Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XZ Premium Review : Βελτίωση σε Slow Motion

Sony Xperia XZ Premium Review : Βελτίωση σε Slow Motion

απο Kostas Gliatiotis

Οθόνη

Η 4k οθόνη του XZ Premium είναι ταυτόχρονα το πιο «ξεχωριστό» χαρακτηριστικό του αλλά πρακτικά και ο λόγος ύπαρξης του.

Είναι η δεύτερη φορά που η Sony Mobile προσπαθεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά την «μοναδικότητα» ενός Smartphone με 4k οθόνη, μετά την όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη παρόμοια απόπειρα πριν δύο χρόνια με το Z5 Premium. Στην μοναδικότητα της 4k ανάλυσης δεν μπορεί κανείς να φέρει… αντίρρηση αφού το XZ Premium είναι το μόνο Smartphone στην αγορά που προσφέρει κάτι τέτοιο.

Το συνηθισμένο κομμάτι της περιγραφής για την οθόνη ενός Smartphone περιλαμβάνει όλες τις τυπικές δοκιμές της χρωματικής απόδοσης, της φωτεινότητας και της μέγιστης γωνίας θέασης. Στην περίπτωση του XZ Premium όμως, ο τρόπος που λειτουργεί στην πράξη η 4k οθόνη του, χρίζει ξεχωριστής αναφοράς.

Περισσότερο από ότι στο Z5 Premium πριν σχεδόν δύο χρόνια, το Hardware στο εσωτερικό του XZ Premium είναι θεωρητικά ικανό να παράγει συνεχώς γραφικά στην υψηλή ανάλυση των 3840 x 2160 pixels. Το «πρόβλημα» όμως είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση ενέργειας, και αντίστοιχα παραγωγής θερμότητας. Για μια ακόμα φορά λοιπόν, η Sony επέλεξε να «ρυθμίσει» το XZ Premium έτσι ώστε να λειτουργεί σε ανάλυση 1080p για σχεδόν όλες τις καθημερινές εργασίες που κάνει ο χρήστης του με αυτό.

Η μοναδική περίπτωση που η οθόνη της συσκευής εκμεταλλεύεται την πλήρη ανάλυση της, είναι όταν το XZ Premium καταλάβει ότι προβάλει περιεχόμενο αυτής της ανάλυσης. Αυτό σημαίνει ότι μόνο κατά την προβολή αρχείων video ανάλυσης 4k αλλά και κατά την προβολή φωτογραφιών, η συσκευή αυτόματα αλλάζει την ανάλυση της οθόνης της στο μέγιστο προκειμένου να προβάλει το ανάλογο περιεχόμενο.

Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι μια εντυπωσιακή σε ποιότητα προβολής οθόνη, από κάθε σχεδόν άποψη (και… γωνία) που όμως περιορίζεται σημαντικά λόγω των προϋποθέσεων που αναφέραμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η οθόνη του XZ Premium προσφέρει αντίστοιχα κορυφαία χρωματική απόδοση και λεπτομέρεια προβολής, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος να δει ο χρήστης κάτι «Χειρότερο» αφού ακόμα και σε 1080p Mode η ποιότητα της οθόνης διατηρείται κορυφαία. Οι διαθέσιμες ρυθμίσεις προβολής περιλαμβάνουν όπως είναι πλέον συνηθισμένο, 3 διαφορετικά προκαθορισμένα «σετ» που αλλάζουν σημαντικά την χρωματική απόδοση της οθόνης.

Για την προβολή Video συγκεκριμένα υπάρχει και η δυνατότητα ενεργοποίησης του HDR Mode, ένα χαρακτηριστικό της οθόνης για το οποίο η Sony δικαίως είναι υπερήφανη και το προβάλει αναλόγως.

Το «πρόβλημα» της 4k οθόνης του XZ Premium είναι περισσότερο «ιδεολογικό» και λιγότερο πρακτικό. Ουσιαστικά ο υποψήφιος αγοραστής θα επιλέξει ένα High End Smartphone με βάση ένα χαρακτηριστικό του που δεν λειτουργεί και δεν είναι μονίμως «παρών» στην συσκευή του. Η Sony από την πλευρά της αποφεύγει να τονίσει αρκετά και να κάνει ξεκάθαρο το πως λειτουργεί η οθόνη του XZ Premium, και περιορίζεται στο να αναφέρει απλά ότι αυτό διαθέτει μια 4k οθόνη.

Σε κάθε περίπτωση, το τεχνικό «επίτευγμα» της δημιουργίας μιας τέτοιας οθόνης παραμένει εντυπωσιακό και κάτι που λίγοι κατασκευαστές θα… δοκίμαζαν σε ένα Smartphone, ακόμα και ένα τόσο ιδιαίτερο όσο το XZ Premium. Το θέμα είναι κατά πόσο γνωρίζοντας τους τεχνικούς περιορισμούς στην λειτουργία της, η Sony δικαιολογείται για δεύτερη φορά, στην επιλογή χρήσης της.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights