Huawei P20 Lite Review : Το εντυπωσιακό “μικρό”

Huawei P20 Lite Review : Το εντυπωσιακό “μικρό”

Επεξεργαστής Μνήμη.

Το μοναδικό «μελανό» σημείο στο σύνολο των χαρακτηριστικών του P20 Lite είναι ο επεξεργαστής που βρίσκεται στο εσωτερικό του. O κατασκευασμένος από την Huawei Kirin 659 χρησιμοποιείται πρακτικά στις περισσότερες συσκευές της εταιρείας που ανήκουν στην μεσαία κατηγορία τιμής, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο πλέον.

Οι συνολικά 8 πυρήνες αρχιτεκτονικής A-53 της ARM έχουν σαν μέγιστο χρονισμό τα 2.34 GHz για τους 4 πιο «γρήγορους» και το 1.7 GHz για τους υπόλοιπους.

Στην πράξη, η μέγιστη απόδοση που μπορεί να προσφέρει ο Kirin 659 είναι οριακά αποδεκτή με δεδομένο το αυξημένο κόστος πώλησης του P20 Lite, παρόλα αυτά καλύπτουν στις περισσότερες περιπτώσεις τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος από την Lite έκδοση ενός Smartphone.

Όλες οι εφαρμογές ξεκινούν χωρίς κάποια αισθητή καθυστέρηση, και η εκτέλεση τους γίνεται χωρίς ενοχλητικά κολλήματα. Τα  4 GB μνήμης RAM είναι υπερ-αρκετά για άνετη χρήση και εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών, και επιτρέπουν στον χρήστη να έχει μονίμως ενεργές εφαρμογές όπως το Viber, το WhatsApp και ο Facebook Messenger χωρίς να βλέπει κάποια αισθητή καθυστέρηση σε κάθε άλλη εφαρμογή.

Εκεί που όμως υπάρχει πλέον αισθητή αδυναμία σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό στην μεσαία κατηγορία, είναι η κάρτα γραφικών στο εσωτερικό του Kirin 659. Η Mali T830 σε διάταξη με 2 πυρήνες παραγωγής γραφικών είναι απλά «οριακή» πλέον για τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος από ένα Smartphone των περίπου 400 ευρώ.

Η έστω και λίγο αυξημένη ανάλυση της οθόνης του P20 Lite έχει μια μικρή επίπτωση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συσκευές που χρησιμοποιούν τον Kirin 659, και ο χρήστης πρέπει να περιορίσει αρκετά τις απαιτήσεις του σε γραφικά.

Τα περισσότερα απλά παιχνίδια που μπορεί να βρει στο Play Store θα παίξουν χωρίς προβλήματα, όμως ακόμα και με πλήρη υποστήριξη του OpenGL ES 3.2 και του Vulkan API δεν εξασφαλίζουν μακροχρόνια υποστήριξη από τη στιγμή που η Mali T830 έχει ήδη σχεδόν δύο χρόνια στην αγορά.

Για τον αποθηκευτικό χώρο τέλος, το P20 Lite έχει 64 GB ονομαστικά, περισσότερο χώρο δηλαδή από τις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού του. Από αυτά είναι διαθέσιμα στον χρήστη περίπου 56 GB που είναι αρκετά για κάθε είδους χρήση. Η υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD βρίσκεται στον ίδιο χώρο με αυτή για τη δεύτερη SIM και έτσι ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο ένα από τα δύο.

7 σχολια

 1. Σάββας

  Γεια σου Κώστα,

  Το μεγάλο πρόβλημα, θέμα, πες το όπως θέλεις, είναι η τιμή του. Μπορεί να θεωρείται “κανονική” τιμή τα 399, επίσημη τιμή, αλλά όταν το Ρ20 lite είναι κατά 95% ίδιο κινητό με το Mate 10 lite σε όψη, κάμερες, επεξεργαστή κλπ, η μόνη διαφορά τους είναι η γρήγορη φόρτιση του P20 lite, και το Mate 10 lite είναι 100 ευρώ φθηνότερο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσει κάποιος τώρα το Ρ20 lite. Έκανε αρκετά λάθη η Huawei και στην τιμολόγηση και στην σχεδίαση, αφού στην ουσία δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω από το Mate 10 lite.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Η σύγκριση στην τιμή πιστεύω είναι πιο δίκαιη όταν την κάνεις με την αντίστοιχα αρχική τιμή πώλησης του Mate 10 Lite που ήταν μεγαλύτερη στα 350 ευρώ. Αντίστοιχα και το P20 Lite σε ανάλογο χρονικό διάστημα θα είναι οικονομκότερο από ότι είναι τώρα, και η διαφορά στην τιμή θα είναι η πιο “αντικειμενική” κοντά στα 50 ευρώ.
   Για αυτά τα 50 ευρώ διαφορά ειτε από την αρχική τιμή πώλησης και των δύο, είτε αυτή που θα είναι με αντίστοιχη μείωση της τιμής του P20 Lite, η συσκευή προσφέρει όντως περισσότερα. Έχει καλύτερη κάμερα με διαφορά, μια πιο ζωντανή και φωτεινή οθόνη, και για όσους δίνουν σημασία, και ένα πιο εντυπωσιακό σχεδιασμό που μοιάζει σε αυτόν που έχουν τα 2 P20 όπως μοιάζει και το Mate 10 Lite στο Mate 10 Pro.
   Θεωρώ ότι και οι δύο συσκευές για την εποχή που βγήκαν στην αγορά είχαν τιμολογηθεί έτσι ώστε να διατηρούν και τον πολυτελή χαρακτήρα με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί. 🙂

 2. Sofia

  Kalhmera! Eimai anamesa se p20 lite, mate 10 lite kai p smart. Me endiaferei h pisw camera. Poio apo ta treia protimas?


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση !

   Το P20 Lite έχει αισθητά καλύτερη πίσω κάμερα από τις δύο άλλες συσκευές της Huawei. Η διαφορά είναι αρκετή για να επιλέξεις αυτό αν η κάμερα είναι το βασικότερο κριτήριο σου 🙂

 3. Sofia

  Se euxaristw poly! Apo oti exw diavasei to p20 lite genika yperterei tou mate 10 lite an kai exoune ton idio epeksergasth. Exei pio kainourgia ekdosh android kai emui. To mono provlhma einai h timh tou. Fovamai oti an kanw anavathmish sto mate tha einai argo meta kai tha kollaei.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιο πρόβλημα το Mate 10 Lite αν και όταν αναβαθμιστεί σε Android 8.0 και αντίστοιχα νεότερο EMUI. Με δεδομένο το ότι είναι το ίδιο ισχυρές συσκευές, αν η αναβάθμιση είναι σωστά στημένη (που θα είναι) δύσκολα να έχει κάποια ενοχλητική διαφορά σε απόδοση 🙂

Γραψτε ενα σχολιο