Samsung Galaxy Alpha Review

Samsung Galaxy Alpha Review

Εισαγωγή

Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει ακολουθήσει μια πορεία τα τελευταία χρόνια, που θέλει τις ακριβότερες συσκευές να συνδυάζουν κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά με μια αντίστοιχα μεγάλη οθόνη και όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα κατασκευής.  Σε αυτή την κατηγορία όπως πιθανότατα όλοι οι ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων γνωρίζουν, άσχετα με το τι συσκευή έχουν επιλέξει στην πράξη, η Samsung συμμετέχει εδώ και πέντε πλέον χρόνια με τις συσκευές της σειράς Galaxy S. Αυτό που για πολλούς όμως πιθανότατα “λείπει” από τα Galaxy S της Samsung είναι η πολυτέλεια στην κατασκευή τους, όσο κι αν τελικά αυτές είναι άριστες ποιοτικά. Σε μια κίνηση που έχει μεν τη λογική της εξήγηση αλλά ξεφεύγει από τη συνηθισμένη πολιτική της εταιρείας, η Samsung αποφασίζει να “διορθώσει” αυτή την κατάσταση. Η αλλαγή όμως δεν έγινε με την τροποποίηση της σειράς Galaxy S αλλά με την παρουσίαση μιας νέας συσκευής (και κατά πάσα πιθανότητα μιας ολόκληρης νέας σειράς) με την εμπορική ονομασία Galaxy Alpha. Η πρώτη συσκευή αυτής της σειράς λοιπόν, είναι το… Galaxy Alpha! Μια συσκευή σχεδιασμένη ώστε να συνδυάζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά με την πολυτέλεια στα υλικά και την κατασκευή που αναζητούν όσοι με αυτό το κριτήριο επιλέγουν κάποιες από τις συσκευές του ανταγωνισμού. Το Galaxy Alpha είναι η πρώτη συσκευή της εταιρείας που μετά από αρκετά χρόνια  διαθέτει τη μεταλλική κατασκευή, την οποία πολλοί επιθυμούσαν και ταυτόχρονα είναι όσο χρειάζεται  “διαφορετικό” από το Galaxy S5,  ώστε να δικαιολογήσει την ύπαρξη του αλλά τουλάχιστον θεωρητικά να μην απειλήσει και τις πωλήσεις του. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το Galaxy Alpha και θα “ανακαλύψουμε” αν η διαφορετική κατασκευή του πετυχαίνει το στόχο που έχει θέσει η Samsung, να συμμετέχει και σε ένα κομμάτι της αγοράς που μέχρι σήμερα έδειχνε να μην την ενδιαφέρει.

This slideshow requires JavaScript.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος

galaxy-alpha-in2mobile-back-full
Μπορεί η εταιρεία να άλλαξε “συνήθειες” και να χρησιμοποιεί μέταλλο στην κατασκευή του Galaxy Alpha, διατήρησε όμως έστω και κατά βάση την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια στις συσκευές της. Αυτό σημαίνει πως όποιος δει το Galaxy Alpha για πρώτη φορά, σίγουρα θα αναγνωρίσει αμέσως πως πρόκειται για συσκευή κατασκευασμένη από τη Samsung. Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή τώρα, το βασικό στοιχείο αυτής και σε μεγάλο βαθμό και ο λόγος ύπαρξης της ίδιας της συσκευής είναι η χρήση μετάλλου.

galaxy-alpha-in2mobile-side-keys-metal

Στην ουσία μόνο το πλαϊνό μέρος της γύρω από την οθόνη είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, με το πίσω μέρος της να παραμένει πλαστικό, μια σχεδιαστική επιλογή που έχει ταυτόχρονα και μειονεκτήματα αλλά και ένα βασικό πλεονέκτημα. Με δεδομένη τη λογική της εταιρείας να προσφέρει πρόσβαση στο χώρο της μπαταρίας, η χρήση μετάλλου και στο πίσω μέρος του Galaxy Alpha θα έκανε αρκετά δυσκολότερη την κατασκευή του και πιθανότατα θα άλλαζε σημαντικά και τον χαρακτήρα του. Το πλαϊνό μέρος του  είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και όχι από πλαστικό που “μοιάζει” με μέταλλο, όπως στις μέχρι τώρα συσκευές της εταιρείας. Ταυτόχρονα η Samsung φρόντισε να κάνει την υφή αλλά και το σχέδιο του με τέτοιο τρόπο,  ώστε αυτός που κρατά τη συσκευή στα χέρια του για πρώτη φορά, να καταλαβαίνει πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

galaxy-alpha-in2mobile-metal-corner
Το επόμενο χαρακτηριστικό του Galaxy Alpha που εντυπωσιάζει, είναι το πολύ μικρό του βάρος. Είναι πραγματικά εύκολο να πιστέψει κανείς πως έχει στα χέρια του ένα “ψεύτικο” αντίγραφο κινητού τηλεφώνου, αφού ακόμα και σε αυτή την κατηγορία μεγέθους πολύ δύσκολα συναντάται τόσο ελαφρία συσκευή. Το μέγεθος του Galaxy Alpha όπως και στις περισσότερες συσκευές της αγοράς, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της οθόνης του. Σε αυτή, η Samsung επέλεξε απόλυτα συνειδητά να χρησιμοποιήσει μια οθόνη με αισθητά μικρότερη διαγώνιο από αυτή του Galaxy S5 με σκοπό να δημιουργήσει μια μικρότερη σε διαστάσεις συσκευή.

galaxy-alpha-in2mobile-galaxy-s5-comparison

 

galaxy-alpha-in2mobile-galaxy-s5-comparison-2

Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε ώστε το Galaxy Alpha να “απευθυνθεί” και στους χρήστες που μαζί με τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά αναζητούν και ένα μικρότερο μέγεθος από το συνηθισμένο σε αυτή την κατηγορία, ένα κοινό που μέχρι σήμερα “εξυπηρετούσε” σε μεγάλο βαθμό απόκλειστικά η Apple με τα δικά της τηλέφωνα. Συνολικά, το Galaxy Alpha πετυχαίνει ακριβώς αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει. Οι διαστάσεις του, το βάρος του, αλλά κυρίως η μεταλλική κατασκευή του καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα σύνολο αρκετά διαφορετικό από ό,τι μας έχει συνηθίσει η εταιρεία μέχρι σήμερα και που σίγουρα εντυπωσιάζει.

 

Οθόνη

galaxy-alpha-in2mobile-screen-upper
Όπως ήδη αναφέραμε, η επιλογή της οθόνης του Galaxy Alpha έγινε με βασικό κριτήριο τη διατήρηση του συνολικού μεγέθους σε χαμηλά επίπεδα. Με διαγώνιο 4.7 ιντσών, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρήσει κάποιος την οθόνη του Galaxy Alpha “μικρή” αλλά ταυτόχρονα ξεφεύγει αισθητά από αυτό που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Μοναδικό “μειονέκτημα” της συγκεκριμένης οθόνης είναι η ανάλυσή της, που χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο περιορίζεται στα μόλις 1280 x 720 pixels. Παρά το ότι στη συγκεκριμένη διαγώνιο η ανάλυση αυτή είναι έστω και οριακά αρκετή, είναι χαμηλότερη από αυτή που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή αυτής της κατηγορίας τιμής.

galaxy-alpha-in2mobile-screen-lower
Σε όλους τους άλλους τομείς η οθόνη του Galaxy Alpha είναι η αναμενόμενη, βάσει των χαρακτηριστικών της Samsung. Πρόκειται φυσικά για Panel τεχνολογίας SUPER AMOLED και μάλιστα όπως δηλώνει η εταιρεία, αρκετά βελτιωμένου σε σύγκριση με αυτό του Galaxy S5 σε ό,τι έχει να κάνει με την απόδοσή του. Η χρωματική απόδοση είναι κορυφαία, με την αντίθεση της να εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα να προσφέρει τα έντονα χρώματα και την “ζωντάνια” που περιμένει κανείς από μια SUPER AMOLED οθόνη. Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη συσκευή της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, το Galaxy Alpha διαθέτει τη δυνατότητα προσαρμογής της χρωματικής απόδοσης της οθόνης του αυτόματα, ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλλει ή και χειροκίνητα ανάλογα με το τι προτιμά ο χρήστης του.

galaxy-alpha-in2mobile-screen-settings (1) galaxy-alpha-in2mobile-screen-settings (2) galaxy-alpha-in2mobile-screen-settings (3)
Σίγουρα σε μια αρκετά ακριβή συσκευή όπως το Galaxy Alpha θα περίμενε κανείς να βρεί μια οθόνη με μεγαλύτερη ανάλυση, φαίνεται όμως πως η εταιρεία επέλεξε να στηρίξει την επιτυχία του σε όλα τα υπόλοιπα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά. Η απόδοσή της πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι αντάξια της κατηγορίας και σίγουρα δεν πρόκειται το Galaxy Alpha να απογοητεύσει τον χρήστη του λόγω της οθόνης.

Λειτουργικό σύστημα

Με δεδομένο το ότι το Galaxy Alpha δεν είναι ο “μικρός αδερφός” του Galaxy S5 αλλά μια συσκευή διαφορετική από αυτό, όσο χρειάζεται ώστε να… μην έρθει σε σύγκρουση μαζί του, η εταιρεία το εφοδίασε με όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά αυτού.
Η συσκευή “τρέχει” ήδη την 4.4.4 kitkat έκδοση του Android. Από τη στιγμή βέβαια που πάνω σε αυτή βρίσκεται το γραφικό περιβάλλον που έχει σχεδιάσει η εταιρεία για τις συσκευές της, οι μόνες διαφορές που είναι πρακτικά διαθέσιμες στον χρήστη από τη νέα έκδοση, είναι αυτές που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του.

galaxy-alpha-in2mobile-user-interface (1) galaxy-alpha-in2mobile-user-interface (2) galaxy-alpha-in2mobile-user-interface (3)
Επιστρέφοντας στο τι ακριβώς προσφέρει το Galaxy Alpha, θα πρέπει να αναφέρουμε αρχικά πως ο σχεδιασμός του γραφικού του περιβάλλοντος είναι ίδιος με αυτόν του Galaxy S5 και όχι του Galaxy Note 4 που έχει μερικές όχι ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές. Αυτό σαν γεγονός δείχνει, πως πιθανότατα η σχεδίαση του Galaxy Alpha είχε ξεκινήσει πριν από αυτή του Galaxy Note 4, παρά τη σχεδόν ταυτόχρονη διάθεσή τους στην αγορά, αλλά αυτό ειναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση.

galaxy-alpha-in2mobile-user-interface-2 (1) galaxy-alpha-in2mobile-user-interface-2 (2) galaxy-alpha-in2mobile-user-interface-2 (3)
Το γραφικό αυτό περιβάλλον περιλαμβάνει και τις σχεδιαστικές αλλαγές σε εφαρμογές, όπως τον Dialer, την Έκθεση και το Video Player, για τις οποίες η Samsung προχώρησε σε αντικατάσταση από αυτές του Stock Android.
Με δεδομένη την ικανότητα του Hardware να αναπαράγει χωρίς πρόβλημα αρχεία βίντεο με ανάλυση πολύ μεγαλύτερη από αυτή της οθόνης του Galaxy Alpha, η συγκεκριμένη εφαρμογή υποστηρίζοντας και κάθε κοινά χρησιμοποιούμενο αρχείο βίντεο κάνει τη χρήση της συσκευής ιδιαίτερα εύκολη για την προβολή ακόμα και ολόκληρων ταινιών.

galaxy-alpha-in2mobile-video-player (1) galaxy-alpha-in2mobile-video-player (2) galaxy-alpha-in2mobile-video-player (3) galaxy-alpha-in2mobile-video-player (4)
Η εφαρμογή της μουσικής συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση της εταιρείας να διαθέτει τη δυνατότητα εμφάνισης και των φακέλων, στους οποίους έχει ταξινομημένη τη μουσική του ο χρήστης εκτός από την επιλογή τους ανάλογα με τον καλλιτέχνη κλπ.

galaxy-alpha-in2mobile-music-player (1) galaxy-alpha-in2mobile-music-player (2) galaxy-alpha-in2mobile-music-player (3)

Ταυτόχρονα, το Galaxy Alpha εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες αναπαραγωγής ήχου του Exynos 5430 που διαθέτει ξεχωριστό Hardware ακριβώς γι’ αυτή τη δουλειά, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό σύνολο ρυθμίσεων ήχου.

galaxy-alpha-in2mobile-sound-settings (1) galaxy-alpha-in2mobile-sound-settings (2) galaxy-alpha-in2mobile-sound-settings (3)
Φυσικά, το Galaxy Alpha διαθέτει αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο κεντρικό πλήκτο κάτω από την οθόνη της συσκευής. Η χρήση του μπορεί να γίνει για να εξασφαλίσει ο χρήστης πως δε θα μπορεί κάποιος να ξεκλειδώσει τη συσκευή, ενώ σε κάποιες χώρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πραγματοποίηση αγορών μέσω Paypal.

galaxy-alpha-fingerprint-scanner (1) galaxy-alpha-fingerprint-scanner (2) galaxy-alpha-fingerprint-scanner (3)
Ταυτόχρονα το Galaxy Alpha υποστηρίζει το “Private Mode” του Galaxy S5 και επιτρέπει στον χρήστη να “κρύβει” σε αυτό αρχεία στην έκθεση, τα οποία  θα είναι προσβάσιμα μόνο από αυτόν και φυσικά θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων για την προστασία τους.

galaxy-alpha-in2mobile-fingerprint
Με τις συσκευές της εταιρείας να προσφέρουν ήδη ένα αρκετά μεγάλο σύνολο λειτουργιών και δυνατοτήτων, είναι σίγουρα θετικό το ότι η Samsung δεν “προσπάθησε” να κάνει το Galaxy Alpha να ξεχωρίσει προσθέτοντάς του κάποια επιπλέον δυνατότητα, ειδικά από τη στιγμή που αυτή θα μπορούσε να αποτελεί χαρακτηριστικό χρήσιμο για την προώθησή του αλλά όχι για καθημερινή χρήση.

Κάμερα

galaxy-alpha-in2mobile-camera

Ο τομέας της κάμερας είναι ένας ακόμα στον οποίο η Samsung θεώρησε σκόπιμο να διαχωρίσει το Galaxy Alpha από το Galaxy S5 και τις υπόλοιπες κορυφαίες συσκευές της αγοράς, χρησιμοποιώντας μια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 12 Mpixels. Πιθανότατα η εταιρεία να θεωρεί πως στη συγκεκριμένη κατηγορία που απευθύνεται η συσκευή, η ποιότητα της φωτογραφίας αλλά και η συνολικότερη “εικόνα” κάθε συσκευής έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα χαρτιά. Παρά το ότι υπάρχει μια λογική στη συγκεκριμένη επιλογή, σίγουρα η χρήση μιας κάμερας με μεγαλύτερο αισθητήρα δεν θα “αλλοίωνε” τον χαρακτήρα του Galaxy Alpha.
Με τη χρήση ενός αισθητήρα των 12 Mpixels λοιπόν, η εταιρεία φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην πραγματική απόδοση της κάμερας του Galaxy Alpha από ό,τι στο μέγεθος των φωτογραφιών που αυτή μπορεί να καταγράψει. Στην πράξη το Galaxy Alpha είναι οριακά καλύτερο σε απόδοση από το Galaxy S5 σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα και τη λεπτομέρεια που περιέχουν οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει, έχοντας όμως μικρότερο μέγεθος.


Όπως όμως και στο Galaxy S5, το Galaxy Alpha διαθέτει έναν “πραγματικά” wide φακό και η ανάλυση των 12 Mpixels είναι εκμεταλλεύσιμη στο σύνολό της όταν η συσκευή βγάζει φωτογραφίες σε λόγο 16:9. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό διαχωρίζει την κάμερα της συσκευής από τον ανταγωνισμό, αφού σε σχεδόν όλες τις άλλες συσκευές, η χρήση της κάμερας για λήψη φωτογραφιών σε λόγο ανάλυσης 16:9 μειώνει αισθητά την ανάλυση του φακού που χρησιμοποιείται.
Η εγγραφή βίντεο με τη σειρά της ακολουθεί την τάση της αγοράς που θέλει τις συσκευές του είδους να μπορούν να καταγράψουν αρχεία ανάλυσης 4k. Αναφορικά με την ποιότητά τους, η Samsung μετά την κυκλοφορία του Galaxy Note 3 έχει μια πολύ καλή παράδοση την οποία το Galaxy Alpha συνεχίζει. Η λεπτομέρεια των αρχείων βίντεο είναι κορυφαία, όπως και η χρωματική τους απόδοση, με την κάμερα να μην αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα στις απότομες εναλλαγές φωτισμού και τη γρήγορη κίνηση.

galaxy-alpha-in2mobile-video-recorder (1) galaxy-alpha-in2mobile-video-recorder (2) galaxy-alpha-in2mobile-video-recorder (3) galaxy-alpha-in2mobile-video-recorder (4)
Τέλος η εφαρμογή της κάμερας έχει ακριβώς το ίδιο γραφικό περιβάλλον και την ίδια λειτουργικότητα με αυτή του Galaxy S5 προσφέροντας ένα σχετικά εύκολο στη χρήση μενού επιλογών, από τις οποίες οι χρησιμότερες μπορούν να είναι μονίμως εμφανείς στην οθόνη του Galaxy Alpha κατά τη λήψη φωτογραφιών.

galaxy-alpha-in2mobile-camera-ui (1) galaxy-alpha-in2mobile-camera-ui (2) galaxy-alpha-in2mobile-camera-ui (3) galaxy-alpha-in2mobile-camera-ui (4)

Επεξεργαστής Μνήμη

Μετά το Galaxy S5 στη μόνο 3G έκδοσή του, που δεν έγινε διαθέσιμη στην ευρωπαϊκή αγορά και τη χώρα μας, το Galaxy Alpha είναι η πρώτη συσκευή ευρείας κυκλοφορίας της εταιρείας που κάνει χρήση ενός Exynos επεξεργαστή κατασκευασμένου από την ίδια, που διαθέτει τη δυνατότητα χρήσης όλων των πυρήνων του επεξεργαστή ταυτόχρονα.

galaxy-alpha-in2mobile-cpu-info (1) galaxy-alpha-in2mobile-cpu-info (2) galaxy-alpha-in2mobile-cpu-info (3)

Αναλυτικότερα, ο Exynos 5430 που βρίσκεται στο εσωτερικό του Galaxy Alpha, διαθέτει τέσσερις πυρήνες αρχιτεκτονικής ARM A-15 χρονισμένους στο 1.8 GHz και τέσσερις ακόμα αρχιτεκτονικής ARM A-7 χρονισμένους στο 1.3 GHz. Μπορεί ο χρονισμός και των δύο “σειρών” επεξεργαστών να φαίνεται μικρός στα χαρτιά, η απόδοση όμως των A-15 είναι εντυπωσιακή ακόμα και σε αυτή τη συχνότητα ενώ η λειτουργία τους ταυτόχρονα με τους τέσσερις A-7 χαρίζουν στο Galaxy Alpha “μετρήσιμες” επιδόσεις καλύτερες ή έστω ίσες με αυτές του μέχρι τώρα ανταγωνισμού. Η σημαντική διαφορά του Exynos 5430 σε σχέση με τον 5422 που βρίσκεται στο εσωτερικό της 3G έκδοσης του Galaxy S5 είναι η κατασκευή του στα 20nm που επιτρέπει τη χρήση των χρονισμών αυτών με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας ακόμα και όταν λειτουργούν και οι οχτώ πυρήνες ταυτόχρονα, ενώ ο Exynos 5430 παράγει και σημαντικά λιγότερη θερμότητα.

galaxy-alpha-in2mobile-benchmarks (1) galaxy-alpha-in2mobile-benchmarks (2) galaxy-alpha-in2mobile-benchmarks (3)
Η κάρτα γραφικών είναι για μια ακόμα φορά η Mali T628 της ARM που έχει δεχθεί με τη σειρά της μια μικρή αύξηση στον χρονισμό των έξι πυρήνων της στα 600 MHz από τα 533 στους Exynos 5420 και 5422 εκμεταλλευόμενη κι αυτή την κατασκευή του Exynos 5430 στα 20nm. Η απόδοση της Mali T628 ήταν αρκετή ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις της οθόνης των Galaxy Tab S με ανάλυση 2560 x 1440 pixels, κάτι που σημαίνει πως είναι περισσότερο από απλά ικανή να παρέχει κορυφαία απόδοση στο Galaxy Alpha και τη δική του οθόνη σημαντικά χαμηλότερης ανάλυσης.

galaxy-alpha-in2mobile-gpu-benchmarks (1) galaxy-alpha-in2mobile-gpu-benchmarks (2)
Ταυτόχρονα ο Exynos 5430 διαθέτει ξεχωριστό Hardware σχεδιασμένο για την αποκωδικοποίηση αρχείων βίντεο, ενώ είναι ο πρώτος επεξεργαστής της εταιρείας που υποστηρίζει τη “διαχείριση” αρχείων βίντεο που χρησιμοποιούν το Codec H265 .
Σε συνδυασμό με 2 GB μνήμης RAM, η απόδοση του Galaxy Alpha είναι εντυπωσιακή και σε μετρήσιμη μορφή αλλά και σε καθημερινή χρήση. Η ταχύτητα εκτέλεσης κάθε εντολής και εκκίνησης όλων των εφαρμογών είναι πραγματικά εντυπωσιακή, δίνοντας στον χρήστη την εντύπωση ότι η συσκευή του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τον “απογοητεύσει” καθυστερώντας να ανταποκριθεί σε κάποια εντολή του.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο, το Galaxy Alpha δυστυχώς είναι η πρώτη συσκευή της εταιρείας μετά από πολλά χρόνια που δε διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης Micro SD. Δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για τεχνικούς λόγους, όπως ο περιορισμένος χώρος της συσκευής ή συνειδητά λόγω του χαρακτήρα της, σε κάθε περίπτωση πάντως είναι κάτι που μας άρεσε να προσφέρεται σε συσκευές της εταιρείας. Ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος  “προσπαθεί” να καλύψει αυτό το μειονέκτημα με 32 GB, από τα οποία περίπου 27 είναι διαθέσιμα κατά την πρώτη ενεργοποίηση της συσκευής.

galaxy-alpha-in2mobile-storage (1) galaxy-alpha-in2mobile-storage (2)

Μπαταρία

Το Galaxy Alpha χρησιμοποιεί μια μπαταρία χωρητικότητας μόλις 1860 mAh, δηλαδή αρκετά μικρότερης από την αναμενόμενη σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας. Η εταιρεία στην προσπάθειά της να διατηρήσει τις διαστάσεις και το βάρος του Galaxy Alpha όσο το δυνατόν χαμηλότερα, αναζήτησε τη βελτιώση της αυτονομίας του με άλλους τρόπους και εν μέρει τουλάχιστον το πέτυχε.
Στην πράξη, το Galaxy Alpha εκμεταλλευόμενο τις βελτιωμένες τεχνικές κατασκευής της οθόνης και του επεξεργαστή του, μπορεί να πετύχει αρκετά καλούς χρόνους αναμονής χάρη στη χαμηλότερη κατανάλωση του σε κατάσταση αναμονής. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του η κατανάλωση αυτή αυξάνεται σημαντικά, ειδικά αν κανείς ζητά από τη συσκευή το μέγιστο της απόδοσής της, που για να είμαστε ειλικρινείς πάντως πολύ σπάνια χρειάζεται. Σε αυτή την περίπτωση οι χρόνοι λειτουργίας μειώνονται σημαντικά, με το Galaxy Alpha να μπορεί οριακά να παραμείνει ενεργό για μια μόλις ημέρα.

galaxy-alpha-in2mobile-battery (1) galaxy-alpha-in2mobile-battery (2) galaxy-alpha-in2mobile-battery (3)
Αυτός ο “περίεργος” συνδυασμός χαμηλής κατανάλωσης σε αναμονή και υψηλής κατά τη χρήση της συσκευής “υποθέτουμε” ότι είναι επιλογή της Samsung, αφού θεωρεί το Galaxy Alpha μια συσκευή που θα την επιλέξει κάποιος κυρίως λόγω της εμφάνισης και της κατασκευής της και θα τη χρησιμοποιεί τουλάχιστον κατά βάση για “απλή” χρήση. Χωρίς απαραίτητα να συμφωνούμε με αυτό, σίγουρα το Galaxy Alpha θα καταφέρει έστω και οριακά να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα για το εργάσιμο κομμάτι της ημέρας και όχι μόνο, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του χρήστη του. Για όσους πάντως αναζητούν μια συσκευή που θα τη φορτίζουν κάθε δύο ή περισσότερες ημέρες, το Galaxy Alpha πιθανότατα δεν απευθύνεται σε αυτούς.

Συμπέρασμα

Το Galaxy Alpha είναι κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον, αυτό ακριβώς που ήθελε η Samsung να είναι. Μια συσκευή αρκετά διαφορετική από το Galaxy S5 ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξή της δίπλα σε αυτό και με διαφορές που να εστιάζουν στους τομείς που αυτό δεν καλύπτει.
Με βασικό του “όπλο” τη μεταλλική κατασκευή, το χαμηλό του βάρος αλλά και τις περιορισμένες του διαστάσεις, το Galaxy Alpha αναζητά τον ιδιοκτήτη του στην κατηγορία χρηστών που δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά θέλουν ταυτόχρονα η συσκευή τους να είναι κορυφαία και τεχνολογικά για την εποχή της.

DSC_0605
Σε αυτή του την προσπάθεια το Galaxy Alpha τα καταφέρνει με σχεδόν απόλυτη επιτυχία, με το σχεδόν να αφορά κυρίως στη χαμηλής ανάλυσης οθόνη του που για “ψυχολογικούς” κυρίως λόγους θεωρούμε πως δεν ταιριάζει με τη συγκεκριμένη κατηγορία και το υπόλοιπο τεχνολογικά σύνολο της συσκευής.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως θα είναι πολλοί αυτοί που θα εντυπωσιαστούν από την κατασκευή του Galaxy Alpha αρκετά, ώστε να το επιλέξουν σαν την επόμενη συσκευή τους, ενώ ταυτόχρονα για όσους έχουν ή είχαν στο παρελθόν κάποια συσκευή της Samsung, η κατασκευή αυτή αποτελεί σίγουρα μια ευχάριστη αλλαγή.

6 σχολια

 1. deltaplus

  Μια απο τις καλυτερες και απροβληματιστες συσκευες. Ακομη και σημερα δεν δειχνει οτι περασαν 3 χρονια απο την κυκλοφορια της και λειτουργει αψογα και σε πολυ καλα επιπεδα σε σχεση με τον τωρινο ανταγωνισμο της,παρολο που εχω σαν επαγγελματικη συσκευη το S7 αυτην την εχω σαν το προσωπικο μου τηλεφωνο και δεν βλεπω να την αποχωριζομαι συντομα…..


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Ήταν όντως από τις πιο όμορφες και σωστά σχεδιασμένες συσκευές της Samsung γενικότερα. Είναι κρίμα που η εταιρεία επέλεξε να μην τη συνεχίσει σαν σειρά και να “εξελίξει” το σχεδιαμό της στις σημερινές συσκευές. 🙂

 2. deltaplus

  Κατα πρωτον ειναι παναλαφρο και εχει πολυ καλη αισθηση στον χειρισμο του.δευτερον εχει μπαταρια που αλλαζει με 12 ευρω.τριτον το καπακι μπαταριας δεν αφηνει δακτυλικα αποτυπωματα και μπορεις να το πιανεις οπως θελεις και να μην γλυστραει.τεταρτο με ενα μονο tempered glass και χωρις θηκη αν αποφυγει την πτωση θα ειναι καινουριο συνεχως.ενω στο s7 παρ’ολο που ειναι αλλο επιπεδο για να το πιασεις με γυμνο χερι αφηνει πολλες δακτυλιες θελει υποχρεωτικα θηκη η ιατρικα γαντια και η οθονη δυσκολα προστατευεται απο γρατζουνιες διοτι τα τζαμακια που υπαρχουν εχουν ολα και απο καποιο προβλημα.εκεινο που πρεπει να επισημανουμε ειναι ο κωδικος του G850F που δεν εχει καμμια σχεση με τους κωδικους που εχουν τα υπολοιπα μοντελα της σειρας Α και αυτο κατι λεει για οσους καταλαβαινουν.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Εξ αρχής ήταν μια συσκευή που απλά θα “παρουσίαζε” μια νέα σειρά της Samsung, με μεταλλική κατασκευή και διαφορετικό σχεδιασμο. Δημιουργήθηκε λίγο καιρό αφού το S5 έδειξε ότι οι χρήστες δεν θέλουν πια μια τόσο πλαστική κατασκευή. Ειναι αλήθεια ότι μέχρι και σήμερα, δεν έχει σχεδιάσει πολλές συσκευές με τη χρηστικότητα και την συνολική ευκολία του. Ο κωδικός μοντέλου του ανήκει στην σειρά Gxx που είναι οι συσκευές Galaxy S, παρόλα αυτά για να είμαστε δίκαιοι, δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί η σειρά Α για να υπάρχει η οικογένεια SM-Axx 🙂

   Για το Galaxy S7 τωρα συμφωνω ότι το γυάλινο πλαίσιο του θέλει καθάρισμα συνέχεια, και πρακτικά μια θήκη για να το προστατέψεις από χτυπήματα. Η οθόνη έχει μια πολύ μικρή καμπύλη στο σημείο που συναντά το πλαίσιο, για αυτό και δεν μπορείς να βρεις τζάμι και ζελατίνα που να κάθονται ακριβώς.

 3. deltaplus

  Eτσι ακριβως οπως τα περιγραφεις ειναι για το πανεμορφο ALPHA. τωρα για τα τζαμακια του s7 ακομη και εκεινα που κολλανε μονο γυρω γυρω δημιουργουν, ενα effect θα το ελεγα,μια σκια που οταν η συσκευη ειναι κλειστη φαινεται να κανει ενα ουρανιο τοξο σε γιαφορα σημεια της οθονης σαν να υπαρχει υγρασια ενδιαμεσα.παντως καλον θα ειναι εσεις τα τεχνολογικα sites να το δειτε λιγο το θεμα και να μας κατευθυνετε τροπον τινα διοτι απ’εδω και στο εξης τετοιες οθονες προβλεπεται να κυκλοφορουν.και παλι ευχαριστω για την βοηθεια που προσφερετε και τρις υπεροχες σας παρουσιασεις.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε τέτοιου είδους τζαμάκια και ζελατίνες για να τα δοκιμάσουμε. Όμως πρακτικά, ακόμα και αν δοκιμάσει κάποιος μια από αυτές τις εταιρείες, στις πιο γνωστές πάντα, δυστυχώς οι αποκλίσεις που υπάρχουν είναι τέτοιες που μια δεύτερη θεωρητικά ίδια ζελατίνα π.χ. μπορεί απλά να μην ταιριάζει με την ίδια εφαρμογή.

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.