφανώς με την χρήση του κατάλληλου Dongle.

Υπάρχουν δύο ακόμα «κανονικές» USB type-A στην δεξιά πλευρά του thinkpad X1 Extreme Gen 4, και η μια από αυτές παρέχει ενέργεια σε συνδεδεμένες συσκευές ακόμα και με το Laptop σε κατάσταση αναμονής.

Όμως αυτό που στις ημέρες μας δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο, είναι η HDMI θύρα που έχει το Laptop. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι το αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, μπορεί να έχει ακόμα ένα Monitor στον χώρο εργασίας του που δεν χρησιμοποιεί το σαφώς πιο πρόσφατο Display Port και πόσο μάλλον κάποια Thunderbolt θύρα.

Για την ασύρματη συνδεσιμότητα του thinkpad X1 Extreme Gen 4, προφανώς και  η υποστήριξη του Wi-fi 6 θεωρείται δεδομένη, όπως και η ύπαρξη του Bluetooth. Μάλιστα υπάρχει πάντα και η επιλογή για ενσωματωμένο 5G Modem, κάτι που υπήρχε και αυτό κανονικά στο Laptop που μας παραχώρησε η εταιρεία.

Η λειτουργία του, για μια ακόμα φορά, μπροστά στο σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται το Laptop, έχει μικρή επίπτωση στην απόδοση της μπαταρίας του. Είναι προφανώς μια ιδιαίτερα χρήσιμη προσθήκη που προσφέρει εδώ και χρόνια σαν επιλογή η Lenovo. Συνήθως το αγοραστικό κοινό που τους έχει παραχωρηθεί το Laptop από την εταιρεία τους, θα εκτιμήσει την ευκολία του να μην αναζητά άλλο τρόπο σύνδεσης εκεί που δεν υπάρχει ασύρματο δίκτυο.

Τελικά.

Στην κατηγορία, και το “είδος” των φορητών υπολογιστών που ανήκει το X1 carbon Extreme Gen 4, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συζητήσει κανείς το κόστος του. Αρχικά, γιατί σαν επαγγελματικό εργαλειο κρίνεται σαφώς διαφορετικά από έναν οικιακό φορητό υπολογιστή, αλλά και επειδή πολλές φορές αποτελεί … εταιρικό έξοδο. Υπάρχει και σε πολλά διαφορετικά Configuration, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του καθενός, που αντίστοιχα έχουν σημαντική διαφορά στο τελικό κόστος.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι αν μια εταιρεία έχει το “δικαίωμα” να ζητήσει τόσα χρήματα για ένα επαγγελματικό … εργαλείο, όπως το ThinkPad X1 Extreme Gen 4, αυτή είναι σίγουρα η Lenovo.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights