Η ZTE κλείνει το τμήμα των Smartphones (τουλάχιστον)

Η ZTE κλείνει το τμήμα των Smartphones (τουλάχιστον)

Με τον πιο δραματικό τρόπο φαίνεται να καταλήγει η ιστορία της διαμάχης της ZTE με την κυβέρνηση των Ηνωμενων πολιτειων.

Η Αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε πριν περίπου 10 ημέρες μια προεδρική απόφαση που απαγόρευε σε Αμερικανικές εταιρίες την πώληση τεχνολογίας και λογισμικού στην ZTE σαν “τιμωρία” για την εμπορική σχέση που είχε αυτή με χωρες σαν το Ιράν και τη Νότιο Κορέα.

Η λογική της απαγόρευσης ήταν θεωρητικα σωστή, αφού η Κινεζική εταιρεία μπορούσε να πουλήσει συσκευές που βασίζονται σε τεχνολογία που αγοράζει από αμερικανικές εταιρείες. Τα περισσότερα smartphones της ZTE χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Qualcomm η οποία πλέον δεν επιτρέπεται να πουλήσει κάτι με βάση την Προεδρική απόφαση.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ότι η Αμερικανικη κυβέρνηση συμπεριέλαβε στην προεδρική απόφαση και την απαγόρευση διάθεσης λογισμικού στην ZTE. Παρότι το ίδιο το Android της Google είναι δωρεάν, εφαρμογές όπως το Play Store, το Gmail και το YouTube ελέγχονται από την εταιρεία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με τη δική της άδεια. Πρακτικά λοιπόν η ZTE δεν μπορεί πλέον να κατασκευάζει smartphones με Android κάτι που ουσιαστικά οδήγησε στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Η ZTE ενημέρωσε τους μετόχους της στο χρηματιστήριο της Κίνας ότι πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία της. Πιθανότατα αυτό θα σημάνει το τέλος και για άλλα προϊόντα της εταιρείας όπως DSl routers και εξοπλισμός δικτύου με δεδομένο το ότι και αυτά χρησιμοποιουν ένα μέρη τεχνολογία που η εταιρεία αγοράζει από τρίτους.

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.