Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XZ2 Review : Ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση

Sony Xperia XZ2 Review : Ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα

Παρότι τεχνικά η κάμερα του XZ2 παραμένει πρακτικά ίδια με αυτή του προκατόχου του, ο αλγόριθμος που επεξεργάζεται τα δεδομένα από αυτή και δημιουργεί την τελική φωτογραφία έχει αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες συσκευές της Sony.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, το XZ2 διατηρεί την ανάλυση των 19 Mpixels που επιτρέπει την λήψη φωτογραφιών με υψηλή ανάλυση ακόμα και σε Widescreen 16:9 λήψεις, η Sony όμως επιμένει σε ένα ενοχλητικά «σκοτεινό» f/2.0 διάφραγμα ενώ δεν αποτελεί πλέον έκπληξη η απουσία του Optical Image Stabilization. Η εναλλακτική του ηλεκτρονικού σταθεροποιητή EIS, χρησιμοποιεί το γυροσκόπιο της ίδιας της συσκευής προκειμένου να σταθεροποιήσει ηλεκτρονικά την εικόνα από την κάμερα, αναμενόμενα όμως δεν έχει σε καμία περίπτωση το ίδιο καλά αποτελέσματα.

Η κάμερα του XZ2 αποτελεί μια μάλλον ευχάριστη έκπληξη, ειδικά σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες από αυτό συσκευές της Sony. Η ποιότητα των φωτογραφιών έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, η λεπτομέρεια τους επίσης, ενώ το χρωματικό εύρος είναι πρακτικά το ίδιο με τις κορυφαίες προτάσεις του ανταγωνισμού. Η διαφορά μάλιστα είναι τόσο σημαντική που δημιουργεί απορίες για τους λόγους που η Sony καθυστέρησε τόσο πολύ να διορθώσει το πρόβλημα σε επίπεδο λογισμικού που περιόριζε τόσο τις συσκευές της.

Το HDR ενεργοποιείται χειροκίνητα μόνο στο αντίστοιχο Manual Mode της κάμερας, όμως λειτουργεί αυτόματα όταν το XZ2 αναγνωρίσει συνθήκες φωτογράφισης που το κάνουν απαραίτητο. Η ποιότητα των φωτογραφιών απλά βελτιώνεται στο βαθμό που επιτρέπουν τα πλεονεκτήματα του HDR.

Δυστυχώς, η απουσία του OIS έχει τα συνηθισμένα αποτελέσματα στην φωτογράφιση με χαμηλό φωτισμό που περιμένει κανείς και είναι περισσότερο ενοχλητικά πλέον με δεδομένη την καλή απόδοση της κάμερας σε συνθήκες ημέρας. Προκειμένου να καλύψει την συγκεκριμένη έλλειψη, η Sony συνεχίζει να χρησιμοποιεί έναν «επιθετικό» αλγόριθμο για την αφαίρεση του ψηφιακού θορύβου από τις φωτογραφίες. Αναμενόμενα η λεπτομέρεια τους μειώνεται σημαντικά, ενώ είναι πρακτικά απαραίτητο ένα πολύ σταθερό χέρι προκειμένου οι φωτογραφίες να μην είναι θολές.

Η αυτόματη αναγνώριση σκηνικού μπορεί να αναγνωρίσει πότε το XZ2 βρίσκεται τοποθετημένο σε τρίποδο ή κάποια άλλη σταθερή επιφάνεια προκειμένου να προσαρμόσει ανάλογα τις ρυθμίσεις της κάμερας. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα αλλάζει σημαντικά, με την ποιότητα των φωτογραφιών να βελτιώνεται σε κάθε τομέα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο σενάριο χρήσης που δεν είναι καθημερινό για τους περισσότερους χρήστες.

Για την εγγραφή βίντεο τώρα, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι πιθανότατα η δυνατότητα εγγραφής HDR περιεχομένου με την κάμερα του XZ2. Η ποιότητα των αρχείων είναι όντως εντυπωσιακή, και σημαντικά διαφορετική από κάθε άλλη συσκευή που δεν προσφέρει αντίστοιχη δυνατότητα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η προβολή τους είναι δυνατή μόνο σε συσκευές με οθόνη που υποστηρίζει HDR περιεχόμενο. Σε αντίθεση με εφαρμογές όπως το Youtube και το Netflix που απλά παρουσιάζουν το ίδιο περιεχόμενο σε μη HDR έκδοση, τα βίντεο που έχει επιλέξει να καταγράψει ο χρήστης του XZ2 με αυτό ενεργό δεν έχουν έκδοση χωρίς αυτό. Η προβολή τους περιορίζεται σημαντικά με αυτόν τον τρόπο, και ειδικά η αποστολή τους μέσω Social Media σε συσκευές χωρίς HDR υποστήριξη κάνει πρακτικά ενοχλητική την προβολή τους σε αυτές.

Η Sony έφερε ουσιαστικά την δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε πολύ αργή κίνηση με 960 καρέ το δευτερόλεπτο, και αναμενόμενα το XZ2 προσπαθεί να την βελτιώσει με τον τρόπο που η Sony θεωρεί ιδανικό, και δυστυχώς δεν είναι. Η εταιρεία αναφέρει ότι πλέον είναι δυνατή η εγγραφή σε 1080p αντί του 720p στις προηγούμενες συσκευές και όλες τις προτάσεις του ανταγωνισμού. Αυτό που παραλείπει όμως να αναφέρει η Sony είναι ότι η εγγραφή σε 1080p μειώνει ακόμα περισσότερο την διάρκεια εγγραφής σε αργή κίνηση.

https://youtu.be/gyNADwxWwEM

Αντί των 0.2 δευτερολέπτων σε 720p η διάρκεια μειώνεται στο μισό, δηλαδή ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Εξ αρχής είναι δύσκολο πολλές φορές για τον χρήστη να πετύχει σε αργή κίνηση αυτό που θέλει να γράψει σε βίντεο, και η μείωση ακόμα περισσότερο του χρονικού περιθωρίου προφανώς δεν το κάνει ευκολότερο.

https://youtu.be/Yyg31kaE0b8

Θα θέλαμε το XZ2 να έχει αυξήσει τον χρόνο εγγραφής, με τις τεχνικές βελτιώσεις που αυτό απαιτεί στην ίδια την κάμερα ώστε να είναι δυνατόν. Όμως η Sony προφανώς και δεν έχει αυτή τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή, και απλά περιορίστηκε στην εύκολη λύση που δεν έχει απαραιτητα το ίδιο καλό αποτέλεσμα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights