Huawei Mate 10 Lite Review : Το απρόσμενο Mid-Range

Huawei Mate 10 Lite Review : Το απρόσμενο Mid-Range

Κάμερα.

Στην περίπτωση του Mate 10 Lite, η Huawei βρήκε έναν μάλλον «έξυπνο» τρόπο να διατηρήσει την διπλή κάμερα στο πίσω μέρος του, αλλά και να προσθέσει μια δεύτερη και στην μπροστινή όψη του, χωρίς το κόστος να ξεφύγει σε απαγορευτικά επίπεδα.

Εκτός της βασικής κάμερας των 16 Mpixels στο πίσω μέρος του Mate 10 Lite και αυτή των 13 Mpixels στην μπροστινή του όψη, υπάρχει σε κάθε περίπτωση και μια δεύτερη κάμερα με ανάλυση μόλις 2 Mpixels. Ο σκοπός ύπαρξης της είναι το να προσφέρει επιπλέον δεδομένα για τον υπολογισμό του «βάθους πεδίου» προκειμένου το Mate 10 Lite να μπορεί να προσφέρει τις εντυπωσιακές φωτογραφίες σε Portrait Mode αλλά και στην λειτουργία «Ευρέως διαφράγματος» όπως έχει μεταφραστεί το Wide Aperture στα Ελληνικά.

Η δεύτερη μικρότερης ανάλυσης κάμερα, δεν αλλάζει την ποιότητα των φωτογραφιών όταν δεν χρησιμοποιείται κάποιο από αυτά τα δύo Modes φωτογράφησης. Σε κανονικές λήψεις λοιπόν, το Mate 10 Lite χρησιμοποιεί την βασική του κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 16 Mpixels που βρίσκεται πίσω από έναν φακό με απλά αποδεκτό διάφραγμα f/2.0 ενώ απουσιάζει το Optical Image Stabilization. Η συσκευή βρίσκεται κοντά στο όριο τιμής όπου μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία τους, και τουλάχιστον η απόδοση της κάμερας στην πράξη δεν κάνει τον χρήστη να αναζητεί το OIS και έναν πιο φωτεινό φακό.

Το επίπεδο λεπτομέρειας σε κάθε φωτογραφία είναι πολύ καλό, και κοντά στο μέγιστο δυνατό για τα 16 Mpixels του αισθητήρα, με καλά επίπεδα φωτισμού αλλά και σχετικά μεγάλο χρωματικό εύρος. Μάλιστα, η Huawei έχει πετύχει και μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην ένταση των χρωμάτων και την ακρίβεια τους, που κάνει τις φωτογραφίες να δείχνουν αρκετά «φυσικές».

Η λειτουργία του Wide Aperture και του Portrait Mode τώρα, κάνουν χρήση και της δεύτερης και μικρότερης σε ανάλυση κάμερας των 2 Mpixels. Το αποτέλεσμα εξαρτάται σημαντικά από το αντικείμενο της φωτογραφίας αλλά και το φόντο πίσω από αυτή, και διαφέρει αρκετά από αυτό των συσκευών της εταιρείας που χρησιμοποιούν τις δύο Leica Branded κάμερες. Φυσικά η Huawei δεν ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο, και έχει προσθέσει την δεύτερη αυτή κάμερα προκειμένου να υπάρχει έστω η επιλογή χρήσης της.

Ο χαμηλός φωτισμός τώρα «ενοχλεί» την κάμερα του Mate 10 Lite αισθητά λιγότερο από ότι περιμένει κανείς αρχικά με βάση τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου, αλλά και το αρκετό φως που αποθηκεύεται τελικά σε κάθε φωτογραφία δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η ποιότητα του ίδιου του αισθητήρα των 16 Mpixels είναι πολύ καλή. Το μοναδικό «μειονέκτημα» που δεν μπορεί να εξαλειφθεί με κάποιον άλλο τρόπο είναι το ότι και πάλι πρέπει ο χρήστης να έχει σχετικά σταθερό χέρι όταν ο φωτισμός είναι αρκετά χαμηλός.

Για την εγγραφή βίντεο, το Mate 10 Lite περιορίζεται από το Hardware στο εσωτερικό του, και δεν προσφέρει δυνατότητα εγγραφής σε 4k αλλά ούτε και σε 1080p με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Η τιμή είναι και εδώ κοντά στο όριο του τι είναι αποδεκτό σε αυτά τα χρήματα, και τουλάχιστον η απόδοση της κάμερας και πάλι δεν ενοχλεί, αντίθετα καλύπτει τις βασικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του Mate 10 Lite.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Το μοναδικό χαρακτηριστικό του Mate 10 Lite που δείχνει ότι ανήκει ουσιαστικά στην μεσαία κατηγορία είναι ο επεξεργαστής που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Αυτός είναι σχεδιασμένος από την ίδια τη Huawei, και έχει την ονομασία Kirin 659. Όπως δηλώνει η ονομασία του, αποτελεί μια ελάχιστα βελτιωμένη έκδοση του Kirin 658 στο εσωτερικό του P10 Lite που αντίστοιχα είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Kirin 655.

Οι βελτιώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν κυρίως τους 8 συνολικά Α-53 πυρήνες επεξεργασίας του Kirin 659. Οι 4 από αυτούς έχουν πλέον μια εντυπωσιακά υψηλή για Α-53 συχνότητα λειτουργίας στα 2,36 GHz αλλά και οι υπόλοιποι 4 φτάνουν στο 1.7 GHz. Πρακτικά, ο Kirin 659 προσφέρει ότι καλύτερο έχουν να δώσουν οι Α-53 στην υψηλή αυτή συχνότητα, και συνδυάζει την απόδοση αυτή με 4 GB RAM στην μια και μοναδική έκδοση του Mate 10 Lite.

Τα πάντα γίνονται με μια χαρακτηριστική άνεση που μπορεί υπό συνθήκες και σε κάποιες περιπτώσεις να «ξεγελάσει» τον χρήστη του Mate 10 Lite και να θεωρήσει ότι χρησιμοποιεί μια αρκετά πιο ισχυρή από αυτό συσκευή. Το Multitasking είναι αυτό που έχει δεχθεί την μεγαλύτερη βελτίωση, λόγω των 4 GB RAM αλλά και της όσο το δυνατόν καλύτερης απόδοσης του Kirin 659.

Σε σχεδόν κάθε είδους καθημερινής χρήσης, το Mate 10 Lite δεν αφήνει τον χρήστη του να περιμένει ενοχλητικά πολύ για την εκκίνηση και την εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών. Πρακτικά, είναι δύσκολο να βρει κάποιος κάτι που δεν μπορεί να το κάνει γρήγορα η συσκευή, και αυτό είναι η καλύτερη ένδειξη ότι τουλάχιστον για κανονική χρήση, ο Kirin 659 είναι απόλυτα ικανοποιητικός.

Στον τομέα των γραφικών όμως τώρα, δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι το ίδιο «καλή». Η Mali T830 κάρτα γραφικών δεν είναι πλέον η καλύτερη πρόταση της ARM για την μεσαία κατηγορία, ενώ έχει να «οδηγήσει» και μια οθόνη με αυξημένη και ακόμα ασυνήθιστη ανάλυση. Το θετικό είναι ότι η Mali T830 υποστηρίζει όλα τα νεότερα πρότυπα όπως το OpenGL ES 3.2 αλλά και το Vulkan API, κάτι που την κάνει συμβατή ακόμα και με τα νεότερα παιχνίδια και εφαρμογές που μπορεί να βρει κανείς στο Play Store Της Google.

Για τον αποθηκευτικό χώρο, το Mate 10 Lite κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη, αφού προσφέρει 64 GB στην μια και μοναδική έκδοση του. Από αυτά, περίπου 52 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του. Φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επέκτασης μέσω καρτών μνήμης microSD.

17 σχολια

 1. Tania

  Καλησπέρα!
  Μ ενδιαφέρει πολύ η κάμερα στο κινητό (γι αυτό κ δεν αναφέρω τη Xiaomi)κι ένα κόστος το πολύ 300€.
  Θα ήθελα να με βοηθήσετε τι να διαλέξω:
  P 10 lite ή Mate 10 lite?
  Κι επειδή δε ξέρω αν καταφέρω να έχω τα 300€, P 10 lite ή Honor 6X (3gb/32gb)?
  Τι μου προτείνετε ως 1η, 2η και 3η επιλογή;
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Το Mate 10 Lite είναι ελάχιστα καλύτερο στον τομέα της κάμερας, και έχει και την δεύτερη για το εφέ με το βάθος πεδίου, που χωρίς να είναι τόσο σημαντικό είναι ενδιαφέρον να παίζεις με αυτό όταν έχεις χρόνο και το κατάλληλο αντικείμενο φωτογραφίας. Σαν πρώτη επιλογή θα έλεγα αυτό, με μικρή διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο P10 Lite που απλά έχει μικρότερη οθόνη, είναι ελάχιστα πιο “Αργό” και προσωπικά εμένα μου αρέσει πολύ περισσότερο η μεγάλη οθόνη του Mate 10 Lite.
   Το Honor 6X είναι απλά μια τρίτη επιλογή με διαφορά από τα άλλα δύο, ακριβώς επειδή είναι πολύ φθηνότερο 🙂

  2. Tania

   Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

 2. ultratyler

  Καλημερα

  Αναμεσα σε MAte 10 Lite και honor8

  Ποια θα ταν η επιλογη σου?Ποιο υπερεχει στα σημεια ?

  και αν θεωρεις οτι το honor ειναι του 2016 ειναι σημαντικα αποτρεπτικος παραγοντας για την επιλογη του σε σχεση με κατι φρεσκο οπως το mate10 lite


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !
   Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη επιλογή για να είμαι ειλικρινής, αλλά έχω μερικά πλεονεκτήματα για το καθένα.
   Το Honor 8 είναι αισθητά πιο γρήγορο σε απόδοση, έχει αρκετά καλύτερη κατασκευή κατά τη γνώμη μου πάντα, και ίσως λίγο καλύτερη σε χρωματική απόδοση οθόνη. ΑΠό την άλλη, είναι πλέον λίγο παλαιότερο, και η Huawei έχει δεσμευθεί μόνο για την αναβάθμιση του σε Android 8.0 Oreo μετά από αυτή είναι δεδομένο ότι δεν θα δει νεότερη.

   Το Mate 10 Lite τώρα, έχει μια εντυπωσιακά μεγάλη σε μέγεθος οθόνη, που είναι και ιδιαίτερα καλή χρωματικά, οπότε αν θες μια τόσο μεγάλη οθόνη αξίζει τον κόπο μόνο για αυτή. Η κάμερα είναι ελάχιστα “κατώτερη” όχι όμως σημαντικά. είναι όμως αισθητά πιο αργό συνολικά σε απόδοαη σε σύγκριση με το Honor 8.
   Θα επέλεγα όμως πιθανότατα το Mate 10 lite για την οθόνη του και ίσως και τον συνολικό σχεδιασμό του.

  2. ultratyler

   Καλημερα και σε ευχαριστω για τη αμεση απαντηση.
   Λες οτι η huawei ανακοινωσε πως η συσκευη(honor8) θα παρει το adroid 8.
   Ισχυει τελικα κατι τετοοιο γτ μολις προχτες νομιζω επεσα πανω σε κατι σχολια που αναφεραν το αντιθετο.
   Υπαρχει κατι επισημο?


  3. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Η Huawei όντως έχει συμπεριλάβει επίσημα το Honor 8 στις συσκευές που θα αναβαθμιστούν σε Android Oreo. 🙂
   H αναβάθμιση πιθανόν θα χρειαστεί λίγο καιρό για να γίνει διαθέσιμη, αλλά θα έρθει.

 3. Kiki

  Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω αν εχω την δυνατοτητα να τραβηξω βιντεο σε αργη κινηση με το mate 10 lite.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Δυστυχώς η εγγραφή σε Slow Motion δεν περιλαμβανεται στα χαρακτηριστικά του Mate 10 Lite 🙂


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Εξαρτάται από την εφαρμογή, αλλά το αποτέλεσμα είναι συνήθως χειρότερο από ότι με την εφαρμογή της κάμερας που έχει κάθε συσκευή. Μπορείς να δοκιμάσεις το Open Camera και να δεις αν σου δίνει την δυνατότητα και με τι ποιότητα.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλημέρα και καλή εβδομάδα !

   Το P10 Lite έχει σημαντικά καλύτερη κάμερα συνολικά σαν συσκευή, και υπό συνθήκες είναι και λίγο πιο γρήγορο. Όμως δεν έχει την οθόνη του J7 2016 σε ποιότητα και ζωντάνια χρωμάτων, και έχει και λίγο διαφορετική κατασκευή που προσωπικά εμένα μου αρέσει περισσότερο. Είναι καθαρά θέμα του πόσο σημαντική είναι για εσένα η κάμερα σαν χαρακτηριστικό στο κινητό.

 4. Sevi Mixalopoulou

  το j7 χωρις να το εχω γεματο εφαρμογες ειναι
  φορες που κολλαει πολυ και αυτο ειναι που με ενοχλει περισσοτερο οσο για την καμερα ενω ακριβως το ιδιο κινητο εχει και ο αντρας μου και ενω ολες οι ρυθμισεις ειναι ιδιες το δικο μου ηταν πολυ μουντα τα χρωματα ! οπως το οτι το δικο μου κολλαει ενω το αλλο οχι ! γενικα απογοητευτικα απο αυτο το κινητο και ψαχνω για κατι καλητερο χωρις να το χρυσοπληρωσω


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Σε αυτή την κατηγορία χρημάτων, όλες οι συσκευές έχουν ουσιαστικά την ίδια απόδοση με ελάχιστες και μικρές διαφορές. Το P10 Lite δεν είναι πιο ισχυρό στα χαρτιά αλλά και στην πράξη από το J7 του 2017. Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα αν βάλεις τις ίδιες εφαρμογές ακριβώς και στο P10 Lite να είναι το ίδιο αργό σε συγκεκριμένες στιγμές και είδος χρήσης.

   Για την κάμερα ανέφερα ήδη ότι θεωρώ συνολικά καλύτερη αυτή του P10 Lite 🙂

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.