Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Galaxy Gear S2 Review: Το διαφορετικό Smartwatch

Galaxy Gear S2 Review: Το διαφορετικό Smartwatch

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η Samsung είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη «εμπειρία» στον χώρο των Smartwatches, αφού το πρώτο Galaxy Gear, σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε πριν η συγκεκριμένη κατηγορία αποκτήσει το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των υπολοίπων κατασκευαστών αλλά και της ίδιας της Google. Πριν την «έλευση» του Android Wear, της ειδικά σχεδιασμένης έκδοσης του λειτουργικού της Google για κάθε είδους Wearables και ειδικότερα Smartwatches, η Samsung είχε σχεδιάσει την δική της προσαρμοσμένη έκδοση του Android για το πρώτο της Smartwatch.

Από την στιγμή όμως που η συγκεκριμένη κατηγορία άρχισε να έχει και άλλους… συμμετέχοντες και το Android Wear τους βοήθησε να κατασκευάσουν τις δικές τους προτάσεις σε Smartwatches, η Samsung επέλεξε να μην «ακολουθήσει» αλλά να προτιμήσει το σχεδιασμένο από την ίδια Tizen OS για τα δικά της έξυπνα ρολόγια. Μάλιστα η αποφασιστικότητα της στον συγκεκριμένο τομέα έφτασε μέχρι την αλλαγή του λειτουργικού του πρώτου Galaxy Gear από την ειδικά σχεδιασμένη έκδοση του Android σε Tizen OS, λίγο καιρό αφού η εταιρεία παρουσίασε τις αμέσως επόμενες προτάσεις της.

Διαθέτοντας σημαντικές ικανότητες σχεδιασμού και παραγωγής, η Samsung παρουσίασε και συνεχίζει να έχει στην κυκλοφορία αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους Smartwatches, με «αποκορύφωμα» το πρώτο Gear S. Όλες οι μέχρι τώρα προτάσεις της όμως, παρά τις ενδιαφέρουσες δυνατότητες τους, είχαν μια σημαντική διαφορά από αυτές του ανταγωνισμού, αφού έμοιαζαν περισσότερο με κάποιου είδους… Gadget παρά με ρολόι χειρός.

Έχοντας μάλλον καθυστερήσει, και ακολουθώντας (τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό) εταιρείες όπως η LG και η Motorola, η Samsung παρουσίασε πριν λίγο καιρό όχι ένα, αλλά δύο έστω και λίγο διαφορετικά μεταξύ τους Smartwatches που πλέον «θυμίζουν» σε εμφάνιση ένα κανονικό ρολόι. Επειδή όμως η εταιρεία επιμένει και πιθανότατα έχει δίκιο όπως θα δούμε παρακάτω να χρησιμοποιεί το δικό της Tizen OS αντί του Android Wear, το νέο Gear S2 είναι σημαντικά διαφορετικό από τον ανταγωνισμό του.

Σχέδιο Μέγεθος Βάρος

Όπως είναι εμφανές με την πρώτη ματιά, το Gear S2 είναι σχεδόν ίδιο πλέον με ένα κανονικό ρολόι αφού η εμφάνιση και ο σχεδιασμός του έχουν επιλεχθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

gear-s2-in2mobile-design (9)

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Gear S2 διατίθεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις με την ονομασία Classic και Sport. Οι διαφορές μεταξύ τους εστιάζονται στην χρήση μεταλλικού πλαισίου στο πρώτο και πλαστικού πιο «σπόρ» στο δεύτερο, ενώ το λουράκι στο Classic μπορεί να αλλαχθεί με οποιοδήποτε άλλο που ταιριάζει σε ένα κανονικό ρολόι. Στην συγκεκριμένη παρουσίαση θα γνωρίσουμε «εμφανισιακά» την έκδοση Classic που μας παραχώρησε η Samsung, ενώ λειτουργικά το Sport είναι ακριβώς το ίδιο.

gear-s2-in2mobile-design (5)

Στον σχεδιασμό του Gear S2 στην έκδοση Classic, η Samsung δεν έκανε καμία «παραχώρηση» σε ότι αφορά τα υλικά κατασκευής του αλλά και την εξωτερική του εμφάνιση που μοιάζει αρκετά με αυτή ενός κανονικού και μάλιστα σχετικά «ακριβού» ρολογιού χειρός.

gear-s2-in2mobile-design (10)

Η χρήση μετάλλου στην κατασκευή του και συγκεκριμένα αλουμινίου, βοηθάει το Gear S2 να δείχνει σαν κανονικό ρολόι αλλά έχει και αντίστοιχη αίσθηση στο χέρι του χρήστη, αφού τα περισσότερα «σοβαρά» ρολόγια χειρός είναι κατασκευασμένα από κάποιου είδους μέταλλο. Η «στεφάνη» γύρω από την οθόνη του έχει και πρακτική χρησιμότητα εκτός από το να είναι απλά μια σχεδιαστική προσθήκη, αφού χρησιμοποιείται στον χειρισμό του όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Χάρη σε αυτή την μεταλλική του κατασκευή αλλά και το σχετικά αποδεκτό μέγεθος του, το Gear S2 μοιάζει και είναι σε καθημερινή χρήση ένα «φυσιολογικό» ρολόι. Το μέγεθος της οθόνης του έχει επιλεχθεί ώστε η συνολική κατασκευή να έχει μια ισορροπία ανάμεσα στο μέγεθος και την ευκολία στο να το φοράει ο χρήστης στο χέρι του. Σε προσωπικό επίπεδο θα προτιμούσαμε να είναι λίγο μεγαλύτερο, φαίνεται όμως ότι η Samsung επέλεξε σχεδόν την ιδανική διάμετρο για τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών.

Οθόνη

Η οθόνη του Gear S2 είναι φυσικά κυκλική όπως και το ρολόι στο σύνολο του, όμως δεν παύει να είναι μια σχετικά «εντυπωσιακή» οθόνη αφού χρησιμοποιεί την ίδια SUPER AMOLED τεχνολογία με τα Smartphones της εταιρείας.

gear-s2-in2mobile-design (14)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η επιλογή ήταν μάλλον «μονόδρομος» αφού μια SUPER AMOLED οθόνη μπορεί να σχεδιαστεί σε κυκλική μορφή, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον για μια LCD οθόνη. Επίσης, έχει και το σημαντικό πλεονέκτημα της καλής αναγνωσιμότητας ακόμα και κάτω από έντονο φως, κάτι που είναι απαραίτητο στην καθημερινή χρήση ενός ρολογιού.

gear-s2-in2mobile-design (11)

Στα «τεχνικά» της χαρακτηριστικά τώρα, η ανάλυση της είναι σύμφωνα με την Samsung 360 x 360 pixels, κάτι που της δίνει ένα μάλλον αποδεκτό Pixel Density με δεδομένο το μικρό της μέγεθος. Παρά αυτό το μικρό μέγεθος, η Samsung έχει φροντίσει ώστε η οθόνη του Gear S2 να έχει πολύ καλή ευαισθησία και λεπτομέρεια στην αφή, επιτρέποντας ακόμα και την εισαγωγή κειμένου σε αυτή.

Λειτουργικό σύστημα.

Όπως ήδη αναφέραμε, το Gear S2 όπως και όλα τα προηγούμενα Smartwatches της εταιρείας χρησιμοποιεί το σχεδιασμένο από την ίδια Tizen OS αντί του Android Wear της Google. Με την σημερινή μορφή του Android Wear, το Tizen OS έχει συνολικά περισσότερες δυνατότητες, το βασικότερο όμως είναι ότι η Samsung μπορεί να επιλέξει από μόνη της ποιες θα είναι αυτές. Οι εταιρείες του ανταγωνισμού πρακτικά «συμβιβάζονται» με το τι διαθέτει κάθε έκδοση του Android Wear, και κάθε επιπλέον δυνατότητα πρέπει να… περιμένει την Google να το αναβαθμίσει.

 

Στην πράξη τώρα, η κυκλική οθόνη του Gear S2 αλλάζει σημαντικά τον τρόπο χρήσης του, αφού εκτός των άλλων είναι σημαντικά μικρότερη, ειδικά σε σύγκριση με αυτή του αμέσως προηγούμενου Gear S της εταιρείας. Για αυτόν τον λόγο, εκτός από την ευαίσθητη στην αφή οθόνη, η εταιρεία προσέθεσε και την δυνατότητα περιστροφής της «στεφάνης» που βρίσκεται γύρω από αυτή, προκειμένου να μπορεί ο χρήστης να πλοηγηθεί στο μενού του Gear S2 με αυτή.

gear-s2-in2mobile-design (6)

Η λογική λειτουργίας της είναι αρκετά απλή, αφού απλά περιστρέφοντας τη ο χρήστης μπορεί να αλλάξει «σελίδα» στο μενού του Gear S2, όμως η επιλογή κάποιου στοιχείου μπορεί να γίνει μόνο από την οθόνη αφής του. Στο δεξί μέρος του υπάρχουν και δύο συνολικά πλήκτρα, που εκτελούν δύο σχετικά διαφορετικές μεταξύ τους λειτουργίες. Το πάνω πλήκτρο «επιστρέφει» ένα επίπεδο πιο πάνω ενώ κάτω πλήκτρο επιστρέφει το Gear S2 στην οθόνη αναμονής όπου και προβάλει απλά την ώρα όπως ένα φυσιολογικό ρολόι.

Η προβολή της ώρας τώρα και οι επιλογές που προσφέρει το Gear S2 για αυτή την λειτουργία είναι το λιγότερο εντυπωσιακές. Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα από ένα αρκετά μεγάλο αριθμό διαφορετικών «οθονών» με διαφορετικά χρώματα και σχεδιασμό, ενώ στην συνέχεια μπορεί να καθορίσει για τα περισσότερα από αυτά το αν θα προβάλουν και επιπλέον πληροφορίες εκτός από την ώρα.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα έχει «αποκτήσει» μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι θα περίμενε κανείς στην αγορά των Smartwatches, αφού πολλοί γνωστοί κατασκευαστές ρολογιών αντιδρούν στην αντιγραφή τους και την προβολή στην οθόνη ενός Smartwatch.

Οι αντιδράσεις ποικίλουν από την αίτηση απαγόρευσης της χρήσης οθόνης που μοιάζει με δικό τους ρολόι μέχρι τον σχεδιασμό από τις ίδιες τις εταιρείες προκειμένου στην συνέχεια να «πουλάνε» το κάθε σχέδιο στο κατάστημα εφαρμογών της Samsung (αλλά και σε αυτό για τις συσκευές με Android Wear).

Screenshot_2016-02-13-16-20-33 Screenshot_2016-02-13-16-20-41 Screenshot_2016-02-13-16-20-45

Στις πιο «εξεζητημένες» δυνατότητες του Gear S2 ξεχωρίζει η ευκολία με την οποία αυτό μπορεί να προβάλει κάθε είδους ειδοποίηση από την συσκευή του χρήστη, ενώ για τις περισσότερες εφαρμογές υπάρχει και η δυνατότητα της άμεσης απάντησης από το ίδιο το ρολόι. Η χρήση του S-Voice για την υπαγόρευση κειμένου είναι κάτι που δεν λειτουργεί στα Ελληνικά, όποτε οι χρήστες θα πρέπει να περιοριστούν ανάμεσα στις προ-επιλεγμένες απαντήσεις ή την σύνταξη κειμένου στην οθόνη του Gear S2, μια διαδικασία που είναι μεν δύσκολη, όχι όμως όσο θα περίμενε κανείς.

Σε προσωπικό επίπεδο πάντως, η πιο χρήσιμη δυνατότητα που αφορά τις ειδοποιήσεις είναι η επιλογή «προβολή στο τηλέφωνο» που δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να ζητήσει από το Gear S2 να ξυπνήσει το Smartphone του από την κατάσταση αναμονής και μέχρι να το πιάσει στα χέρια του αυτό να τον περιμένει στην εφαρμογή από την οποία είχε έρθει η ειδοποιήση.

Η σημαντικότερη διαφορά όμως του Gear S2 σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα Smartwatches της Samsung είναι ότι αυτό μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε Android Smartphone και όχι μόνο με αυτά της ίδιας της εταιρείας. Η εφαρμογή «Galaxy Gear» υπάρχει πλέον διαθέσιμη στο Play Store της Google και μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε Android τηλέφωνο αρκεί αυτό να τρέχει κάποια έκδοση του λειτουργικού που να είναι νεότερη της 4.4 KitKat.

Screenshot_2016-02-13-16-28-49 Screenshot_2016-02-13-16-28-52 Screenshot_2016-02-13-16-29-13

Από την εφαρμογή του Galaxy Gear, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τις περισσότερες από τις ρυθμίσεις του Gear S2 ενώ έχει την δυνατότητα να μεταφέρει και αρχεία εικόνας αλλά και μουσικής στο ρολόι. Η μουσική μεταφέρεται αφού το Gear S2 μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα με ένα ζευγάρι Bluetooth ακουστικών για την ακρόαση μουσικής.

Screenshot_2016-02-13-16-31-27 Screenshot_2016-02-13-16-31-32 Screenshot_2016-02-13-16-31-42

Συγκεκριμένα στα Samsung Smartphones της εταιρείας, το Gear S2 προσφέρει μια ακόμα ενδιαφέρουσα δυνατότητα, που απαιτεί την χρήση ενός Samsung Account που μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ο χρήστης αν δεν έχει ήδη. Η δυνατότητα αυτόνομης σύνδεσης σε Wi-fi δίκτυα, επιτρέπει στο Gear S2 να λαμβάνει ειδοποιήσεις από το Samsung Smartphone του χρήστη του ακόμα και αν αυτά δεν είναι στον ίδιο χώρο.

Screenshot_2016-02-13-16-34-12

Με δεδομένο το ότι είναι πιο «δύσκολο» για κάποιον να ξεχάσει το ρολόι που φοράει στο χέρι του, η δυνατότητα αυτή βοηθάει τον χρήστη να γνωρίζει αν του έχει έρθει κάποιο νέο μήνυμα, e-mail ή κάποιου άλλου είδους ειδοποίηση. Μάλιστα το Gear S2 μπορεί να απαντήσει σε σχεδόν όλες από αυτές απομακρυσμένα, εκτός φυσικά από το να πραγματοποιήσει μια κλήση.

Κάμερα.

Το Gear S2 είναι ένα από τα λίγα ρολόγια της εταιρείας που δεν διαθέτει κάποιου είδους κάμερα. Ο γράφων το θεωρεί αυτό μάλλον λογικό, αφού ένα ρολόι δεν προσφέρεται για την χρήση μιας καλής σε χαρακτηριστικά και απόδοσης κάμερα λόγω του μεγέθους του και όχι μόνο.

Επεξεργαστής μνήμη.

Σε ένα Smartwatch όπως το Gear S2 η μοναδική ουσιαστικά «απαίτηση» από τον επεξεργαστή στο εσωτερικό του είναι αυτός να μπορεί να εκτελέσει με σχετική άνεση και γρήγορα τις μάλλον απλές εργασίες που του ζητά ο χρήστης του.

Αυτό ακριβώς καταφέρνει και ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του Gear S2 και συγκεκριμένη περίπτωση, η Samsung έχει χρησιμοποιήσει έναν δικό της επεξεργαστή της σειράς Exynos και συγκεκριμένα τον 3250. Οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν για αυτόν είναι ότι έχει συνολικά δύο πυρήνες επεξεργασίας, αρχιτεκτονικής Α-7 της ARM. Η επιλογή τους είναι μάλλον σωστή, αφού οι Α-7 ειδικά στην σχετικά χαμηλή συχνότητα λειτουργίας του 1.0 GHz στο Gear S2 είναι ιδανικοί για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Μπαταρία.

Στο εσωτερικό του Gear S2 υπάρχει μια πραγματικά μικρή σε χωρητικότητα μπαταρία που όμως έχει και αντίστοιχα μικρό μέγεθος όπως είναι απαραίτητο, που φτάνει τα μόλις 250 mAh.

Παρόλα αυτά, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας του Gear S2 είναι αρκετά καλοί αφού φτάνουν τις δύο ημέρες λειτουργίας.

Μπορεί ο χρόνος αυτός να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλος, όμως η Samsung έχει φροντίσει ώστε η φόρτιση του να γίνεται αρκετά γρήγορα αλλά και σχετικά άνετα. Το Gear S2 έχει μια διαφορετική από όλα τα προηγούμενα ρολόγια της εταιρείας βάση φόρτισης στην οποία απλά «κολλάει» μαγνητικά και η φόρτιση του γίνεται ασύρματα.

Συμπέρασμα.

Στην προσπάθεια της να δημιουργήσει το πρώτο (ή για την ακρίβεια τα δύο πρώτα…) Smartwatch που να θυμίζει περισσότερο ένα κανονικό ρολόι, η Samsung έκανε όλες τις σωστές επιλογές ώστε αυτό να είναι το καλύτερο δυνατό. Ο σχεδιασμός του δεν αφήνει πρακτικά κανένα παράπονο στον χρήστη του, ενώ ειδικά η «στεφάνη» του με την ενεργή συμμετοχή της στην χρήση του το κάνουν αρκετά διαφορετικό και πιο εύκολο σε μεγάλο βαθμό από τις προτάσεις του ανταγωνισμού του.

gear-s2-in2mobile-design (4)

Η μεταλλική κατασκευή της έκδοσης Classic βοηθάει το Gear S2 να δικαιολογεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και την μάλλον υψηλή τιμή πώλησης του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η νεότερη πρόταση της Samsung παρότι έχει μικρότερο μέγεθος και διαφορετική φιλοσοφία από τα προηγούμενα Smartwatches της, δεν έχει χάσει πρακτικά καμία από τις χρήσιμες δυνατότητες του.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights